Europa League-specialist Sevilla wint finale na strafschoppen van AS Roma

Foto: Europa League-specialist Sevilla wint finale na strafschoppen van AS Roma

Sevilla heeft beslag gelegd op de Europa League. In Boedapest groeide de finale tegen AS Roma uit tot een ware slijtageslag, waarbij de beslissing viel via strafschoppen. Specialist Sevilla won voor de zevende keer het tweede toernooi van Europa, terwijl José Mourinho voor het eerst een Europese finale verloor.

Voor de zevende keer legt Sevilla beslag op eindzege

Sevilla kent in eigen land een teleurstellend seizoen, maar op het Europese tweede niveau moet je ze nooit uitvlakken. De Andalusiërs zijn recordhouder van de Europa League/UEFA Cup met zes eindzeges, allemaal behaald na 2006. Trainer José Luis Mendilibar had woensdagavond basisplaatsen voor onder meer de oud-Ajacieden Nemanja Gudelj en Lucas Ocampos. Karim Rekik begon vanaf de bank.

Talisman José Mourinho is de enige coach die in het verleden de Champions League, Europa League en Conference League won. In het laatstgenoemde toernooi was hij vorig seizoen met AS Roma te sterk voor Feyenoord. The Special One verloor nog nooit een Europese finale (5-0), iets dat in Roma als muziek in de oren zal klinken. Rick Karsdorp en Georginio Wijnaldum moesten het met een plek op de bank doen. In de aanval maakte Paulo Dybala, die terugkeert van een blessure, zijn opwachting. Dit terwijl Mourinho aankondigde dat de Argentijn maar dertig minuten kon spelen.

In het begin lag het tempo direct hoog, al werden er ook weinig risico’s genomen. Dat zorgde ervoor dat er weinig mogelijkheden gecreëerd werden. Leonardo Spinazzola dook op voor de vijandelijke goal, maar doelman Yassine Bounou kon redden. De Italianen hadden iets meer het initiatief en hoopten even later op een penalty. De VAR constateerde echter dat Gudelj in duel met Tammy Abraham de bal speelde.

Voorsprong Roma

In de 34ste minuut werd de ban alsnog gebroken. Roma veroverde de bal op het middenveld, waarna Gianluca Mancini Dybala wegstak met een prima pass. De Zuid-Amerikaan had een goede aanname, bleef koel en schoof het leer in de verre hoek achter Bounou.

Sevilla moest in de achtervolging en maakte in de blessuretijd van de eerste helft bijna gelijk. Een pegel van afstand van Ivan Rakitic strandde op de paal. Na rust zette de LaLiga-ploeg de jacht op de gelijkmaker door.

Sevilla komt terug door eigen goal

Die kwam er na tien minuten in het tweede bedrijf. Oude rot Jesús Navas zette voor vanaf de rechterkant, waarna Lucas Ocampos de bal met het hoofd niet kon toucheren. Gianluca Mancini trachtte voor een tegenstander te komen, maar raakte het leer zo ongelukkig op het been, dat die de eigen goal in caramboleerde. Een zeer spijtig moment voor de middenvelder, maar niemand bij Sevilla maalde daar om. Voor het eerst in zijn laatste vijf Europese finales kreeg Mourinho weer eens een goal tegen.

Geen penalty

De Spanjaarden behielden het initiatief en gingen op jacht naar de voorsprong, Georginio Wijnaldum was inmiddels ingevallen bij de Italianen. Er leek daar een grote kans op te ontstond nadat Anthony Taylor de bal op de stip legde na een overtreding van Roger Ibañez op Ocampos. Na het bestuderen van de beelden bleek echter dat de bal net werd weggetikt en dus draaide de Engelse arbiter zijn beslissing terug. Het spel golfde vervolgens weer wat op en neer, waarbij Roma gevaarlijk werd uit standaardsituaties. Een scrimmage voor de goal leverde echter geen treffer op. Andrea Belotti miste een grote kans na een listige vrije trap van Lorenzo Pellegrini. In de blessuretijd kopte Youssef En-Nesyri nog over aan de andere kant.

Verlenging en strafschoppen

Zo moest een verlenging de beslissing brengen, waarbij Karim Rekik zijn opwachting maakte voor Sevilla. In de eerste verlenging werd er nauwelijks gevaar gesticht voor beide goals, veel spelers leken er doorheen te zitten. De spanning nam toe ook langs de kant, wat leidde tot een behoorlijk opstootje. Mourinho liet zich daarbij gaan. Het spel lag veel stil voor een aantal blessurebehandelingen, ook het aantal gele kaarten liep op. Voetballend gezien kwam het alleen nog tot een kopbal van Chris Smalling.

En zo moest een strafschoppenserie de beslissing brengen. De eerste drie penalty’s gingen raak, Mancini mistte voor Roma. De middenvelder, die ook al de eigen goal maakte, zag Bounou met de voet redden. Sevilla scoorde telkens vanaf elf meter, terwijl Ibañez op de paal schoot. Hierdoor was de zege voor Sevilla binnen handbereik, al miste Gonzalo Montiel op het eerste matchpoint. Rui Patrício kwam echter te snel van de lijn af, waarna Montiel de herkansing wel binnenschoot: 4-1. De Argentijn besliste ook al de meeste recente WK-finale met de beslissende strafschop.

Zo won Sevilla de Europa League/UEFA Cup voor de zevende keer. Voor de derde keer kwam de beslissing na strafschoppen. Er komt een einde aan de reeks gewonnen finales voor José Mourinho.

Scoreverloop: 0-1 (34′) P.Dybala, 1-1 (55′) G.Mancini (e.d.). Sevilla wint na strafschoppen (4-1)

De terechte winnaar?

  • Ja
  • Nee
138+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie