Wouter Burger

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Wouter Burger

Wouter Burger is een Nederlandse middenvelder. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van FC Basel naar Stoke City.

  • Burger speelt momenteel voor Stoke City
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Feyenoord, Excelsior, Sparta Rotterdam en FC Basel
  • Met de Onder-17 van Nederland werd hij Europees kampioen

Clubcarrière

Burger werd op 16 februari 2001 geboren in Zuid-Beijerland. Via de plaatselijke amateurclub ZBVH en VV SHO kwam de linksbenige middenvelder terecht in de jeugdopleiding van Excelsior. In Kralingen speelde hij zich vervolgens in de kijker bij de grote broer Feyenoord, waar hij het resterende traject met succes wist af te leggen.

Debuut voor Feyenoord

In de zomer van 2018 werd Burger toegevoegd aan de A-selectie van Feyenoord. Hij debuteerde op 16 augustus in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen AS Trencín (1-1) maakte de middenvelder zijn eerste speelminuten op het hoogste niveau. Trainer Giovanni van Bronckhorst liet hem vervolgens regelmatig op de reservebank plaatsnemen, maar zijn Eredivisie-debuut volgde pas op 15 mei 2019 in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (1-4 overwinning). Tussendoor speelde Burger alleen mee in een bekerwedstrijd van Feyenoord.

Het perspectief van Burger veranderde in het seizoen 2019-2020 mondjesmaat. In de eerste helft van het seizoen mocht hij weliswaar tien keer opdraven, maar dat leverde ‘slechts’ 378 speelminuten op. Scoren deed hij voor het eerst in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Hapoel Be’er Sheva (0-3 overwinning).

Terugkeer bij Excelsior

In januari 2020 keerde Burger tijdelijk terug op het oude nest bij Excelsior. De linkspoot maakte op 27 januari zijn debuut in de Keuken Kampioen Divisie-wedstrijd tegen Jong PSV, dat met 2-1 te sterk bleek. Onder trainer Marinus Dijkhuizen veroverde de Feyenoord-huurling een vaste basisplaats, maar door de uitbraak van de coronapandemie bleef zijn teller steken op zeven competitiewedstrijden.

Huurling bij Sparta

Burger keerde in de zomer van 2020 terug bij Feyenoord, maar ondanks één Eredivisie-optreden bleef zijn perspectief gering. Om die reden werd de middenvelder uitgeleend aan competitie- en stadsgenoot Sparta Rotterdam. Hier maakte hij op 1 november zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, dat met 1-4 zegevierde op Het Kasteel. Zo’n anderhalve maand later, op 19 december, maakte Burger thuis tegen FC Groningen (2-3) zijn eerste doelpunt als Spartaan.

In het shirt van Sparta Rotterdam werd Burger in het seizoen 2020-2021 niet onomstreden. Zijn teller bleef daardoor steken op twintig officiële wedstrijden, waarin hij twee keer wist te scoren. De middenvelder bereikte met zijn team de play-offs om Europees voetbal. Uitgerekend Feyenoord bleek in de halve finale te sterk (2-0).

Doorbraak bij FC Basel

Burger ging in de zomer van 2021 opnieuw voor zijn kans bij Feyenoord, maar trainer Arne Slot zag het opnieuw niet in hem zitten. Om die reden besloot hij de overstap te maken naar de Zwitserse topclub FC Basel. Hij debuteerde hier op 12 september in de uitwedstrijd tegen FC Lugano (1-1). In het shirt van RotBlau werd Burger wel een vaste waarde, waardoor zijn teller in het seizoen 2021-2022 opliep naar 35 officiële wedstrijden.

Op 16 juli 2022 maakte Burger in de uitwedstrijd tegen FC Winterthur (1-1) zijn eerste doelpunt voor FC Basel. Op 8 september scoorde hij tweemaal in de Conference League-wedstrijd tegen FC Pyunik Erewan (3-1). De middenvelder pakte in zijn tweede contractjaar twee rode kaarten, maar speelde desalniettemin vijftig officiële wedstrijden in Basel-tenue (zes doelpunten).

Een geconcentreerde blik in het Stoke-tenue (Pro Shots)

Transfer naar Stoke City

Na een handvol wedstrijden in het seizoen 2023-2024 maakte Burger voor zo’n vijf miljoen euro de overstap naar Stoke City. Op 26 augustus 2023 debuteerde de linkspoot in het Championship-duel met Millwall (1-0 nederlaag). Drie dagen later maakte hij zijn eerste doelpunt in de met 6-1 gewonnen League Cup-wedstrijd tegen Rotherham United.


In actie voor Jong Oranje (Pro Shots)

Interlandcarrière

Burger doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Met de Onder-17 selectie veroverde hij in 2018 de Europese titel door de leeftijdsgenoten van Italië te verslaan vanaf de strafschopstip. De middenvelder benutte in de finale de eerste Nederlandse strafschop. Mohamed Ihattaren, Jurrien Timber en Ramon Hendriks wisten de eindzege vervolgens over de streep te trekken door ook hun inzet te verzilveren.

Laatste update: 27 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie