Waarom Italië een extra (vijfde) Champions League-ticket krijgt

Foto: Waarom Italië een extra (vijfde) Champions League-ticket krijgt

In de Serie A strijden Bologna, AS Roma en Atalanta voor een plek in de groepsfase van de Champions League. Tot voor kort dacht één van de twee clubs in aanmerking te komen voor plek vier en dus dat CL-ticket. Maar ook de nummer vijf in Italië krijgt nu een plek in het miljoenenbal. Hoe zit dit? SoccerNews legt het voor je uit.

SN legt uit waarom Italië (en waarschijnlijk Duitsland) een extra Champions League-plek krijgt

Misschien wist je het al van deze SN legt uit: de Champions League komt er anders uit te zien.  Waar in de huidige editie nog 32 teams deelnemen, zijn dat er straks 36. Die beginnen in één grote groep, waarvan de beste acht teams zich direct zullen plaatsen voor de knock-outfase. De nummers negen tot en met 24 komen terecht in een tussenronde. De nummers 25 tot en met 36 zijn direct uitgeschakeld voor Europees voetbal. De verliezers van de tussenronde hebben nog de Europa League als vangnet. In de eerste fase worden er acht wedstrijden gespeeld.

Meer wedstrijden en dus meer deelnemers. Vier extra plekken te vergeven dus en die moeten wel ergens vandaan komen. Een ticket gaat naar de nummer drie van het land dat op plek vijf van de UEFA-ranglijst (Frankrijk) staat. Daarnaast is er ook één te verdienen via de voorronde van de zogeheten Champions Path. De andere twee tickets gaan naar de twee landen, die met hun clubs de best gezamenlijk prestatie in Europa geleverd hebben.

Italië kan dankzij Roma, Atalanta en Fiorentina niet meer achterhaald worden

Italië weet sinds de kwartfinales van de Europese toernooien dat ze niet meer ingehaald kunnen worden op de seizoensranking. De Italiaanse clubs presteerden uitstekend en hebben met AS Roma, Atalanta en Fiorentina drie clubs die zich verzekerden van een plek in de halve eindstrijd van de Europa League (Roma en Atalanta) en Conference League (Fiorentina).

Italië staat dit seizoen nu op 19.428 punten op de coëfficiëntenlijst, voor Duitsland (17.928) en Engeland (17.375). De nummer 2 op de uiteindelijke lijst krijgt ook een extra ticket voor de Champions League. Dat wordt hoogstwaarschijnlijk Duitsland, want Engeland heeft met Aston Villa in de halve finale van de Conference League nog maar één club over in Europa. Duitsland heeft Borussia Dortmund, Bayern München (allebei Champions League) en Bayer Leverkusen (Europa League).

Borussia Dortmund zo goed als zeker van CL-voetbal volgend seizoen

Dus wordt er nu opeens gestreden voor plek 5 in Italië en lijkt Borussia Dortmund als nummer 5 van Duitsland (nummer 6 Eintracht Frankfurt kan Dortmund zo goed als zeker niet meer inhalen) ook op een nieuw Champions League-jaar te kunnen richten. Handig voor de toplanden, zo’n nieuwe Champions League.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Eerlijke verdeling van de CL-tickets zo?

  • Ja, vind ik wel
  • Nee, vind ik niet
350+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
42+
Olympiakos schrijft Griekse geschiedenis met Conference League-winst in extremis
23:18
265+
‘Bergwijn op weg naar uitgang bij Ajax’
22:50
352+
‘Na Feyenoord wilt ook PSV shoppen bij Ajax’
22:24
95+
Mbappé maakt over een aantal dagen zijn nieuwe club bekend
22:01
139+
‘Oranje-revelatie valt buiten EK-basis’
21:37
1085+
‘Eredivisie-samenvattingen weg bij NOS’
21:12
359+
Buitenlandse pers eensgezind over ‘Oranje-selectie met vraagtekens’
20:49
131+
‘Van Nistelrooij aan de slag in droomcompetitie’
20:24
15+
Dit zijn de opstellingen van de Conference League-finale tussen Olympiakos en Fiorentina
20:00
42+
Succescoach FC Dordrecht keert terug naar thuisland
19:35
242+
Henderson krijgt trap na uit Saudi-Arabië: “Schaadt hem meer dan ons”
19:12
269+
‘Barça zet Hansi Flick nu al voor schut’
18:55
151+
Koeman houdt vertrouwen: “maar ik kan hem zover krijgen”
18:27
1448+
‘Ronald Koeman bevestigd keuze eerste keeper’
18:01
80+
Bayern München in zee met ‘achtste keus’
17:13
715+
Sparta Praag zitten Feyenoord en Brian Priske dwars
17:00
873+
Ajax bereidt zich voor op Bergwijn-exit
16:50
568+
Koeman geeft Timber opvallende boodschap mee
16:35
591+
Koeman verklaart niet selecteren Maatsen
16:21
107+
Hierom kan EK-selectie Oranje nog wijzigen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie