Luka Jovic

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Luka Jovic

Luka Jovic is een Servische aanvaller. De international van Servië verruilde Fiorentina in de zomer van 2023 voor AC Milan.

• Jovic speelt momenteel voor AC Milan
  • De spits won de Champions League met Real Madrid
  • Zowel in Servië, Portugal als Spanje werd hij tweemaal landskampioen
  • Met Eintracht Frankfurt won Jovic de DFB-Pokal
  • Hij debuteerde in 2018 als A-international van Servië

Clubcarrière

Jovic werd op 23 december 1997 op de wereld gezet in het Servische Bijeljina. In 2005 werd de aanvaller aangemeld bij Rode Ster Belgrado, waar hij de gehele jeugdopleiding doorliep. Ondanks aandringen van diens vader wees hij het eveneens geïnteresseerde Partizan Belgrado af.

Rode Ster Belgrado

Op zestienjarige leeftijd debuteerde Jovic in de hoofdmacht van Rode Ster Belgrado. Op 28 mei 2014 mocht de spits invallen tegen FK Vojvodina Novi Sad en slechts twee minuten later bepaalde hij de eindstand op 3-3. Jovic groeide hiermee meteen uit tot de held van de club, aangezien hij Partizan met deze treffer het kampioenschap van Servië bezorgde ten koste van Partizan Belgrado.

Na zijn heldenrol in mei 2014 bleef Jovic in de daaropvolgende seizoenen actief voor de hoofdmacht van Rode Ster Belgrado. In deze periode liep de teller op naar dertien doelpunten in 48 officiële wedstrijden, maar een nieuwe trofee leverde dat niet op.

Benfica

In februari 2016 maakte Jovic de overstap naar de Portugese topclub Benfica, dat een deal sloot voor circa zeven miljoen euro. De spits kwam in de daaropvolgende maanden maar drie keer in actie. Nadien steeg de teller met één schamele wedstrijd, waardoor zijn periode in Lissabon als mislukt kon worden bestempeld.

Eintracht Frankfurt

In de zomer van 2017 werd Jovic voor twee seizoenen uitgeleend aan Eintracht Frankfurt. De spits scoorde dat seizoen negen keer in 27 officiële wedstrijden. Zijn team won in mei 2018 de DFB-Pokal ten koste van Bayern München (1-3), maar in deze wedstrijd bleef hij negentig minuten op de bank.

Jovic kwam in het seizoen 2018-2019 helemaal op de stoom bij Eintracht Frankfurt. In 48 officiële wedstrijden maakte de aanvaller 27 doelpunten en daar voegde hij nog eens zeven assists aan toe. Vijf doelpunten maakte hij in één wedstrijd, op 19 oktober 2018 tegen Fortuna Düsseldorf (7-1). Mede dankzij diens doelpunten bereikte de Bundesliga-club de halve finale van de Europa League. In de returnwedstrijd tegen Chelsea sleepte hij een strafschoppenserie uit het vuur. Net als Sébastien Haller en Jonathan de Guzman faalde Jovic niet vanaf elf meter, maar de daaropvolgende teamgenoten verzilveren hun inzet niet.

Real Madrid

De prestaties van Jovic bij Eintracht Frankfurt bleven niet onopgemerkt. De Bundesliga-club had de spits in april 2019 voor zeven miljoen euro definitief overgenomen van Benfica en verkocht hem voor zo’n zestig miljoen euro door aan Real Madrid. Bij de Spaanse topclub debuteerde de Serviër op 17 augustus 2019 in de met 1-3 gewonnen competitiewedstrijd tegen Celta de Vigo. Zijn eerste doelpunt namens De Koninklijke volgde op 30 oktober tegen Leganés (5-0 overwinning).

Bij Real Madrid ging Jovic gebukt onder de zware concurrentie. Na tweeënhalf jaar stond zijn teller pas op drie doelpunten en vijf assists uit 51 officiële wedstrijden. Tussendoor, in januari 2021, keerde hij voor een half jaar terug naar Eintracht Frankfurt. Na een succesvolle rentree (twee treffers tegen Schalke 04) worstelde hij ook hier met zijn prestaties.

(Pro Shots)

Fiorentina

In de zomer van 2022 vertrok Jovic transfervrij bij Real Madrid. De Spaanse club gunde hem een vrije transfer naar het Italiaanse Fiorentina, waar hij in zijn debuutwedstrijd tegen Cremonese (3-2 zege) meteen wist te scoren. De Servische spits werd in zijn debuutjaar in Florence meteen waardevol voor de Serie A-club: dertien doelpunten en vijf assists. In de Conference League maakte Jovic er net als in de Serie A zes, maar door toedoen van West Ham United ging de finale van het Europese toernooi verloren (2-1).

AC Milan

Jovic verliet Fiorentina op de laatste dag van de zomerse transferperiode in 2023. De spits maakte een binnenlandse overstap naar AC Milan, waar hij voor de duur van één seizoen tekende. Zijn debuutwedstrijd tegen aartsrivaal Internazionale ging op 16 september kansloos verloren (0-3). Jovic raakte pas op 2 december verlost van de hatelijke nul door bij te dragen aan de 3-1 overwinning op Frosinone.

Interlandcarrière

Op 4 juni 2018 debuteerde Jovic als A-international van Servië. In de oefenwedstrijd tegen Chili (0-1 nederlaag) kreeg hij zes minuten speeltijd van bondscoach Mladen Krstajic. Met één interland op zak werd hij opgenomen in de definitieve WK-selectie. In Rusland mocht hij in de laatste groepswedstrijd tegen Brazilië (0-2 nederlaag) zijn tweede interland afwerken door een minuut voor tijd in te vallen. Zijn team werd al in de groepsfase uitgeschakeld.

Jovic behoorde ook tot de WK-selectie van Servië in 2022. Ook nu bleef zijn aandeel beperkt tot één invalbeurt in de groepsfase, ditmaal 35 minuten tegen Zwitserland (2-3 nederlaag).

Laatste update: 14 februari 2024