EK 2024 over:

 • - -
  Dagen
 • - -
  Uur
 • - -
  Min.
 • - -
  Sec.

Wed mee op het EK 2024 bij

Oranje mist finale Nations League na opwindende strijd met Kroatië

Foto: Oranje mist finale Nations League na opwindende strijd met Kroatië

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om de finale van de Nations League Finals te halen. In De Kuip was Kroatië na verlenging beter: 2-4. Oranje streed voor wat het waard was, maar de jonge honden van Ronald Koeman waren niet opgewassen tegen de sluwe ervaren Kroatische vossen.

Wedstrijdverslag halve finale Nations League Finals Nederland – Kroatië

Nederland speelde een uitstekende eerste helft waardoor de stemming in het oranje gedeelte van De Kuip en op de Nederlandse televisie opperbest was. Er was niet gerekend op de sluwe ervaren Kroaten. De vice-wereldkampioen van 2018 en halve finalist van afgelopen WK zette de boel recht in het tweede bedrijf. Oranje treurde even maar zette de boel op tijd weer recht. Dankzij een goal van Noa Lang in de laatste seconde gingen we verlengen. Kroatië scoorde via Bruno Petkovic al snel weer en dompelde Nederland in rouw en dat bij het toernooi in eigen land.

Oranje speelt uitstekende eerste helft

Nederland startte nog afwachtend waardoor Kroatië het heft in handen kon nemen. De ervaren Kroatische ploeg oogde gevaarlijk en ging als eerste op zoek naar de goal van de tegenstander. Nadat Oranje weer kon ademen begonnen de mannen van Koeman met voetballen. Nederland zette vroeg druk en nam al snel de Kroatische helft in beslag.

De eerste kans was voor Xavi Simons. De Oranje-linksbuiten nam een diepe bal van Virgil van Dijk goed mee en schoot in. Keeper Dominik Livakovic stond op de juiste plaats om de bal tegen te houden. Nadat Nathan Aké nog een bal keihard tegen zijn hoofd kreeg en Kroatië van afstand dicht bij het doel kwam, was Oranje weer aan de beurt. Teun Koopmeiners werd weggestuurd en kon de hoek uitzoeken. Hij koos echter voor blind en hard en de bal ging net over. Even later was het alsnog raak.

Malen onberispelijk na geweldig combinatievoetbal

Maar niet Koopmeiners, maar Malen scoorde. In de 34e minuut tikte Oranje de bal lekker rond, met vaak één keer raken. De sterke Aké vond de eveneens uitstekend spelende Mats Wieffer. De Feyenoord-middenvelder had Malen al vrij zien staan en schoof de bal zo door. De Borussia Dortmund-aanvaller in vorm weet wel wat je met zo’n bal moet doen. Hij jaagde die onberispelijk tegen de touwen: 1-0. Lekker rusten.

Dat lekkere gevoel was net na rust bijna weg. Andrej Kramaric sneed van links de Oranje-verdediging in en haalde met een mooie krul uit. De bal vloog net langs de paal. Keeper Justin Bijlow, die nog geen schot op doel had ontvangen, stond er verbouwereerd bij. Oranje kwam goed weg, maar Kroatië zette door. In de 53e minuut maakte Cody Gakpo een oerstomme overtreding in de zestien. Gepokt en gemazeld sprong Luka Modric voor Gakpo. De Liverpool-aanvaller trok automatisch uit reactie aan het shirt van de Kroaat, die slim ging liggen: penalty.

Malen zet Oranje op 1-0 na een fraaie aanval.

Bijlow kan zich niet onderscheiden bij strafschop

Bijlow ging er eens goed voor staan, maar dook al snel een hoek in. De Feyenoord-doelman was daardoor kansloos op de inzet van Kramaric, die rustig door het midden ging. Kroatië had het overwicht en daarom moest Koeman ingrijpen. Hij besloot om meer met een aanspeelpunt te spelen in de vorm van Wout Weghorst. De verder onzichtbare Xavi Simons moest het veld ruimen en Gakpo schoof op naar links.

Nederland was al een tijdje aan het overleven en ook met Weghorst in de punt veranderde daar weinig in. De onvermijdelijke Kroatische treffer viel in de 73e minuut. Luka Ivanusec keek eens op en zag dat tussen Virgil van Dijk, Teun Koopmeiners en Aké in een medespeler helemaal vrij stond. Met een fijne pass vond hij die man: Mario Pasalic. De Atalanta-middenvelder haalde fraai in één keer uit: 2-1.

Slotoffensief in blessuretijd betaalt toch nog uit

Een Oranje-slotoffensief zat er lange tijd niet in. Kroatië was daarvoor veel te sterk en Nederland leek uitgeput. De in de eerste helft zo fris uitziende Nederlandse jonge honden hadden de tong op de schoen liggen. Koeman probeerde het met een briefje, waar hij ooit via Dwight Lodeweges zoveel succes mee had. Frenkie de Jong las de aanwijzingen, maar de uitvoering was in eerste instantie niet voldoende. Gakpo en Aké waren nog dichtbij, maar het mocht niet zo zijn.

De jonge Oranje honden toonde eerherstel en hongerigheid, maar de sluwe ouwe Kroatische vossen leken met de finalemaal aan de haal te gaan. Maar er was nog niet gefloten en niet gerekend op Noa Lang. In de scrimmage stond Lang plots helemaal vrij (stond dit op Koemans briefje?) en hij schoot de bal in het dak van de goal.

Lang laat het oranje gedeelte opveren en sleept er een verlenging uit. Daarin was hij heel dicht bij een nieuwe gelijkmaker.

Kroatië pikt het weer op

Kroatië leek niet heel erg onder de indruk dat ze nog dertig minuten moesten spelen. Ze pikte het weer op en kregen kansjes. Bruno Petkovic, speciaal ingevallen voor de verlenging, schoot verdiend raak. Met een prachtig afstandsschot verschalkte de Dinamo Zagreb-aanvaller keeper Bijlow. De Feyenoord-goalie voelde de bal nog tegen zijn vingertoppen komen, maar hij kon er niets meer aan doen.

In de tweede helft van de verlenging perste Oranje er toch nog iets uit. Invaller Steven Bergwijn schoot voorlangs, maar daar stond Lang. De excentrieke aanvaller had zich onsterfelijk kunnen maken met zijn tweede gelijkmaker van de avond, maar schoot in het zijnet.

Fout Malacia ontneemt kans op ultiem Oranje-moment

Kroatië kreeg nog goede kansen voor de 4-2. Bijlow gooide zich een paar keer goed voor de bal en ook de lat hielp Oranje mee. Met nog vijf minuten te gaan in de verlenging ging invaller Tyrell Malacia in de fout. Hij ging wild een duel in de zestien in en hoorde de scheidsrechter al fluiten: pingel. Ook deze penalty was niet aan Bijlow besteed. Sterspeler Luka Modric schoot rustig in het rechterhoekje, terwijl Bijlow naar de linkerkant dook.

Over en uit. De jonge honden van Oranje gaven hoop en mogen de wonden gaan likken. De sluwe Kroatische vossen zien we terug in de finale. De tegenstander daarin komt uit de halve finale van donderdagavond tussen Spanje en Italië. De verliezer van die halve eindstrijd speelt zondagmiddag tegen Oranje in De Grolsch Veste om het brons.

Scoreverloop: 1-0 (34′) D.Malen, 1-1 (55′) A.Kramaric (pen.), 1-2 (72′) M.Pasalic, 2-2 (90+6′) N.Lang, 2-3 (98′) B.Petkovic, 2-4 (116′) L.Modric (pen.)

Wat vond jij van de wedstrijd?

 • Geweldig
 • Goed
 • Meeeh
 • Slecht
 • Waardeloos
142+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie