Marc Overmars

Marc Overmars is een voormalig topvoetballer uit Nederland. De 86-voudig international van het Nederlands elftal speelde voor Go Ahead Eagles, Willem II, Ajax, Arsenal en FC Barcelona. Tegenwoordig is Overmars technisch directeur van Royal Antwerp FC.

  • Overmars is momenteel directeur van Royal Antwerp FC
  • In 2022 stapte hij op bij Ajax vanwege grensoverschrijdend gedrag
  • De aanvaller speelde 86 interlands voor het Nederlands elftal
  • Overmars speelde voor clubs als Ajax, Arsenal en FC Barcelona
  • Zowel in Nederland als Engeland werd hij landskampioen
  • In 1995 won hij met Ajax de Champions League

Voetbalcarrière

Overmars zag op 29 maart 1973 het levenslicht in het Gelderse Emst. Hij trapte zijn voetbalcarrière af in het nabijgelegen dorp Epe, waar hij in het shirt van amateurclub SV Epe werd ontdekt door Go Ahead Eagles. Overmars bleef in de daaropvolgende decennia van grote waarde voor de vereniging. In 2003 werd het plaatselijke jeugdtoernooi naar hem vernoemd, maar dit besluit werd in 2022 teruggedraaid vanwege grensoverschrijdend gedrag als Ajax-directeur.

Via Go Ahead naar Willem II

Overmars doorliep de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. In het seizoen 1990-1991 maakte de snelle vleugelaanvaller zijn debuut in de hoofdmacht van de eerstedivisionist uit Deventer. Hij speelde dat seizoen elf officiële wedstrijden, waarin hij één keer wist te scoren. Voor 500.000 gulden, in die tijd een topbedrag voor een speler van zijn leeftijd, verdiende Overmars in de zomer van 1991 een transfer naar Willem II.

Bij Willem II bleef Overmars eveneens één jaar actief als prof. In 32 officiële wedstrijden voor de Tilburgers scoorde hij weliswaar maar één keer, maar zijn potentie was toen al onmiskenbaar. Ajax durfde het daarom wel aan om hem toe te voegen aan de A-selectie voor het seizoen 1992-1993.

Edwin van der Sar, Marc Overmars en Jari Litmanen in 1995
Met Edwin van der Sar, Jari Litmanen én de Champions League-bokaal (Pro Shots)

Champions League-winnaar met Ajax

Overmars debuteerde op 16 augustus 1992 in het shirt van Ajax, dat een 0-3 overwinning behaalde op het veld van Dordrecht ’90. Zijn eerste doelpunt in Amsterdamse dienst volgde op 16 september 1992 in de UEFA Cup-wedstrijd tegen het Oostenrijkse Casino Salzburg (1-3 overwinning). Ajax werd dat seizoen in de kwartfinale gestuit door het Franse AJ Auxerre, waar men achter Feyenoord en PSV eindigde in de strijd om het kampioenschap. Mede dankzij twee doelpunten van Overmars werd de bekerfinale tegen sc Heerenveen wel in eigen voordeel beslist (6-2).

Met acht doelpunten en negen assists liet Overmars in het seizoen 1992-1993 een uitstekende indruk achter. Hij werd als beloning uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar. De vleugelaanvaller, die snelheid combineerde met een functionele techniek, werd in de daaropvolgende seizoenen nóg belangrijker voor Ajax. Zo behoorde hij tot het elftal dat zich in 1995 tot Champions League-winnaar kroonde. Patrick Kluivert maakte in de finale tegen het Italiaanse AC Milan het verschil (1-0).

Ajax won in 1995 ook de landstitel (zijn tweede), de Europese Supercup en de wereldbeker. In 1996 prolongeerden de Ajacieden het kampioenschap nogmaals, maar een nieuwe triomf in Europa bleef uit. De Champions League-finale ging verloren door toedoen van Juventus (na strafschoppen). Spelers van De Oude Dame gebruiken waarschijnlijk epo gebruikten in aanloop naar de finale, hoewel dit nooit is bewezen.

De dubbel met Arsenal

De succesformule van Ajax werd een halt toegeroepen door het Bosman-arrest. Spelers kregen meer vrijheid op de transfermarkt, waardoor de smaakmakers massaal naar het buitenland werden geloodst. In 1997 kon ook Overmars de verleiding niet weerstaan. Voor circa vijftien miljoen gulden gaf de tweebenige aanvaller zijn jawoord aan het Engelse Arsenal. Overmars maakte op 9 augustus 1997 zijn debuut in de Premier League-wedstrijd tegen Leeds United (1-1). Twee weken later maakte hij tegen Southampton (1-3 zege) zijn eerste doelpunt als Gunner.

Met zestien doelpunten in 46 officiële wedstrijden beleefde Overmars een uitstekend debuutseizoen bij Arsenal. De 1,74 meter lange linksbuiten had daarmee een aandeel in het succes van de Londenaren, die in 1998 zowel de landstitel als FA Cup veroverden. In de bekerfinale tegen Newcastle United (2-0) op Wembley opende Overmars na 23 minuten de score. Arsenal veroverde in 1998 eveneens de FA Charity Shield, de Engelse Supercup.

Overmars bleef tot de zomer van 2000 actief voor Arsenal. In totaal speelde hij 141 officiële wedstrijden voor The Gunners, waarin hij veertig keer wist te scoren. Op de eigen website schrijft Arsenal: “Wenger (de toenmalige manager, red.) besloot dat het de moeite waard was en, niet voor de laatste keer, was het oordeel van de Fransman onberispelijk. Overmars had tijd nodig om op volle toeren te komen, maar na te zijn hersteld van een voetblessure veroverde hij het Engelse voetbal als een wervelstorm.”

Marc Overmars (Arsenal)
Overmars bij het afscheid van Bergkamp in 2006 (Pro Shots)

Duurste Nederlander aller tijden

De verloren UEFA Cup-finale tegen Galatasaray op 17 mei 2000 werd de laatste officiële wedstrijd van Overmars in het tenue van Arsenal. De Nederlander maakte die zomer de overstap naar het Spaanse FC Barcelona, dat 88 miljoen gulden (omgerekend ongeveer veertig miljoen euro) neertelde. Overmars werd daarmee de duurste Nederlandse voetballer aller tijden. Pas in januari 2018 werd dit record verbroken door Virgil van Dijk, die Southampton inruilde voor Liverpool. Met deze transfer was zo’n 84,5 miljoen euro gemoeid.

Als speler van FC Barcelona slaagde Overmars er niet in om zijn erelijst te vullen. In totaal speelde hij 141 officiële wedstrijden voor de Catalanen, waarvoor hij negentien keer wist te scoren. Dat aantal had zomaar hoger kunnen uitvallen, maar door blessureleed moest Overmars al in de zomer van 2004 afzwaaien als profvoetballer. Hij werd vooral geteisterd door problemen aan zijn knie en enkel.

Marc Overmars (FC Barcelona)
In het shirt van FC Barcelona (Pro Shots)

Comeback in Deventer

Overmars werd in 2005 lid van de raad van commissarissen van Go Ahead Eagles. In 2008 maakte hij een verrassend goede indruk tijdens de afscheidswedstrijd van oud-teamgenoot Jaap Stam, wat de aanvaller in de verleiding bracht om terug te keren als profvoetballer. Overmars maakte op 15 augustus 2008 in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (1-1) zijn rentree voor de eerstedivisionist uit Deventer. Trainer Andries Ulderink haalde de voormalig topvoetballer na ruim een uur spelen naar de kant ten faveure van Jeffrey Vlug.

In het seizoen 2008-2009 speelde Overmars in totaal 24 wedstrijden voor Go Ahead Eagles. Op 1 mei 2009 speelde hij zijn laatste wedstrijd als prof. De aanvaller mocht in de negentigste minuut invallen als eerbetoon voor een fraaie carrière, maar een aantal stevige tackles werden hem fataal. Overmars kon de wedstrijd tegen TOP Oss (1-0 zege) daardoor niet uitspelen.

Overmars keerde in het seizoen 2009-2010 terug als speler van amateurclub SV Epe.

Marc Overmars (Go Ahead Eagles)
Als routinier van Go Ahead Eagles (Pro Shots)
PeriodeClub
1990-1991Go Ahead Eagles
1991-1992Willem II
1992-1997Ajax
1997-2000Arsenal
2000-2004FC Barcelona
2008-2009Go Ahead Eagles

Interlandcarrière

Overmars maakte op 24 februari 1993 zijn debuut voor het Nederlands elftal. Bondscoach Dick Advocaat liet de Ajax-aanvaller starten in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (3-1 overwinning) en prompt verscheen de eerste interlandtreffer achter zijn naam. Ruim een jaar later, op 12 juni 1994, maakte Overmars in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Canada (0-3 overwinning) zijn tweede doelpunt in Oranje-shirt. Het betrof de laatste test in aanloop naar het WK van 1994.

In de zomer van 1994 behoorde de linksbuiten tot de WK-selectie van het Nederlands elftal. De oranjehemden bereikten de kwartfinale na een 2-0 overwinning op Ierland (assist Overmars), maar ondanks de getoonde veerkracht werd het team van Advocaat al uitgeschakeld door Brazilië: 2-3. Twee jaar later was die ronde ook het eindstation op het EK. De Europese eindronde van 1996 ging echter aan Overmars voorbij vanwege een gescheurde knieband.

Overmars op het WK 1998
In actie tegen Joegoslavië op het WK van 1998 (Pro Shots)

Net geen WK-finale

Overmars herstelde van zijn knieblessure en behoorde in 1998 tot de WK-selectie van het Nederlands elftal. Mede dankzij een doelpunt van de Arsenal-aanvaller werd Zuid-Korea in de groepsfase met 5-0 opzij gezet. Hij viel in de kwartfinale tegen Argentinië (2-1) en was zodoende van korte afstand getuige van de wereldgoal van Dennis Bergkamp. Bondscoach Guus Hiddink deed in de halve finale tegen Brazilië (verloren na strafschoppen) geen beroep op de vlugge vleugelspits, die in de troostfinale tegen Kroatië (1-2 nederlaag) na 45 minuten aan de kant bleef.

Na het WK van 1998 was Overmars nog op twee grote toernooien actief: de EK’s van 2000 en 2004. In beide gevallen werd Nederland uitgeschakeld in de halve finale. Tussendoor maakte hij nog kans op een derde WK-deelname, maar Oranje plaatste zich onder Louis van Gaal niet voor de eindronde van 2002. Overmars kwam ondanks zijn fysieke problemen tot een totaal van 86 A-interlands (zeventien doelpunten).


Carrière als bestuurder

Overmars fungeerde enige tijd als commissaris van Go Ahead Eagles. Later werd hij bestuurslid in Deventer, waar hij als technisch directeur werd aangesteld. In deze hoedanigheid maakte de oud-international een positieve indruk. Overmars wekte de aandacht van Ajax, maar sloeg in 2011 de mogelijkheid af om als algemeen directeur terug te keren naar de hoofdstad.

Zeer succesvol met Ajax

In de zomer van 2012 zwaaide Overmars af als technisch directeur van Ajax. Diezelfde zomer keerde hij alsnog terug bij Ajax, dat hem benoemde als directeur voetbalzaken. In deze hoedanigheid kreeg de voormalig vleugelflitser de mogelijkheid om het technische beleid van de Amsterdamse club te bepalen. Mede dankzij de beslissingen van Overmars behaalde Ajax de landstitels van 2013 en 2014.

Samen met Edwin van der Sar, die als algemeen directeur aan de slag ging, bouwde Overmars aan een nieuw beleidsplan. In 2017 leidde dit bijna tot de winst van de Europa League, maar Manchester United bleek in de finale een maatje te groot (0-2). Twee jaar later reikten de Ajacieden bijna tot de finale van de Champions League, ware het niet dat Tottenham Hotspur een 3-0 achterstand over twee wedstrijden ongedaan wist te maken. De fraaie Europese campagne van 2019 was vooral te danken aan de komst van spelers als Daley Blind en Dusan Tadic.

Marc Overmars (Ajax)
Vreugde na het uitschakelen van Juventus in 2019 (Pro Shots)

Ajax verkocht Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt in de zomer van 2019 voor megabedragen. Later vertrokken ook spelers als Hakim Ziyech en Donny van de Beek voor fraaie bedragen. De reputatie van Overmars steeg naar grote hoogte. Hij was ook betrokken bij de komst van trainer Erik ten Hag, die Ajax naar de landstitels van 2019, 2021 én 2022 leidde. In 2020 was er geen landskampioen als gevolg van de coronapandemie, maar ook destijds leidde de Amsterdamse club.

Grensoverschrijdend gedrag

Overmars trok de aandacht van buitenlandse clubs, waaronder zijn oud-werkgevers Arsenal en FC Barcelona. In januari 2022 verlengde de directeur voetbalzaken zijn contract met Ajax echter tot de zomer van 2026. Op 6 februari van datzelfde jaar stapte hij echter onverwachts op (al dan niet onder druk van bovenaf). De oud-voetballer maakte zich schuldig aan grensoverschrijdend gedrag jegens vrouwelijke medewerkers van Ajax.

In 2022 maakte Ajax melding van grensoverschrijdend gedrag bij het Nederlandse Instituut Sportrechtspraak (ISR). In november 2023 werd duidelijk dat Overmars voor een jaar lang werd geschorst, plus een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De schorsing was aanvankelijk alleen van toepassing voor Nederland en dus niet voor België, waar hij op dat moment reeds werkzaam was voor Royal Antwerp FC. De FIFA besloot in januari 2024 echter anders.

Met Mark van Bommel tijdens het kampioensfeest in Antwerpen (Pro Shots)

Kampioen met Antwerp

Overmars keerde in maart 2022 alweer terug in de voetbalwereld. In een soortgelijke rol (sportief directeur) mocht hij aan de slag bij Royal Antwerp FC, dat een soortgelijke ontwikkeling als Ajax voor ogen had. Overmars haalde naast trainer Mark van Bommel verschillende landgenoten naar Antwerpen ter versterking van de selectie. Dit had in 2023 meteen effect: Antwerp veroverde alle mogelijke prijzen in België (landstitel, beker en supercup).

PeriodeTeamFunctie
2009-2012Go Ahead EaglesTechnisch directeur
2012-2022AjaxDirecteur voetbalzaken
2022-hedenRoyal Antwerp FCSportief directeur

Laatste update: 9 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie