Mateo Kovacic

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Mateo Kovacic

Mateo Kovacic is een Kroatische middenvelder. De international van Kroatië verruilde Chelsea in de zomer van 2023 voor competitiegenoot Manchester City.

  • Kovavic speelt momenteel voor Manchester City
  • Hij speelde eerder voor Dinamo Zagreb, Internazionale, Real Madrid en Chelsea
  • De middenvelder won vier keer de Champions League en één Europa League
  • Kovavic werd landskampioen in Kroatië (driemaal) en Spanje
  • In 2013 debuteerde hij als Kroatisch international

Clubcarrière

Kovacic werd op 6 mei 1994 op de wereld gezet in het Oostenrijkse Linz. Zijn ouders (Stipo en Ruzica) verhuisden in 1991 naar Oostenrijk, maar zijn van oorsprong Bosnisch-Kroatisch. Zelf trouwde hij in 2017 met zijn jeugdliefde Izabel Andrijanic, met wie hij in oktober 2020 zijn eerste kind kreeg: zoon Ivan. Luka Modric, teamgenoot bij de nationale ploeg van Kroatië, is de peetvader.

De voetbalcarrière van Kovacic ging in 1999 van start bij ASKÖ Ebelsberg. Al in 2000 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van LASK Linz. In 2007 koos de middenvelder voor de Kroatische topclub Dinamo Zagreb, waar hij de laatste jaren van zijn revalidatietraject afwerkte. Op advies van zijn familie wees hij onder meer Ajax, Bayern München, Arsenal en Juventus af.

Dinamo Zagreb

Kovacic debuteerde op 20 november 2010 voor Dinamo Zagreb. In de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Hrvatski Dragovoljac pikte hij meteen een doelpunt mee. De middenvelder mocht dit seizoen af en toe minuten maken, maar groeide in het daaropvolgende seizoen uit tot een vaste waarde. Tot en met januari 2013 werd Kovacic in 63 officiële wedstrijden ingezet door de Kroatische topclub (zeven doelpunten).

Kovacic was zeer succesvol in dienst van Dinamo Zagreb. Zowel in het seizoen 2010-2011 als 2011-2012 won hij de Kroatische dubbel (landstitel en beker) met diens team. Ook leverde hij een bijdrage aan het kampioenschap 2013, maar de eindsprint maakte hij niet meer mee vanwege een vertrek naar Internazionale.

Internazionale

Kovacic maakte eind januari 2013 de overstap naar het Italiaanse Internazionale, dat zo’n elf miljoen euro neertelde voor diens handtekening. In Milaan wist hij in relatief korte tijd een basisplaats af te dwingen. Zijn debuut maakte de Kroaat op 3 februari 2013 in de uitwedstrijd tegen laagvlieger Siena. Kovavic viel halverwege in voor Ezequiel Schelotto, maar kon een 3-1 nederlaag niet vermijden.

Gedurende zijn Italiaanse verblijf maakte Inter als collectief weinig indruk. De Italiaanse topclub kwam niet verder dan een subtopplaats in de Serie A en won ook geen enkele prijs. In januari 2015 koos de Kroaat nog wel voor een contractverlenging in Milaan, maar een half jaar later werd hij al weggekocht door Real Madrid. Kovacic speelde 97 officiële duels voor Inter (acht doelpunten).

Real Madrid

Internazionale stemde in de zomer van 2015 in met een aanbod van zo’n 38 miljoen euro. De middenvelder tekende voor zes seizoenen bij Real Madrid. Op 23 augustus van dat jaar maakte hij zijn officiële debuut voor de Spaanse grootmacht in de doelpuntloze uitwedstrijd tegen Sporting Gijón. Coach Rafael Benítez liet hem negentien minuten voor tijd invallen voor Isco.

Kovacic beleefde een moeilijk debuutseizoen bij Real Madrid. Hij mocht in totaal 34 keer opdraven, maar in veel gevallen mocht hij ‘slechts’ invallen. In de Champions League-finale tegen Atlético Madrid werd er überhaupt geen beroep op hem gedaan. Als bankzitter zag hij de Madrileense derby in het voordeel van Real Madrid eindigen en daarmee werd zijn eerste Europese eindzege een feit.

In het seizoen 2016-2017 mocht Kovacic al vaker aantreden voor Real Madrid. De Koninklijke bereikte de finale van de Champions League opnieuw en rekende eenvoudig af met Juventus: 1-4. In de finale zelf mocht de Kroaat geen minuten maken. Een domper voor Kovacic, die in 2018 evenmin mocht spelen in de Champions League-finale tegen Liverpool (3-1 overwinning).

Kovacic won bij Real Madrid naast drie Champions League-bekers ook de landstitel (2017), de Spaanse Supercopa (2017), de Europese Supercup (2016 en 2017) en de wereldbeker voor clubteams (2016 en 2017). In drie seizoenen liep zijn teller op naar 109 wedstrijden en drie doelpunten. Helemaal onbetwist werd de middenvelder niet, waardoor hij zich medio 2018 liet verhuren aan de Engelse topclub Chelsea.

Chelsea

Een Champions League-finale zat er in zijn debuutjaar bij Chelsea niet in voor Kovacic, maar hij won in het seizoen 2018-2019 wel weer een Europese hoofdprijs. In de Europa League-finale tegen Arsenal werd een overtuigende 4-1 overwinning behaald door The Blues. Kovacic mocht voor het eerst in zijn carrière starten in een Europese finale. Voor 45 miljoen euro maakte hij in de zomer van 2019 definitief de overstap naar Stamford Bridge.

In 2021 won Kovacic de Champions League met Chelsea, dat ook Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams veroverde. Tot en met het seizoen 2022-2023 speelde hij in totaal 221 officiële duels voor de Londenaren (zes doelpunten, vijftien assists). In 2023 toonde Manchester City serieuze interesse voor Kovacic, die op 27 juni de overstap officieel maakte.

(Pro Shots)

Manchester City

Kovacic debuteerde op 6 augustus 2023 in de Community Shield-wedstrijd tegen Arsenal. Manchester City verloor na strafschoppen, maar won tien dagen later alsnog de eerste prijs sinds de komst van Kovavic: de Europese Supercup ten koste van Sevilla. Eind 2023 voegden The Citizens daar de wereldbeker voor clubteams aan toe.


Interlandcarrière

Kovacic debuteerde op 22 maart 2013 als A-international van Kroatië. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Servië (2-0 overwinning) mocht de middenvelder meteen negentig minuten volmaken. Ten koste van IJsland werd de play-offs in Kroatisch voordeel beslist, waardoor het land in 2014 deel mocht nemen aan het wereldkampioenschap. In Brazilië kon het nationale team weinig indruk maken. Nederlagen tegen Brazilië en Mexico bleken fataal in de groepsfase, hoewel er tussendoor nog wel eenvoudig werd afgerekend met Kameroen.

Kroatië maakte op de WK’s van 2018 en 2022 meer indruk. In 2018 werd zelfs de finale bereikt, maar met Kovacic als bankzitter verloor het team met 4-2 van Frankrijk. Vierenhalf jaar later pakten de Kroaten een bronzen medaille in Qatar. Daarentegen bleef EK-succes uit in 2016 en 2021.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie