Bernardo Silva

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Bernardo Silva

Bernardo Silva is een Portugese middenvelder, die ook als rechtsbuiten uit de voeten kan. Sinds de zomer van 2017 mag hij zijn voetbalkunsten vertonen bij Manchester City.

  • Silva speelt momenteel voor Manchester City
  • In 2023 won de middenvelder de Champions League
  • In datzelfde jaar werd hij voor de vijfde keer kampioen van Engeland
  • Silva werd eerder landskampioen met Benfica en AS Monaco
  • In 2019 won hij de Nations League met Portugal

Clubcarrière

Silva werd op 10 augustus 1994 geboren in de Portugese hoofdstad Lissabon. De middenvelder begon zijn voetbalcarrière in diens geboorteplaats bij Benfica, waar hij op twaalfjarige leeftijd werd opgenomen in de jeugdopleiding. Zijn debuut in de hoofdmacht maakte hij op 13 oktober 2013 in de bekerwedstrijd tegen Cinfães door tien minuten voor tijd in te vallen voor de Serviër Filip Djuricic.

AS Monaco

Silva bleef steken op drie officiële wedstrijden voor Benfica, waar hij wel zijn eerste landstitel mocht bijschrijven. In de zomer van 2014 werd de Portugees uitgeleend aan AS Monaco, dat ook een optie tot koop wist te bedingen. De Monegasken hadden maar een half jaar nodig om de optie à 15,75 miljoen euro te lichten. In zijn eerste seizoen bij de Ligue 1-club noteerde Silva meteen 45 officiële wedstrijden (tien doelpunten, vier assists).

Ook in de seizoenen 2015-2016 en 2016-2017 bleef Silva een belangrijke kracht voor AS Monaco. De Monegasken hadden een geweldig team samengesteld met smaakmakers als Fabinho, Radamel Falcao en Kylian Mbappé, waardoor Paris Saint-Germain kon worden afgetroefd in de titelstrijd.

(Pro Shots)

Manchester City

Na het kampioenschap van 2017 viel de AS Monaco-selectie uiteen. Verschillende sterkhouders namen afscheid, waarbij Silva koos voor Manchester City als nieuwe bestemming. De Engelse topclub betaalde een kleine vijftig miljoen euro voor diens handtekening.

De komst van Silva bleek een schot in de roos. Met Manchester City werd de offensief ingestelde middenvelder in 2018, 2019, 2021, 2022 en 2023 landskampioen van Engeland. In nationaal opzicht veroverde hij ook twee FA Cups, vier League Cups en twee Engelse Supercups.

Internationaal wilde het lange tijd niet vlotten, maar twee jaar na de verloren Champions League-finale tegen Chelsea (0-1) lukte het in 2023 tegen Internazionale (1-0) wel om de cup met de grote oren te bemachtigen. De Europese Supercup end e wereldbeker voor clubs volgden later dat jaar.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Silva debuteerde op 31 maart 2015 tijdens de oefeninterland tegen Kaapverdië in de nationale ploeg van Portugal. Het werd een debuut om snel te vergeten getuige de 0-2 nederlaag. De middenvelder maakte een positieve indruk, maar een hamstringblessure gooide roet in het eten: géén EK-deelname. Zonder Silva werd het EK in Frankrijk een prooi voor de Portugezen.

In 2018 speelde Silva zijn eerste grote eindronde: het WK in Rusland. De nationale ploeg won een jaar later de eerste editie van de Final Four van de Nations League, met een beslissende assist van Silva in de finale tegen het Nederlands elftal. Ook behoorde hij de Portugal-selectie tijdens het EK in 2021 en het WK van 2022.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie