Bas Dost

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Bas Dost

Bas Dost is een Nederlandse spits. Na een periode in het buitenland keerde hij in de zomer van 2022 terug op de Eredivisie-velden door zich aan te sluiten bij FC Utrecht, maar vertrok al na één seizoen naar NEC.

  • Dost speelt momenteel voor NEC
  • In Nederland speelde hij voor FC Emmen, Heracles Almelo, sc Heerenveen en FC Utrecht
  • De spits was werkzaam in België, Duitsland en Portugal
  • Dost speelde achttien interlands voor het Nederlands elftal
  • In 2018 bedankte hij voor Oranje

Clubcarrière

Dost zag op 31 mei 1989 het levenslicht in Deventer, maar opgroeien deed hij in het Drentse Coevorden. In die plaats was Herman Eulink jarenlang diens leider bij amateurclub CVV Germanicus. “Hij kwam op een zaterdagmorgen naar het voetbalveld en stelde zich netjes voor. Ik vroeg hem wat zijn positie was. ‘Mid-mid’, zei Bas. ‘Nou, dan speel jij vandaag mid-mid’, zei ik”, vertelde Eulink later aan RTV Drenthe.

FC Emmen

Bij Germanicus was Dost te bewonderen op het middenveld, maar zijn doorbraak als prof beleefde hij als spits. De aanvalsleider werd ontdekt door toenmalig eerstedivisionist FC Emmen. Hij maakte zijn debuut in het betaald voetbal op 10 augustus 2007 in de met 6-0 verloren uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. In zijn eerste seizoen noteerde Dost zes doelpunten in 23 Eerste Divisie-wedstrijden, waaronder een hattrick in de laatste speelronde tegen rivaal SC Veendam (3-2 zege).

Heracles Almelo

Zijn hattrick tegen Veendam bleek ook meteen zijn belangrijkste wapenfeit bij FC Emmen. In de zomer van 2008 stonden de clubs in de rij voor de getalenteerde spits, die voor ongeveer drie ton de overstap maakte naar eredivisionist Heracles Almelo. Dost debuteerde in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord op het hoogste niveau van Nederland. Scoren deed hij nog niet, maar dat lukte hem wel in de tweede speelronde tegen sc Heerenveen (2-2).

Acht dagen na zijn treffer in Friesland scoorde Dost ook tegen FC Groningen, maar in de restant van het seizoen scoorde hij alleen nog in de met 5-1 verloren uitwedstrijd tegen Feyenoord. Het bleek een schril contrast met het seizoen 2009-2010: in 39 officiële wedstrijden schoot hij de bal zestien keer tegen de touwen. Mede dankzij Dost werd de play-offs om Europees voetbal bereikt, maar Roda JC Kerkrade stond een stunt in de weg.

sc Heerenveen

In de zomer van 2010 maakte Dost de overstap naar sc Heerenveen, dat naar verluidt ruim drie miljoen euro neertelde voor diens handtekening. In diens eerste seizoenshelft klikte het niet lekker met trainer Ron Jans. Dost verloor zijn basisplaats in Friesland en wilde dolgraag overstappen naar Ajax, dat na het vertrek van Luis Suárez naar Liverpool een miljoenenbedrag voor hem in petto had. Beide clubs kwamen ondanks een arbitragezaak niet tot een akkoord, al gingen er ook geruchten dat de administratieve rompslomp de transfer dwarsboomde.

(Pro Shots)

Dost bleef in zijn eerste seizoen in Friese dienst steken op veertien doelpunten in 34 officiële wedstrijden. Ook in de zomerse transferperiode hield de samenwerking tussen Heerenveen en de spits stand. Het bleek een schot in de roos, aangezien hij onder leiding van Jans alsnog uitgroeide tot een doelpuntenmachine. In 39 officiële wedstrijden produceerde Dost maar liefst 38 doelpunten, waarvan 32 in de Eredivisie.

VfL Wolfsburg

In de zomer van 2012 maakte Dost de overstap naar het Duitse VfL Wolfsburg. De Bundesliga-club betaalde zeven miljoen euro voor de topscorer van de Eredivisie. In dienst van Die Wolfe zorgde Dost voor wisselende prestaties: hij scoorde achtereenvolgens twaalf, vijf, twintig en tien keer in alle competities. Gedurende zijn periode in Duitsland verdiende de aanvalsleider de bijnaam Plattfuß-Bomber.

Sporting Portugal

Kort na de Bundesliga-start in 2016 nam Dost afscheid van VfL Wolfsburg. De Duitse club verkocht hem voor zo’n tien miljoen euro aan Sporting Portugal, waar hij in no-time uitgroeide tot een fenomeen. In zijn eerste seizoen produceerde de Nederlander 36 goals in 41 officiële wedstrijden. Ook in de seizoenen 2017-2018 (34 keer) en 2018-2019 (23 keer) scoorde Dost aan de lopende band voor de manschappen uit Lissabon.

In drie jaar tijd won Dost drie Portugese bekers met Sporting Portugal. Dat hadden er zelfs meer kunnen zijn, ware het niet dat de bekerfinale tegen CD Aves met 2-1 verloren ging op 20 mei 2018. De Sporting-selectie werkte onder hoogspanning toe naar deze wedstrijd. Vijf dagen eerder waren spelers op het trainingscomplex aangevallen door hooligans van de club, waarbij trainer Jorge Jesus en meerdere voetballers rake klappen incasseerden. Dost speelde als gevolg daarvan met een grote pleister en later zelfs een groene bandage om zijn hoofd.

Eintracht Frankfurt

Dost diende na de brute aanval een transferverzoek in, maar de Sporting-leiding weigerde medewerking te verlenen. De spits speelde daardoor nog ruim een jaar in Portugese dienst. Pas in augustus 2019 werd hem een transfer naar Eintracht Frankfurt gegund. Zijn bijdrage namens Die Adler bleef beperkt tot 43 wedstrijden in alle competities (vijftien doelpunten).

Club Brugge

In december 2020 werden Eintracht Frankfurt en Club Brugge het eens over de winterse overstap van Dost. Voor vier miljoen euro transfereerde de spits naar de Belgische topclub, waar hij een fantastische start beleefde. Voor de Bruggenaren speelde Dost in anderhalf jaar tijd 57 officiële wedstrijden (24 doelpunten). In beide seizoenen werd Dost landskampioen met Club Brugge.

In actie voor FC Utrecht (Pro Shots)

FC Utrecht

De buitenlandse periode van Dost kwam in de zomer van 2022 ten einde. De spits tekende bij FC Utrecht, waar hij na moeilijke jaren het voetbalgeluk wilde hervinden. Zijn debuut voor de Domstedelingen voorliep voortreffelijk: als invaller bezorgde hij zijn nieuwe club een 2-2 gelijkspel tegen RKC Waalwijk door hoogstpersoonlijk een 2-0 achterstand weg te werken. In de daaropvolgende maanden kon Dost die lijn maar mondjesmaat doortrekken, deels vanwege fysieke problemen. Hij sloot het seizoen af met een schamel aantal van negen doelpunten in 24 wedstrijden.

NEC

In de zomer van 2023 werd Dost clubloos. Zijn naam viel in relatie tot verschillende clubs, met NEC als uiteindelijke winnaar. De spits maakte op 26 augustus als invaller zijn debuut in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Uitgerekend in de wedstrijden tegen zijn oud-werkgevers FC Utrecht (3-0 zege) en sc Heerenveen (1-1) maakte Dost zijn eerste doelpunten namens de Nijmeegse club.

(Pro Shots)

Op 29 oktober 2023 maakte Dost uit bij AZ zijn derde treffer in NEC-shirt. Het betrof een schitterend doelpunt, maar nagenoeg niemand was daar later op de dag nog mee bezig. In de slotfase zakte de spits bij een 1-2 voorsprong plots ineen zonder tegenstander aan de buurt. Na een minutenlange behandeling op het veld bleek Dost weer bij kennis. Nog diezelfde avond bracht NEC een hoopgevend bericht naar buiten over zijn fysieke en mentale gesteldheid.


Interlandcarrière

Dost zat in augustus 2012 voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal. Onder Louis van Gaal bleef zijn debuut uit, maar op 28 maart 2015 kreeg hij alsnog zijn zin: toenmalig bondscoach Guus Hiddink gunde hem zijn eerste Oranje-minuten tegen Turkije (1-1). Zijn eerste interlanddoelpunt maakte Dost op 13 november van datzelfde jaar tegen Wales (2-3 overwinning).

De bijdrage van Dost in Oranje-shirt bleef beperkt tot achttien interlands en één schamele goal. Hij voelde nooit het echte vertrouwen als international, waardoor hij in april 2018 abrupt afzwaaide. “Het gevoel dat ik ermee wilde stoppen, heb ik heel lang weggedrukt. Zoiets doe je niet, vond ik”, vertelde de spits aan het Algemeen Dagblad. “Dat ik me een week lang echt verrot heb gevoeld (na negentig minuten op de bank te hebben gezeten, red.), heeft de doorslag gegeven.”

Laatste update: 29 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie