‘Zo groot is de kans dat Promes wordt uitgeleverd aan Nederland’

Foto: ‘Zo groot is de kans dat Promes wordt uitgeleverd aan Nederland’

Advocaat Kerem Catanan verwacht dat Quincy Promes dit jaar wordt uitgeleverd aan Nederland. Dat liet de raadsman, gespecialiseerd in international strafrecht en uitleveringen, donderdag weten. De aanvaller van Spartak Moskou zit nog altijd vast in Dubai op verzoek van Nederland.

Advocaat Kerem Catanan verwacht dat Quincy Promes dit jaar wordt uitgeleverd aan Nederland

Promes zit inmiddels al anderhalve maand op verzoek van Nederland vast in Dubai en is in beroep gegaan tegen de uitlevering. Dat proces zal volgende week donderdag van start gaan, waarna duidelijk wordt of de vleugelspeler uitgeleverd zal worden aan Nederland of aan Rusland. In Rusland zou de Amsterdammer ook op de opsporingslijst staan wegens belastingontduiking.

AT5 keek naar hoe groot de kans is dat Promes binnenkort wordt uitgeleverd naar Nederland. “De uitleveringsrechter in Dubai kijkt niet naar de veroordelingen, omdat Promes in hoger beroep is gegaan tegen zijn veroordelingen. Dus ze kijken alleen maar naar de feiten waar hij verdacht van wordt en of daar minstens een jaar gevangenisstraf op staat”, aldus Canatan . Bij Promes is dat het geval, waardoor men gaat beoordelen of er redenen zijn om de uitlevering te weigeren.

Weigeringsgronden

“Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze zeggen dat Nederland niet de juiste papieren heeft verzonden of dat het niet op de juiste manier is ingediend. Andere weigeringsgronden zijn bijvoorbeeld als het gaat om een politiek delict of als iemand de doodstraf zou kunnen krijgen. Of als het geen strafbaar feit in het land zelf op zou leveren. Dat wordt dan aangevoerd door de advocaten en de rechter moet dan beoordelen of die weigeringsgronden zich voordoen”, legt de advocaat uit.

Canatan verwacht dat Promes dit jaar nog uitgeleverd wordt aan Nederland. “Normaal gesproken is het zo dat je na de uitleveringsbeslissing wordt uitgeleverd, er is dan normaal gesproken wel nog een beroepsmogelijkheid. Maar ik verwacht dat – als de uitlevering wordt toegestaan –  wel dat hij dit jaar in Nederland is.”

Denk je ook dat Promes terug naar Nederland moet?

  • Absoluut
  • Denk toch van niet
798+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie