Borna Sosa

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Borna Sosa

Borna Sosa is een Kroatische linksback. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van VfB Stuttgart naar Ajax.

  • Sosa speelt momenteel voor Ajax
  • De linksback kwam eerder uit voor Dinamo Zagreb en VfB Stuttgart
  • In Kroatië won hij drie landstitels en twee bekers

Clubcarrière

Sosa werd op 21 januari 1998 geboren in Zagreb. In zijn geboorteplaats werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb en hier doorliep de linksback het gehele traject. Op 7 maart 2015 maakte hij als zeventienjarige zijn professionele debuut in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen NK Zagreb.

Dinamo Zagreb

Met zijn ene optreden in maart 2015 mocht Sosa meteen de landstitel op zijn naam zetten. In 2016 en 2018 won hij het Kroatische kampioenschap nogmaals met Dinamo Zagreb, dat gedurende zijn verblijf ook tweemaal de nationale beker veroverde. De linkervleugelverdediger speelde in totaal 41 officiële wedstrijden voor de grootste club van zijn geboorteland.

Sosa (rechts) in het shirt van VfB Stuttgart (Pro Shots)

VfB Stuttgart

In de zomer van 2018 maakte Sosa de overstap naar VfB Stuttgart. In zijn eerste seizoen bleef de Kroaat steken op twaalf officiële wedstrijden. Zijn club degradeerde uit de Duitse Bundesliga, maar dat leverde in zijn tweede contractjaar niet veel meer perspectief op (dertien gespeelde wedstrijden). Pas in zijn derde seizoen bij Stuttgart werd Sosa een vaste waarde.

Tot en met augustus 2023 speelde Sosa in totaal 115 officiële wedstrijden. De Kroatische back noteerde vijf doelpunten en 35 assists. Hij speelde zich hiermee in de kijker bij Ajax, dat hem op 1 september naar Amsterdam haalde.

Ajax

Op 17 september 2023 debuteerde Sosa in het shirt van Ajax. Zijn team verloor met 3-1 van FC Twente, maar met een assist op Brian Brobbey gaf de Kroaat wel zijn eerste visitekaartje af. Het team presteerde in zijn eerste periode ondermaats en zijn transfer leidde ook nog eens tot ophef, aangezien directeur voetbalzaken Sven Mislintat mogelijk regels zou hebben overtreden.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Sosa debuteerde op september 2021 in de nationale ploeg van Kroatië, dat in de WK-kwalificatiefase niet wist te winnen van Rusland (0-0). De linksback speelde zich in de basis van het nationale team en mocht in die hoedanigheid aantreden op het wereldkampioenschap in Qatar. Sosa behaalde brons met Kroatië, dat een half jaar later een tweede plaats behaalde in de Final Four van de Nations League.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie