UD Las Palmas

Las Palmas

Prijzenkast

4x Segunda División

2x Segunda División B

Het laatste nieuws over UD Las Palmas

UD Las Palmas is een Spaanse voetbalclub uit Las Palmas op Gran Canaria. Thuiswedstrijden van Pío-píos worden afgewerkt in het Estadio de Gran Canaria.

  • UD Las Palmas werd in 1949 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Estadio de Gran Canaria
  • De bijnaam van de club luidt ‘Pío-píos’
  • Het team werd viermaal kampioen in de Segunda División

Topvoetbal op Gran Canaria

Las Palmas werd op 22 augustus 1949 opgericht. De Spaanse voetbalclub beleefde een uitmuntende start door in 1950 én 1951 te promoveren, waardoor het team in 1951 al debuteerde op het hoogste niveau. Als nummer vijftien degradeerden de eilandbewoners al na één seizoen uit LaLiga, maar het avontuur smaakte naar meer. In 1954 promoveerde Las Palmas opnieuw en ditmaal hield het verblijf langer stand (zes seizoenen).

De derde poging van Las Palmas was vooralsnog de meest succesvolle. Pío-píos speelden maar liefst negentien seizoenen op rij in LaLiga. In de jaren zestig behoorde de club zelfs tot de top van het Spaanse voetbal, maar zowel in 1968 (derde) als 1969 (tweede) bleef het kampioenschap buiten bereik. In 1968 eindigde Las Palmas op vier punten van landskampioen Real Madrid, dat een jaar later negen punten meer behaalde. FC Barcelona eindigde dat jaar wel lager dan de voetbaltrots van Gran Canaria.

Op en neer

Las Palmas had het prima voor elkaar in de jaren zestig en zeventig, maar in de jaren tachtig ging het bergafwaarts. In 1983 eindigde het verblijf in LaLiga. De eilandbewoners slaagden er ditmaal in om binnen twee seizoenen terug te keren, maar een langdurig verblijf in de hoogste divisie van Spanje bleef sindsdien uit: 1985-1988, 2000-2002 en 2015-2018. Men verbleef zelfs enige tijd in de derde divisie.

In 2023 promoveerde Las Palmas opnieuw naar LaLiga. Het team eindigde als tweede achter Granada, waardoor een vijfde Segunda Dívision-titel uitbleef. Las Palmas won de Segunda División in 1954, 1964, 1895 en 2000. Ook de Segunda División B-titel staat op de erelijst (1993 en 1996).

Rivaliteit

CD Tenerife geldt als de aartsrivaal van UD Las Palmas. De rivaal is afkomstig van het buureiland, waardoor onderlinge wedstrijden worden betiteld als de derby van de Canarische Eilanden.


Europees voetbal

Las Palmas is vooralsnog driemaal actief geweest in Europees verband. Succes leverde dat vooralsnog niet op. In 1970 gingen de eilandbewoners al in de eerste ronde van de Jaarbeursstedenbeker onderuit tegen het Duitse Hertha BSC, waar het Joegoslavische Sloboda Tuzla in 1978 te sterk bleek in de eerste ronde van de UEFA Cup.

De UEFA Cup-campagne van 1972-1973 verliep iets succesvoller voor Las Palmas. De Spanjaarden schakelden zowel Torino als Slovan Bratislava uit, maar in de achtste finales eindigde het avontuur door toedoen van FC Twente. Na een 3-0 nederlaag in Enschede won Las Palmas de return ‘slechts’ met 2-1.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van UD Las Palmas gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Daley Sinkgraven2023-heden
Oussama Tannane2017

Tannane speelde in 2017 elf officiële wedstrijden voor Las Palmas. In de Spaanse sportkrant AS deed de Nederlandse Marokkaan een opmerkelijke bekentenis. “Ik wist niet eens dat het een eiland was. Ik voelde me er niet thuis en ik kwam er al snel achter dat ik het daar moeilijk had als mens.”


Het stadion

UD Las Palmas speelt sinds 2003 in het Estadio Gran Canaria, dat het oude Estadio Insular opvolgde. De eilandbewoners openden het nieuwe onderkomen met een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Belgische Anderlecht (2-1 overwinning). Rubén Castro kroonde zich tot de eerste doelpuntenmaker in dit stadion.

Het Estadio Gran Canaria heeft een capaciteit van 32.400 plaatsen en is daarmee het grootste stadion op de Canarische Eilanden. Tussen november 2014 en begin 2016 onderging het nieuwe complex al een grondige renovatie, waarbij de tribunes dichter op het veld kwamen te staan.


Veelgestelde vragen over Las Palmas

Wanneer is UD Las Palmas opgericht?

22 augustus 1949

Wat is het adres van het Estadio Gran Canaria?

Estadio Gran Canaria
Pio XII 29, 35005
Las Palmas de Gran Canaria, Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio Gran Canaria?

32.400 plaatsen

Wat is de website van UD Las Palmas?

Klik hier om UD Las Palmas online te bezoeken

Waar kan ik UD Las Palmas vinden op sociale media?

UD Las Palmas is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 22 maart 2024

Populaire spelers UD Las Palmas

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie