Karsdorp gruwelijk in de fout, Koopmeiners verzorgt assist op Europese avond

Donderdagavond werden de eerste halve finales in de strijd om de Europa League en Conference League gespeeld. Maar liefst vier Nederlanders begonnen in de basis.

AS Roma – Bayer Leverkusen

De wedstrijd die misschien wel het meest in het oog springt was het treffen tussen Roma en Leverkusen in de Europa League. Karsdorp, die bij Roma in de basis begon ging in de 28ste minuut lelijk de fout in. Florian Wirtz strafte de fout van Karsdorp direct af en schoot Leverkusen op 0-1. Kort daarna kreeg de andere Nederlander op het veld, Jeremie Frimpong een levensgrote kans, maar faalde om de Duitsers zo een nog comfortabelere voorspong te bieden. De gemoederen liepen in de tweede helft af en toe hoog op. Iets wat niet ongebruikelijk is voor de Romeinen. Door veel zuigen en irritatie werd het duel met Feyenoord ook al een verhitte. Leverkusen wist het hoofd koel te houden en Robert Andrich schoot met een heerlijk afstandsschot de Duitsers naar 0-2. Invaller Tammy Abraham kreeg nog een uitgelezen kans om de Romanisti een beter perspectief te bieden, maar faalde opzichtig.

Olympique Marseille – Atalanta Bergamo

De andere halve finale was ook een aansprekend potje. Bij Atalanta begonnen Teun Koopmeiners en Marten de Roon in de basis bij de Italianen. Het was Koopmeiners die zijn ploeg aan een voorsprong hielp middels een assist op spits Scamacca: 0-1. Lang duurde de voorsprong niet, want negen minuten later zette Mbemba de thuisclub weer op 1-1. Kort voor het einde van de tweede helft viel ex-FC Groningen speler Hans Hateboer nog in voor Atalanta, maar dit veranderde niets aan de score.

Aston Villa – Olympiacos Piraeus

In de Conference League verbaasde de Grieken vriend en vijand door in de eerste helft tegen favoriet Aston Villa tweemaal te scoren. Ayoub El Kaabi nam beide doelpunten voor zijn rekening. Echter kwam Villa in de blessuretijd van de eerste helft terug tot 1-2 na een prima doelpunt van Premier League-revelatie Ollie Watkins. Kort na rust wist Mousa Diaby Aston Villa weer op gelijke hoogte te brengen na een knappe goal in de korte hoek waarmee hij Olympiakos-keeper Tzolakis verraste: 2-2. Luttele minuten later benutte hattrick-held Kaabi een penalty in het knotsgekke duel: 2-3. Het werd nog gekker, want elf minuten later wist Hezze Villa-keeper Olsen te verassen met een van richting veranderd schot: 2-4. Vijf minuten voor tijd kreeg Villa een strafschop die Douglas Luiz naast het doel wist te schieten. Al met al een zeer verassende overwinning voor de Grieken en dus zal de club uit Birmingham nog vol aan de bak moeten volgende week.

Fiorentina – Club Brugge

De andere halve finale van de Conference League was er een tussen Fiorentina en Club Brugge. De Italianen kwamen al na vijf minuten op voorsprong door een schitterend doelpunt van Riccardo Sottil. Een klein kwartier later benutte Hans Vanaken een strafschop en trok zo de stand weer gelijk. Kort voor rust was het veteraan Andrea Belotti die de thuisclub wederom op voorsprong zette. Zowel in de 58ste als 61ste minuut ontving Club Brugge speler Raphael Onyedika een gele kaart en mocht dus inrukken. Dit leek de Bruggenaren niet te deren, want twee minuten later scoorde Igor Thiago de gelijkmaker: 2-2. Fiorentina voerde de druk weer op en wist in de blessuretijd van het duel alsnog de winnende te maken. Nzola, die koud in het veld stond, schoot de Toscaanse ploeg naar 3-2.

Heb jij genoten van deze knotsgekke Europese avond?