Oussama Tannane

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Oussama Tannane

Oussama Tannane is een Nederlandse Marokkaan. De aanvallende middenvelder maakte in de zomer van 2023 de overstap van NEC naar het Qatarese Umm Salal.

  • Tannane speelt momenteel voor Umm Salal
  • De middenvelder kwam in Nederland uit voor sc Heerenveen, Heracles, FC Utrecht, Vitesse en NEC
  • Hij speelde daarnaast in de jeugd van Ajax en PSV
  • In het buitenland was Tannane eveneens actief voor Saint-Étienne, Las Palmas en Göztepe SK
  • In 2016 debuteerde hij als Marokkaans international

Clubcarrière

Tannane werd op 23 maart 1994 geboren in het Marokkaanse Tétouan. Zijn jeugd bracht hij echter hoofdzakelijk door in Nederland, waar zijn voetbalcarrière van start ging bij amateurclub AVV Zeeburgia. Via de Amsterdamse club speelde hij zich in de kijker bij Ajax, waar hij al na anderhalf jaar werd weggestuurd. Tannane bracht een nieuwe periode door bij Zeeburgia alvorens hij FC Utrecht en PSV aandeed, maar ook daar slaagde hij niet door disciplinaire problemen.

sc Heerenveen

In februari 2012 besloot sc Heerenveen een poging te wagen om Tannane op het rechte pad te brengen. Zijn officiële debuut voor de Friese club maakte hij op 2 augustus 2012 onder Marco van Basten in de met 4-0 gewonnen voorronde Europa League-wedstrijd tegen Rapid Boekarest uit Roemenië. In Heerenveen-shirt bleef Tannane dat seizoen steken op twaalf officiële wedstrijden (één doelpunt).

Heracles Almelo

Na anderhalf jaar besloot sc Heerenveen om de samenwerking met Tannane te beëindigen. De aanvallende middenvelder annex vleugelaanvaller stapte transfervrij over naar Heracles Almelo, waar hij voor het eerst in zijn voetbalcarrière echt zijn klasse onderstreepte. In 59 officiële wedstrijden als Heraclied wist de Tovenaar van Tétouan 23 goals en negen assists voor zijn rekening te nemen.

Ook de Heracles-staf kreeg te maken met de grillen van Tannane, die meermaals uit de selectie werd gezet. Trainer John Stegeman vertelde daarover in februari 2015: “Voor ons is de maat daarmee voorlopig vol. Oussama moet aan de slag met het beheersen van zijn emoties en daar gaat de club hem ook bij helpen.”

Saint-Étienne en Las Palmas

Tannane keerde uiteindelijk weer terug in de selectie van Heracles. In Almelo verdiende hij halverwege het seizoen 2015-2016 een transfer naar Saint-Étienne, dat daarvoor zo’n 2,1 miljoen euro neertelde. Zijn periode in Frankrijk was met 47 wedstrijden (vijf goals, vier assists) geen groot succes. Saint-Étienne verhuurde hem tweemaal, waaronder aan het Spaanse Las Palmas.

Over zijn periode op de Canarische Eilanden vertelde Tannane later in De Telegraaf: “Ik wist niet eens dat het een eiland was. Ik voelde me er niet thuis en ik kwam er snel achter dat ik het daar moeilijk had als mens.” Bij Las Palmas bleef de teller steken op elf gespeelde wedstrijden.

FC Utrecht

Zijn periode in het buitenland bleek geen succes, waardoor de Marokkaan in het seizoen 2018-2019 terugkeerde naar Nederland. Tannane liet zich verhuren aan FC Utrecht. Ook zijn terugkeer in de Domstad bleek geen succes. In zeventien wedstrijden bleef de middenvelder steken op één goal en vier assists, waarna een opstootje met Sean Klaiber op het trainingsveld het einde van zijn herkansing in Utrecht-shirt. De rest van het seizoen werd hij verbannen.

Vitesse

Tannane had inmiddels een behoorlijk negatieve reputatie opgebouwd, maar toch durfde Vitesse het in de zomer van 2019 aan om hem aan boord te halen. Het bleek een uitstekende beslissing. In zijn eerste seizoen bewees de middenvelder al het gelijk van de Arnhemse club om in zijn tweede jaar uit te groeien tot een sensatie. Mede dankzij Tannane bereikte Vitesse de vierde plaats in de Eredivisie en werd de bekerfinale bereikt (2-1 nederlaag tegen Ajax).

In de zomer van 2021 ging het ook bij Vitesse mis. Na twee seizoenen wilde Tannane een transfer maken, maar de Arnhemse club werkte niet mee. De middenvelder leek zich daarbij neer te hebben gelegd, ware het niet dat vlak voor de Europa League-wedstrijd tegen Stade Rennes de bom barstte. Tannane werd definitief uit de selectie gezet door trainer Thomas Letsch, waarna op 7 januari 2022 het contract in onderling overleg werd ontbonden.

Göztepe SK

Tannane had nog geen week nodig om een nieuwe club te vinden. De middenvelder koos voor het Turkse Göztepe SK, maar hij zou er welgeteld vijf wedstrijden spelen. Tannane stond door een scheur van acht millimeter in zijn kuit enige tijd buitenspel, waarna de technische staf geen beroep meer op hem deed. Aan de NOS verklaarde de middenvelder: “Na mijn eerste vijf wedstrijden werd de trainer ontslagen, waarna een groep basisspelers om onbekende redenen niet meer mocht spelen.”

(Pro Shots)

NEC

Zonder Tannane degradeerde Göztepe SK en zijn aflopende contract werd logischerwijs niet verlengd. De middenvelder keerde terug naar Gelderland, waar hij een contract tekende bij de aartsrivaal van zijn oude club Vitesse: NEC. Op 15 januari 2023 keerde Tannane voor het eerst terug in Arnhem, maar dat ging niet onopgemerkt voorbij. De NEC’er pakte tegenstander Kacper Kozlowski bij de keel en werd met rood van het veld gestuurd, met een schorsing van drie wedstrijden als resultaat.

Tannane speelde 28 officiële wedstrijden voor NEC in zijn eerste contractjaar. Met zeven doelpunten en twaalf assists bewees hij meteen zijn waarde voor de Nijmeegse club. Het zou bij dit aantal blijven, aangezien het Qatarese Umm Salal al na één seizoen de gelimiteerde transfersom in zijn contract activeerde.

Umm Salal

Op 18 augustus 2023 maakte Tannane zijn debuut voor Umm Salal, dat in eigen huis met 1-3 verloor van Al-Sadd. In de twee daaropvolgende wedstrijden bleef zijn team steken op een gelijkspel, maar op 23 september werd dan toch de eerste competitiezege van het seizoen behaald. Al-Ahli werd voor eigen publiek met 3-2 verslagen dankzij een dubbelslag van de de linkspoot.


Interlandcarrière

Tannane speelde voor een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland, maar koos voor een interlandcarrière namens Marokko. Voor het Afrikaanse land staan er momenteel elf interlands achter zijn naam. In maart 2016 mocht Tannane opdraven in beide wedstrijden tegen Kaapverdië om de kwalificatie voor de Afrika Cup.

In 2016 en 2017 mocht Tannane regelmatig in actie komen voor de nationale ploeg van Marokko, maar nadien werd hij alleen in 2020 nog twee keer ingezet. Een eindronde ontbreekt op zijn erelijst.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie