Álvaro Morata

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Álvaro Morata

Álvaro Morata is een Spaanse spits. De international van Spanje speelt sinds januari 2019 voor Atlético Madrid, dat hem tussentijds nog wel verhuurde aan Juventus.

  • Morata speelt momenteel voor Atlético Madrid
  • De spits speelde eerder voor Real Madrid, Chelsea en Juventus
  • Met Real won hij tweemaal de Champions League
  • Zowel in Spanje als Italië werd Morata landskampioen
  • In 2023 won hij de Nations League met Spanje

Clubcarrière

Álvaro Borja Morata Martín werd op 23 oktober 1992 geboren in de Spaanse hoofdstad Madrid. In zijn geboorteplaats trapte de aanvaller zijn voetbalcarrière af in het shirt van Atlético Madrid. In 2007 maakte hij de overstap naar Getafe, dat hij in 2008 alweer inruilde voor Real Madrid.

Geen vaste waarde bij Real Madrid

Morata maakte indruk in het B-elftal van De Koninklijke, Real Madrid Castilla. In de zomer van 2010 besloot coach José Mourinho om de Spanjaard op te nemen in de A-selectie voor de trip in de Verenigde Staten. De Portugees bleef de spits nadien in de gaten houden en gunde hem op 12 december zijn eerste officiële minuten in de hoofdmacht van Real Madrid. Tegen Real Zaragoza (3-1 zege) mocht hij de Argentijn Ángel Di María in de 88ste minuut aflossen. Tien dagen later mocht Morata eveneens invallen in de Copa del Rey-wedstrijd tegen Levante (8-0 zege).

Mourinho vond Morata begin 2011 nog niet klaar voor een prominente rol bij Real Madrid, ondanks de zware blessure van Gonzalo Higuaín. Zijn aandeel bleef daardoor beperkt tot twee wedstrijden. Ook het daaropvolgende seizoen betekende geen doorbraak bij de Spaanse voetbalgrootmacht. Zijn aandeel bleef ditmaal beperkt tot één invalbeurt van negen minuten tegen Espanyol, dat met 5-0 opzij werd gezet. Hij mocht daardoor wel de landstitel van 2012 op zijn erelijst plaatsen.

Pas in het seizoen 2012-2013 werd Morata daadwerkelijk gepromoveerd naar de A-selectie van Real Madrid. De spits werd nog geen vaste waarde in de wedstrijdselectie, maar zette wel een belangrijke stap door in vijftien officiële wedstrijden speelminuten te maken, waaronder zijn Champions League-debuut tegen Ajax (4-1 overwinning). Scoren deed hij in de competitiewedstrijden tegen Levante en Rayo Vallecano. Deze wedstrijden werden met respectievelijk 1-2 en 2-0 gewonnen.

De beste prestaties in zijn eerste Real Madrid-periode produceerde Morata in het seizoen 2013-2014. De Madrileen speelde 34 officiële wedstrijden voor de Spaanse topclub, waaronder de gewonnen Champions League-finale tegen Atlético Madrid (4-1 na verlenging). Scoren deed hij dat seizoen negen keer. Met acht doelpunten kon hij niet voorkomen dat zijn team ‘slechts’ als derde eindigde in de Primera División.

Eerste periode bij Juventus

Morata kon terugkijken op een acceptabel seizoen bij Real Madrid, maar onomstreden werd hij er niet. Met de concurrentie van spelers als Karim Benzema en Cristiano Ronaldo was er ook weinig zicht op snelle verbetering. Om die reden accepteerde de spits in de zomer van 2014 een aanbieding van Juventus. De Italiaanse topclub betaalde zo’n achttien miljoen euro om de Spanjaard los te weken in zijn geboortestad. In zijn eerste seizoen won Morata de Italiaanse dubbel met Juventus, dat de Champions League-finale verloor van FC Barcelona.

In Turijn wist Morata niet meteen een basisplaats te veroveren. De Madrileen mocht regelmatig starten, maar het merendeel van de wedstrijden mocht hij invallen. De teller liep wel op naar 46 officiële wedstrijden. Met vijftien doelpunten en zeven assists groeide hij wel uit tot een waardevolle schakel bij De Oude Dame. In zijn tweede contractjaar bij Juventus werkte hij ongeveer de helft van de 47 afgewerkte wedstrijden af als basisspeler. Met twaalf doelpunten en elf assists had de aanvaller zijn aandeel in het prolongeren van de Italiaanse dubbel.

Terug naar Real Madrid

Real Madrid maakte in de zomer van 2016 gebruik van de terugkoopclausule à dertig miljoen euro. In het seizoen 2016-2017 won hij de Spaanse titel en de Champions League (nota bene ten koste van Juventus) voor de tweede keer, maar een vaste basisplaats zat er opnieuw niet in. Met twintig doelpunten in 43 gespeelde wedstrijden liet Morata zich nochtans gelden.

FA Cup-winnaar met Chelsea

Tussen de zomer van 2017 en januari 2019 speelde Morata voor Chelsea. De Engelse topclub betaalde maar liefst 78 miljoen euro (inclusief bonussen) voor de spits van Real Madrid en werd daarmee de op dat moment duurste aankoop uit de clubgeschiedenis. Zijn debuut in de Community Shield-wedstrijd tegen Arsenal werd er eentje om snel te vergeten. Niet alleen verloor Chelsea de strijd om de Engelse Supercup van de rivaal uit Londen, maar Morata faalde in de strafschoppenserie ook nog eens vanaf elf meter.

Morata speelde bij Chelsea het merendeel van de wedstrijden af als basisspeler. In totaal speelde hij 72 officiële wedstrijden voor de Londenaren, met 24 doelpunten en zes assists als rendement. Tijdens zijn verblijf op Stamford Bridge won de aanvaller één prijs: de FA Cup van 2018. Ook had hij een aandeel in het veroveren van de Europa League, maar de knock-outfase maakte hij vanwege een terugkeer naar Spanje niet meer mee.

Hereniging bij Atlético

In januari 2019 koos Morata voor een hereniging met Atlético Madrid, de club waar hij zijn voetbalcarrière op jonge leeftijd begon. De Spaanse topclub huurde hem voor anderhalf jaar van Chelsea. Na zijn weinig geslaagde competitiedebuut tegen Real Betis (0-1 nederlaag) verloor hij ook zijn tweede wedstrijd in Atlético-shirt: de beladen stadsderby tegen Real Madrid (1-3). Morata boekte zijn eerste triomf door in de uitwedstrijd tegen Rayo Vallecano door als aangever te fungeren bij het enige doelpunt, waar hij een week later zelf scoorde tegen Villarreal (2-0).

Morata sloot het seizoen 2018-2019 af met zes doelpunten in zeventien wedstrijden voor Atlético Madrid. Zijn team eindigde op grote afstand van landskampioen FC Barcelona als tweede en vloog uit de Champions League door toedoen van Juventus. Ook in zijn tweede seizoen won hij geen trofee met de Madrilenen, maar met zestien doelpunten en vijf assists in 44 wedstrijden overtuigde hij de clubleiding wel om de optie tot koop van circa 55 miljoen euro te lichten.

Als huurling terug naar Juventus

Atlético Madrid activeerde de koopclausule, maar verhuurde Morata in september 2020 aan diens oude werkgever Juventus. De Italiaanse topclub betaalde een huursom van tien miljoen euro en verkreeg een koopoptie ter waarde van 45 miljoen euro. Ook werd de mogelijkheid opgenomen om de spits nog een extra jaar te huren voor tien miljoen euro plus terugkoopclausule van 35 miljoen. Juventus koos in de zomer van 2021 voor laatstgenoemde optie, maar activeerde de clausule in 2022 niet.

Juventus slaagde er voor het eerst in lange tijd niet in om de Scudetto, de Italiaanse landstitel, te veroveren. Ook in het seizoen 2021-2022 slaagde de club uit Turijn niet in die missie. Morata won in zijn tweede Juventus-termijn alleen de Coppa Italia en de Supercoppa te winnen. Hij scoorde respectievelijk twintig en twaalf keer in deze twee seizoenen, gecombineerd met twaalf en negen assists.

(Pro Shots)

Opnieuw Atlético

In de zomer van 2022 streek Morata opnieuw neer bij Atlético Madrid. De spits wisselde basisplaatsen af met invalbeurten, maar eindigde het seizoen op 45 gespeelde wedstrijden en vijftien doelpunten. Eén van zijn doelpunten maakte hij in de Copa del Rey-wedstrijd tegen aartsrivaal Real Madrid (3-1 nederlaag na verlenging).


Interlandcarrière

Als voormalig jeugdinternational maakte Morata op 15 november 2014 zijn debuut voor de nationale ploeg van Spanje. Hij speelde tachtig minuten in de met 3-1 gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. In 2016 maakte hij zijn debuut op een grote eindronde. Met Spanje bereikte hij de achtste finale van het EK, waar het team werd uitgeschakeld door Italië (2-0). Morata wist in de groepsfase drie keer te scoren, inclusief een dubbelslag tegen Turkije.

Morata, die het WK van 2018 aan zich voorbij zag gaan, behoorde ook tot de selectie voor het EK in 2021. Opnieuw werden de Spanjaarden uitgeschakeld door toedoen van Italië. De Italianen blokkeerden in de halve finale de weg naar de EK-finale door de strafschoppenserie in eigen voordeel te beslissen. Morata produceerde in de reguliere speeltijd de gelijkmaker, maar liet zijn strafschop onbenut. Een misser met grote gevolgen, aangezien Jorginho de clash vervolgens besliste.

(Pro Shots)

In 2022 debuteerde Morata op het WK. In Qatar maakte hij in alle drie de groepswedstrijden een doelpunt, maar hij kon niet verhinderen dat Spanje in de achtste finale werd uitgeschakeld door toedoen van Marokko. De ingevallen Morata kwam niet aan de beurt in de dramatisch verlopen strafschoppenserie. Spanje toonde eerherstel vanaf de penaltystip door in 2023 de Nations League te winnen.

Laatste update: 19 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie