Jordan Pickford

Leeftijd: 29

Het laatste seizoen over Jordan Pickford

Jordan Pickford is een Engelse doelman. In 2017 maakte hij de overstap naar Everton én debuteerde hij in de nationale ploeg van Engeland.

  • Pickford speelt momenteel voor Everton
  • In 2017 werd hij de duurste Britse doelman ooit
  • Eerder kwam de Engelsman uit voor Sunderland
  • In 2017 maakte Pickford zijn debuut voor Engeland
  • Hij keepte in 2021 de EK-finale tegen Italië

Clubcarrière

Jordan Lee Pickford werd op 7 maart 1994 geboren in Washington. Niet in de hoofdstad van de Verenigde Staten, maar in de gelijknamige plaats in het Engelse graafschap Tyne and Wear. Op jonge leeftijd was hij supporter van Sunderland AFC en dat was ook de club waar hij in 2002 neerstreek na zijn voetbalcarrière te zijn begonnen bij Washington Envelopes. Bij The Black Cats doorliep de sluitpost de jeugdopleiding.

Sunderland

Pickford tekende in 2011 zijn eerste contract bij Sunderland. De doelman werd in de daaropvolgende seizoenen steevast uitgeleend aan clubs uit lagere divisies. Pickford mocht achtereenvolgens opdraven voor Darlington (zeventien wedstrijden), Alfreton Town (twaalf), Burton Albion (dertien), Carlisle United (achttien), Bradford City (34) en Preston North End (27). In januari 2016 sloot Pickford zich eindelijk aan bij de A-selectie van Sunderland.

Op 9 januari 2016 mocht de doelman zijn debuut maken in de FA Cup-wedstrijd tegen Arsenal, dat na de verrassende openingstreffer van de Nederlander Jeremain Lens met 3-1 te sterk bleek. In de Premier League mocht hij dat seizoen opdraven tegen Tottenham Hotspur (4-1 nederlaag) en Watford (2-2). Pickford veroverde gedurende het seizoen 2016-2017 een basisplaats bij Sunderland, waar hij degradatie uit de Premier League niet kon voorkomen.

Everton

Pickford bleef ondanks de degradatie van Sunderland actief in de Engelse Premier League. Everton betaalde zo’n 28,5 miljoen euro (exclusief bonussen) voor de sluitpost, die op dat moment de duurste Britse doelman ooit werd. Bij The Toffees veroverde hij in de voorbereiding op het seizoen 2017-2018 meteen een basisplaats en die status heeft hij sindsdien niet meer afgestaan. De teller is de tweehonderd wedstrijden voor Everton inmiddels al ruimschoots overschreden.

(Pro Shots)

In oktober 2020 raakte Pickford in opspraak. Tijdens de stadsderby tegen Liverpool beging de doelman een zware overtreding op verdediger Virgil van Dijk, die daar een ernstige knieblessure aan overhield. Tot ieders verrassing kwam de Engelsman weg met zijn charge op de Oranje-international. Pickford bood nadien zijn excuses aan, maar de aanhang van Liverpool kon dat niet waarderen. Zijn familie ontving zelfs doodsbedreigingen, waardoor hij zich genoodzaakt voelde om beveiliging in te huren.

Pickford speelde tot en met het seizoen 2022-2023 in totaal 237 duels voor Everton (62 clean sheets).


Interlandcarrière

Pickford keepte voor verschillende jeugdelftallen van Engeland. Zijn debuut voor de A-selectie van Engeland maakte de doelman op 10 november 2017 in de oefeninterland tegen Duitsland (0-0). Zijn tweede interland voor The Three Lions betrof het debuut van Ronald Koeman als bondscoach van het Nederlands elftal. De oranjehemden werden met 0-1 verslagen door Engeland. Pickford incasseerde zijn eerste tegentreffer pas in zijn derde interland, tegen Nigeria (2-1 overwinning).

Pickford verdedigde het doel van Engeland tijdens de WK’s van 2018 (vierde) en 2022 (kwartfinale). Tussendoor reikte het Engelse team tot de EK-finale van 2021, maar na strafschoppen bleek Italië te sterk op Wembley.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie