AS Roma

Rome

Prijzenkast

3x landskampioen

9x Coppa Italia

supercoppa-italia

2x Supercoppa Italiana

1x Serie B

1x Conference League

Laatste nieuws over AS Roma

AS Roma is een Italiaanse voetbalclub uit de hoofdstad Rome. Met drie landstitels staat I Giallorossi in de schaduw van clubs als Juventus, Internazionale en AC Milan, maar alsnog hoort men tot de grootste clubs van het land. Alleen Inter heeft meer seizoenen in de Serie A gespeeld.

  • AS Roma werd opgericht in 1927
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stadio Olimpico
  • Het team deelt het stadion met aartsrivaal SS Lazio
  • De bijnaam van de club luidt ‘I Giallorossi’
  • AS Roma werd driemaal kampioen van Italië en won de eerste Conference League

Heimwee naar Francesco Totti

AS Roma is officieel opgericht op 7 juni 1927. De geschiedenis van de Italiaanse club gaat niettemin verder terug. De Romeinse club is namelijk ontstaan uit een fusie tussen US Alba Audace Roma, Fortitudo Pro Roma en Roman Football Club. Deze fusie vond plaats op aandringen van de fascistische partij van minister-president Benito Mussolini om de dominantie van de clubs uit Noord-Italië te bestrijden. Bovendien wilde de Italiaanse voetbalbond het aantal clubs per stad beperken.

Twee jaar na de oprichting van AS Roma zag ook de Italiaanse Serie A het levenslicht. De Romeinen mochten meteen instromen en zijn uitgegroeid tot een vaste waarde op het hoogste niveau van Italië. Alleen in het seizoen 1951-1952 was de club een niveautje lager actief. Internazionale is de enige Italiaanse club die vanaf het eerste seizoen altijd in de Serie A actief was, waar recordkampioen Juventus door de verplichte degradatie in 2006 eveneens één seizoen ontbrak.

Eerste successen

AS Roma won in het eerste seizoen na de oprichting de Italiaanse beker, de voorloper van de huidige Coppa Italia. De eerste landstitel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een feit. In 1942 bleken zestien overwinningen en tien gelijke spelen voldoende om achtervolger Torino voor te blijven in de Serie A. Destijds bestond het deelnemersveld van de Italiaanse competitie uit zestien clubs tegenover twintig clubs nu.

De Romeinen wisten na de eerste landstitel niet door te stoten. AS Roma viel zelfs ver terug op de ranglijst met als dieptepunt een negentiende plek in 1951, waardoor het voor de enige keer in de geschiedenis degradeerde. Al na een jaar keerde de club terug op het hoogste niveau door kampioen te worden in de Serie B. Terug op het hoogste niveau behaalde AS Roma prima klasseringen, met zelfs een derde plek in 1955.

Bloeiperiode

AS Roma won in 1964 en 1969 de Coppa Italia, nadat het in 1961 de Jaarbeursstedenbeker (de voorloper van de UEFA Cup) won ten koste van Birmingham City. In de Serie A kwam de club daarentegen niet verder dan een plek in de subtop dan wel middenmoot, waardoor met name de jaren zeventig als teleurstellend mochten worden betiteld. Pas in de jaren tachtig lukte het de Giallorossi om weer op te bloeien tot een uitdagende Italiaanse club.

AS Roma kroonde zich in 1983 voor de tweede keer in de geschiedenis tot kampioen van Italië. Onder leiding van trainer Nils Liedholm, in de jaren vijftig zeer succesvol als speler van AC Milan, won de club ook viermaal de Coppa Italia (1980, 1981, 1984 en 1986). Bijna won de succesploeg van Liedholm ook nog de Europacup I, maar in de strafschoppenserie van de finale bleek het Engelse Liverpool te sterk.

Francesco Totti (Pro Shots)

Zware periode maakt plaats voor Totti-tijdperk

AS Roma wist in 1991 opnieuw de Italiaanse beker te winnen, maar financieel wanbeleid stond een verdere groei in de weg. In de jaren negentig stond zelfs het voortbestaan van de club op het spel. Het was uiteindelijk de nieuwe voorzitter Franco Sensi die de club de helpende hand bood en de club langzaam maar zeker weer op het goede spoor bracht. Met Fabio Capello als coach en Francesco Totti als boegbeeld werd een nieuwe succesploeg opgetuigd. Dat leidde in 2001 tot het derde kampioenschap uit de geschiedenis.

AS Roma eindigde in 2002 en 2004 als tweede in de Serie A, waarna Capello de overstap maakte naar Juventus. De Romeinen bleven desalniettemin goed presteren. In het eerste seizoen na zijn afscheid moest de club nog genoegen nemen met een achtste plaats (net als in 2003), maar in de vijf daaropvolgende seizoenen eindigde de ploeg maar liefst vier keer als runner-up. In 2007 en 2008 werd bovendien de Coppa Italia gewonnen door AS Roma.

Veel spelers en trainers passeerden in die jaren de revue, maar Totti werd een constante factor in het Stadio Olimpico. Il Capitano werd in 1989 in de jeugdopleiding opgenomen en bleef tot en met 2017 actief voor AS Roma. Verschillende Europese topclubs probeerden hem met miljoenenaanbiedingen weg te halen uit Rome, maar zijn clubliefde won het telkens. In 2013 verklaarde Totti hierover: “Als ik naar Madrid was gegaan had ik nu drie keer de Champions League gewonnen, twee Gouden Ballen en heel veel andere prijzen. Maar ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb, al had ik graag twee of drie landstitels meer gewonnen.”

Totti speelde uiteindelijk 785 wedstrijden voor AS Roma, waar hij 307 goals en 186 assists produceerde. De Romein, die ook Il Bimbo d’ Oro werd genoemd, sloot in 2017 af in Rome zonder dus ooit voor een andere club te hebben gespeeld. Totti werd in 2000, 2001, 2003, 2004, 2007 verkozen tot Italiaans voetballer van het Jaar. Daarnaast won de middenvelder in 2007 de topscorerstitel van de Serie A én de Europese Gouden Schoen door 26 competitietreffers te maken. Met laatstgenoemde trofee troefde hij Afonso Alves (sc Heerenveen) en Ruud van Nistelrooij (Real Madrid) af.

Eerste Conference League-winnaar na prijsloos tijdperk

Na de Coppa Italia van 2008 is de prijzenkast van AS Roma lang niet aangevuld. De Romeinen eindigden weliswaar regelmatig bij de bovenste twee of drie van Italië, maar dat bleek niet toereikend om een vierde kampioenschap binnen te slepen. Met de komst van Amerikaanse eigenaren en coach Luis Enrique dacht AS Roma nog wel een grote slag te kunnen slaan, maar dat plan eindigde al snel in duigen. Al na één jaar nam de Spanjaard afscheid in Rome. De populaire Zdenek Zeman werd aangetrokken als opvolger, maar ondanks spelers als Totti en Daniele de Rossi kreeg ook hij het niet voor elkaar. Hij werd zelfs voortijdig ontslagen, waarna onder interim-trainer Aurelio Andreazzoli werd afgesloten met een zesde plek en een verloren bekerfinale tegen aartsvijand SS Lazio.

AS Roma heeft sindsdien verschillende trainers versleten. Na Rudi García, Luciano Spalletti, Eusebio Di Francesco, Claudio Ranieri en Paulo Fonseca besloot de clubleiding in de zomer van 2021 om een grote naam aan te trekken als nieuwe coach. De Portugees José Mourinho werd aangesteld om het succes terug te brengen naar Rome. In mei 2022 maakte Mourinho een einde aan de prijsloze periode door de allereerste editie van de Conference League te winnen ten koste van Feyenoord (1-0 zege).

José Mourinho (Pro Shots)

In 2023 wist AS Roma ook de finale van de Europa League te bereiken. Voor het eerst in zijn trainerscarrière verloor Mourinho een Europese finale, na strafschoppen tegen Sevilla. Het seizoen 2023-2024 verliep vervolgens zeer teleurstellend, waardoor de Portugees in januari 2024 werd ontslagen.


Rivaliteit met Lazio

De aanhang van AS Roma komt vooral uit het zuiden en oosten van Rome, waar de rest van de voetbalfans in de stad vooral aartsrivaal SS Lazio aanhangen. De rivaliteit tussen beide clubs is groot te noemen en de onderlinge derby’s staan dan ook hoog aangeschreven. Overigens delen AS Roma en SS Lazio wel samen het Stadio Olimpico, dat een capaciteit kent van ruim zeventigduizend plaatsen.


Nederlandse invloeden

Een handvol Nederlanders heeft het tenue van AS Roma gedragen. Pas in 2011 werd doelman Maarten Stekelenburg de eerste Nederlander die werd aangetrokken door de Giallorossi. In de jaren daarna streken ook Kevin Strootman, Urby Emanuelson, Rick Karsdorp en Justin Kluivert neer in het Stadio Olimpico.

Laatste update: 16 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie