Rúben Dias

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Rúben Dias

Rúben Dias is een Portugese centrale verdediger. Sinds september 2020 draagt hij het tenue van de Engelse topclub Manchester City.

  • Dias speelt momnteel voor Manchester City
  • De verdediger won in 2023 de Champions League
  • Hij won drie landstitels, de FA Cup en de Carabao Cup
  • Met Benfica werd Dias eveneens landskampioen
  • Hij won in 2019 de Nations League met Portugal

Clubcarrière

Rúben Santos Gato Alves Dias werd op 14 mei 1997 geboren in Amadora, dat grenst aan de Portugese hoofdstad Lissabon. Bij het lokale Estrela da Amadora ging zijn voetbalcarrière van start. Zijn potentieel werd ontdekt door Benfica, dat hem in 2008 toevoegde aan de jeugdopleiding.

Doorbraak bij Benfica

Dias debuteerde op 16 september 2017 als profvoetballer. De Portugees stond in de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Boavista meteen in de basis naast Luisão. Dias maakte zoveel indruk bij Benfica dat de technische staf al snel besloot om hem een vaste basisplaats te gunnen. Tot in september 2020 liep de teller op naar 137 officiële wedstrijden voor de club uit Lissabon (twaalf goals).

In dienst van Benfica won Dias twee prijzen. In het seizoen 2018-2019 werd de verdediger kampioen van Portugal. Als beloning mocht de club daardoor strijden om de Supertaça Cândido de Oliveira, dat eveneens aan de prijzenkast werd toegevoegd.

(Pro Shots)

Manchester City

Dias had bij Benfica een contract tot de zomer van 2023, maar in september 2020 kwam zijn dienstverband ten einde. Voor 71,6 miljoen euro stapte de verdediger over naar de Engelse topclub Manchester City. Dias maakte meteen indruk door in zijn debuutseizoen te worden verkozen tot FWA Footballer of the Year. Dat was niet de enige prijs voor de Portugese nieuwkomer, die ook de landstitel en de League Cup op zijn erelijst mocht plaatsen. Wel eindigde het seizoen in mineur door de 0-1 nederlaag tegen Chelsea in de finale van de Champions League.

Ook in de daaropvolgende seizoenen behield Dias zijn basisplaats bij Manchester City. In 2022 werd hij opnieuw landskampioen, maar het grootste succes werd gerealiseerd in 2023 door het winnen van de landstitel, de FA Cup, de Champions League, de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams.


Interlandcarrière

Dias werd in 2018 voor het eerst opgenomen in de nationale ploeg van Portugal. Op 28 mei 2018 maakte de verdediger als basisspeler zijn debuut in de oefeninterland tegen Tunesië (2-2). Bondscoach Fernando Santos gunde hem in de twee daaropvolgende oefenduels geen speeltijd, maar besloot hem desondanks mee te nemen naar het WK in Rusland. Tijdens het wereldkampioenschap maakte Dias geen speelminuten. Portugal werd in de achtste finale uitgeschakeld door Uruguay (2-1).

Na het WK 2018 veroverde Dias een basisplaats. In 2019 won hij zijn eerste prijs als international: ten koste van het Nederlands elftal (1-0) werd de finaleronde van de Nations League in Portugees voordeel beslist. Nadien was hij ook actief op EURO 2020 en het WK 2022, maar nieuw succes bleef uit.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie