Andrej Kramaric

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Andrej Kramaric

Andrej Kramaric is een Kroatische spits. De international van Kroatië speelt sinds januari 2016 voor Bundesliga-club TSG 1899 Hoffenheim.

  • Kramaric speelt momenteel voor TSG 1899 Hoffenheim
  • De spits kwam eerder uit voor Dinamo Zagreb, HNK Rijeka en Leicester City
  • Hij won drie landstitels en twee bekers in Kroatië
  • Kramaric debuteerde in 2014 als Kroatisch international

Clubcarrière

Kramaric werd op 19 juni 1991 geboren in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Op zesjarige leeftijd werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb, waar hij aan de lopende band wist te scoren. Met meer dan 450 doelpunten werd hij zelfs de meest productieve jeugdspeler uit de clubgeschiedenis.

Dinamo Zagreb

Het debuut in de A-selectie van Kramaric kon gezien diens scoringsdrift niet uitblijven. Op 24 mei 2009 mocht de spits voor het eerst als invaller opdraven in de stadsderby tegen NK Zagreb (0-1 nederlaag). Na de zomerstop bleef hij deel uitmaken van de wedstrijdselectie, waardoor diens bijdrage in het seizoen 2009-2010 naar 29 gespeelde wedstrijden steeg. Scoren deed hij zeven keer.

Bij Dinamo Zagreb kon Kramaric dit hoopvolle seizoen niet doortrekken in de daaropvolgende jaren. De spits werd nog maar sporadisch ingezet door de technische staf, waardoor hij tussen begin 2012 en de zomer van 2013 zelfs werd uitgeleend aan stadgenoot Lokomotiva Zagreb (twintig doelpunten in 45 wedstrijden). Kramaric keerde na dit seizoen terug naar Dinamo Zagreb, maar in augustus van dat jaar werd hij uit de selectie gezet.

HNK Rijeka

Kramaric koos in augustus 2013 voor een transfer naar HNK Rijeka. De spits maakte op 15 september zijn debuut in de wedstrijd tegen NK Slaven Belupo, dat door zijn doelpunt met 0-1 opzij werd gezet. Zijn doeltreffende debuut bleek de opmars naar een schitterende periode. In 64 gespeelde wedstrijden maakte Kramaric maar liefst 55 doelpunten.

Voetballiefhebbers in Nederland kennen Kramaric vooral van 23 oktober 2014. In de Europa League-wedstrijd tegen Feyenoord maakte de spits van HNK Rijeka maar liefst drie doelpunten en daarmee werd hij hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de 3-1 overwinning. Het mocht niet baten voor Rijeka, dat achter de Rotterdammers en Sevilla als derde eindigde in de groep.

Leicester City

De doeltreffendheid van Kramaric bleef niet onopgemerkt in het buitenland. In januari 2015 betaalde Leicester City ruim 11,5 miljoen euro voor de Kroatische spits, die zijn debuut maakte in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen Stoke City. Met vier doelpunten in twintig wedstrijden werd dit avontuur geen succes.

(Pro Shots)

TSG 1899 Hoffenheim

In januari 2016 maakte Kramaric opnieuw een overstap en ditmaal naar de Duitse Bundesliga. De spits werd voor de rest van het seizoen uitgeleend aan TSG 1899 Hoffenheim. Met vijf doelpunten en vier assists had hij een belangrijk aandeel in het realiseren van lijfsbehoud. Na afloop van het seizoen besloot de Duitse club om hem permanent over te nemen voor zo’n tien miljoen euro.

Op Duitse bodem wist Kramaric het voetbalgeluk te hervinden. Na ruim 250 wedstrijden staat diens teller op 115 doelpunten. Op 27 juni 2020 beleefde hij misschien wel de beste wedstrijd uit zijn carrière door vier keer toe te slaan in de Bundesliga-wedstrijd tegen Borussia Dortmund (0-4 zege). Die zege bezorgde Hoffenheim een Europa League-ticket.


Interlandcarrière

Kramaric was als jeugdinternational zeer op schot voor Kroatië. Zijn debuut voor de nationale ploeg van Kroatië volgde op 4 september 2014 in de oefeninterland tegen Cyprus (2-0 zege). Hij nam meteen een assist voor zijn rekening. De goaltjesdief bleef daarna geselecteerd worden en bereikte daarmee ook de selectie voor het EK van 2016. Zijn debuut op een grote eindronde werd er eentje om snel te vergeten: Kroatië werd in de achtste finale uitgeschakeld en zelf maakte hij invalbeurten van maximaal drie minuten.

(Pro Shots)

Op het WK van 2018 mocht Kramaric vaker opdraven bij Kroatië. Hij scoorde zelfs in de kwartfinalewedstrijd tegen gastheer Rusland, dat na strafschoppen werd uitgeschakeld. De Kroaten bereikten dat jaar de finale van het wereldkampioenschap, maar werden verslagen door Frankrijk: 4-2. In 2022 maakte Kramaric twee doelpunten in de groepswedstrijd tegen Canada op het WK. Ditmaal eindigde het nationale team als derde.

Kramaric verloor in 2023 met Kroatië de Nations League-finale van Spanje (na strafschoppen).

Laatste update: 19 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie