Guus Til

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Guus Til

Guus Til is een Nederlandse middenvelder van beroep. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap naar PSV, nadat hij het seizoen daarvoor nog het tenue van Feyenoord droeg.

  • Til speelt momenteel voor PSV
  • In Nederland speelde hij eerder voor AZ en Feyenoord
  • De middenvelder heeft een verleden bij Spartak Moskou
  • Til debuteerde in 2018 voor het Nederlands elftal
  • Hij werd geboren in Zambia

Clubcarrière

Til werd op 22 december 1997 geboren in Zambia. Zijn vader deed ontwikkelingswerk in het Afrikaanse land en dat was ook de reden waarom hij een deel van zijn jeugd in Mozambique werkte, maar zijn voornaamste opvoeding beleefde hij toch ‘gewoon’ in Nederland. Til begon zijn voetballoopbaan dan ook gewoon op Nederlandse grond, bij SV Geinburgia (Amsterdam) en SV Diemen. In 2010 maakte de middenvelder de overstap naar de jeugdopleiding van AZ.

Til woonde drie jaar in Afrika alvorens hij naar Amsterdam verhuisde. “Ik groeide op in De Bijlmer, op een steenworp afstand van de ArenA”, vertelde hij aan Voetbal International. “Niet de makkelijkste wijk van Nederland. Ik was de enige blanke in een omgeving waarin Surinaamse, Turkse en Marokkaanse jongens de dienst uitmaakten. Ook op de pleintjes. Je moest als blanke wel kunnen laten zien dat je kon voetballen, anders kon je het wel vergeten. Gelukkig ging dat voetballen me aardig af. In dat opzicht kun je je geen betere jeugd wensen dan in De Bijlmer.”

Doorbraak bij AZ

Ook fysiek moest Til zich laten gelden. “De straatmentaliteit van Amsterdam-Zuidoost neem ik nu mee naar het voetbalveld bij AZ”, zo verklaarde de middenvelder, die verschillende jeugdelftallen doorliep in Alkmaar. Op 4 augustus 2016 maakte Til zijn officiële debuut in de A-selectie van AZ, in de Europese play-offwedstrijd tegen PAS Giannina als invaller voor Joris van Overeem. In het seizoen 2016-2017 speelde hij nog veel voor Jong AZ in de Tweede Divisie, maar alsnog noteerde hij zestien optredens in AZ 1 (twee goals).

In de seizoenen 2017-2018 en 2018-2019 werd Til een vaste waarde in de AZ-selectie. Na dat eerste volledige jaar in de hoofdmacht stond de middenvelder op 39 officiële wedstrijden, elf goals en vier assists. Hij liet zich nadrukkelijk gelden in Alkmaar en dat was voor toenmalig trainer John van den Brom aanleiding om hem tot aanvoerder te benoemen. Til beschaamde het vertrouwen niet door in zijn tweede volledige seizoen vijftien goals en zeven assists te produceren in opnieuw 39 wedstrijden.

Transfer naar Spartak Moskou

Til maakte veel indruk als energieke en productieve middenvelder van AZ. In de zomer van 2019 kwam hij nog in actie in de voorronde Europa League-duels met BK Häcken, maar op dat moment zat een transfer naar het buitenland al in de pijplijn. In augustus van dat jaar maakte hij officieel de overstap naar het Russische Spartak Moskou. Til beleefde een droomstart door in zijn debuutwedstrijd meteen twee assists af te leveren en zijn eerste doelpunt te noteren in diens derde wedstrijd.

Til veroverde meteen een basisplaats bij Spartak Moskou, maar het goede gevoel verdween al snel. De middenvelder verloor zijn basisplaats zelf en had het privé niet helemaal naar zijn zin. Tot overmaat van ramp brak ook nog het coronavirus uit. In de zomer van 2021 vertelde hij in Bij Andy in de Auto over de mentale impact hiervan: “Ik was twee jaar lang in het buitenland en corona heeft me mentaal helemaal opgefuckt. De afgelopen jaren ben ik geen een keer in Nederland geweest, alleen maar in het buitenland. Alle restaurants dicht, alleen thuis zitten trainen…”

Verhuur aan SC Freiburg

Een deel van zijn buitenlandse periode beleefde Til in de buurt van Nederland, in Duitsland. In de zomer van 2020 liet de middenvelder zich door Spartak Moskou verhuren aan SC Freiburg. Helaas pakte ook dit niet lekker uit. Na het seizoen 2020-2021 stond de teller op een schamele veertien wedstrijden (vier doelpunten). Dat was voor de Bundesliga-club dan ook voldoende aanleiding om de optie tot koop niet te activeren.

Een jaar bij Feyenoord

In de zomer van 2021 koos Til opnieuw voor een uitleenperiode. Bij Feyenoord werd hij herenigd met Arne Slot, met wie hij eerder samenwerkte in zijn AZ-periode. De middenvelder had weinig tijd nodig om de harten van de Rotterdamse fans voor zich te winnen. In de tweede voorronde Conference League-wedstrijd tegen FC Drita (3-2) maakte Til hoogstpersoonlijk het verschil door drie keer te scoren en daarmee wist hij voortijdige Europese eliminatie te voorkomen.

Ook in de kwalificatieduels met FC Luzern (twee keer) en IF Elfsborg (één keer) wist Til te scoren. Zijn productiviteit bereikte ook de Eredivisie. Til scoorde meteen bij zijn competitiedebuut voor Feyenoord op bezoek bij Willem II, waar hij tussen 22 september en 16 oktober zelfs zes doelpunten maakte in vier Eredivisie-wedstrijden. Uiteindelijk kroonde Til zich tot clubtopscorer van Feyenoord in de Nederlandse Eredivisie.

(Pro Shots)

Overstap naar PSV

In de zomer van 2022 had Til de clubs voor het uitzoeken. Feyenoord wilde hem graag behouden en ook Royal Antwerp FC behoorde tot de opties, maar de middenvelder verraste door plotseling te kiezen voor PSV als nieuwe club. Hoewel Til Feyenoord en trainer Arne Slot erg dankbaar was voor het succesvolle seizoen 2021-2022, dacht hij in Eindhoven meer stabiliteit te vinden. Hij tekende een contract voor vier seizoenen in Eindhoven.

Til dacht met PSV een stap voorwaarts te zetten, maar uitgerekend Feyenoord veroverde in 2023 de landstitel. Wel mocht de middenvelder in Eindhoven de Johan Cruijff Schaal en de TOTO KNVB Beker op zijn erelijst plaatsen na zeges op Ajax. Til maakte drie van zijn dertien treffers van het seizoen 2022-2023 in die eerste clash met de Amsterdammers (3-5 zege).


Nederlands elftal

Til maakte op 26 maart 2018 zijn debuut als international van het Nederlands elftal, in de met 0-3 gewonnen oefenwedstrijd tegen Portugal. In Genève speelde hij een klein kwartier mee onder leiding van bondscoach Ronald Koeman. Door zijn gebrek aan succes in het buitenland verdween Til daarna voor langere tijd uit beeld, ware het niet dat hij in het seizoen 2021-2022 zijn comeback maakte onder Louis van Gaal. Hij werd ingezet in de WK-kwalificatieduels met Montenegro, Turkije (één doelpunt) en Letland.

Laatste update: 30 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie