Fábio Silva

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Fábio Silva

Fábio Silva is een Portugese spits van beroep. In januari 2023 werd hij door Wolverhampton Wanderers voor een half jaar uitgeleend aan Rangers FC.

  • Silva speelt momenteel voor Wolverhampton Wanderers
  • In 2023 won de aanvaller de TOTO KNVB Beker met PSV
  • Hij speelde eerder voor FC Porto en Anderlecht
  • In Portugal werd Silva in 2020 landskampioen

Clubcarrière

Fábio Daniel Soares Silva, zoals hij voluit heet, werd op 19 juli 2002 geboren in het Portugese Gondomar. Zijn geboorteplaats is gelegen in de gemeente Porto en is gelegen nabij de gelijknamige stad. Silva werd op jonge leeftijd al ontdekt door FC Porto, waar hij tussen 2010 en 2015 in de jeugdopleiding speelde. Na twee jaar voor Benfica te hebben gespeeld sloot hij zijn opleiding af bij diezelfde club.

Doorbraak bij FC Porto

Silva maakte in de opleiding van Porto indruk als goalgetter. In 2019 werd de spits dan ook aan de selectie toegevoegd door trainer Sérgio Conceição. Zijn officiële debuut maakte Silva in de eerste speelronde van het seizoen 2019-2020: tegen Gil Vicente FC (2-1 nederlaag) werd hij ruim tien minuten voor tijd ingebracht voor Otávio. Met zeventien jaar en 22 werkte hij Bruno Gama uit de boeken als jongste Porto-debutant in de Portugese competitie. In het Europa League-duel met BSC Young Boys klopte hij ook Rúben Neves als jongste speler van Porto in Europees verband.

Zijn eerste doelpunt als prof maakte Silva op 19 oktober tegen Coimbrões (5-0 zege) in het Portugese bekertoernooi. De Porto-spits pikte in oktober zijn eerste doelpunten mee, waardoor hij de jongste doelpuntenmaker ooit werd van de club in zowel de Primeira Liga alsmede de Taça de Portugal. Ondanks zijn fantastische start verdween Silva gaandeweg het seizoen uit beeld, al mocht hij wel de Portugese landstitel bijschrijven.

Wolverhampton Wanderers

In september 2020 maakte Silva een transfer van veertig miljoen euro naar Wolverhampton Wanderers, dat daarmee een clubrecord vestigde. In dienst van de Premier League-club had de spits het lastig. In de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 maakte Silva regelmatig speeltijd (respectievelijk 37 en 26 officiële wedstrijden), maar scoren deed hij welgeteld vier keer voor de Wolves.

(Pro Shots)

Anderlecht

In de zomer van 2022 werd Silva voor één seizoen uitgeleend aan Anderlecht, zonder optie tot koop. De spits vierde zijn competitiedebuut met een treffer tegen KV Oostende (2-0 overwinning). De Portugees tikte in januari 2023 de teller van 32 officiële duels aan voor Paars-Wit (elf goals, vier assists), maar desondanks voelde hij weinig voor een langer verblijf in Brussel. Er werd gespeculeerd over een conflict met Anderlecht-trainer Brian Riemer, die dat zelf overigens ontkende.

PSV

Met toestemming van Anderlecht en Wolverhampton maakte Silva op 25 januari 2023 een nieuwe transfer: op huurbasis maakte hij de overstap naar PSV. De Portugees maakte op 28 januari zijn debuut in de met 2-0 gewonnen Eredivisie-wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, waar hij zijn eerste doelpunt in Eindhovense dienst op 11 februari maakte in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (6-0). Silva scoorde vijfmaal in negentien officiële PSV-optredens.

(Pro Shots)

Op 30 april 2023 benutte Silva een strafschop voor PSV in de bekerfinale tegen Ajax. Hij besliste daarmee de strafschoppenserie in Eindhovens voordeel.

Rangers FC

Met tien officiële wedstrijden (één doelpunt) bleef het aandeel van Silva bescheiden in de tweede helft van 2023. Om die reden besloot Wolverhampton Wanderers de spits begin 2024 uit te lenen aan Rangers FC, waar hij debuteerde met een 3-1 overwinning op Kilmarnock. Zijn eerste doelpunt voor de Schotse topclub maakte hij op 3 februari tegen Livingston (3-0 zege).

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie