Ángel Di María

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Ángel Di María

Ángel Di María is een Argentijnse vleugelaanvaller van beroep. De international van Argentinië verruilde Juventus in de zomer van 2023 voor Benfica.

  • Di María speelt momenteel voor Benfica
  • In Europa speelde hij eerder voor Real Madrid, Manchester United, PSG en Juventus
  • De aanvaller werd landskampioen in Frankrijk (vijfmaal), Spanje en Portugal
  • Di María debuteerde in 2008 voor de Argentijnse ploeg
  • In 2022 werd hij wereldkampioen met zijn land

Clubcarrière

Di María werd op 14 februari 1988 geboren in het Argentijnse Rosario. Ruim een half jaar eerder werd in dezelfde stad ene Lionel Messi geboren. Zij behoorden in 2022 allebei tot de nationale ploeg van Argentinië dat zich tot wereldkampioen kroonde in Qatar.

Debuut voor Rosario Central

De voetbalcarrière van Di María begon in 1991 bij Torito. In 1992 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Rosario Central, waar hij het gehele traject wist te doorlopen. Op 14 december 2005 makte hij zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Independiente (2-2). Tot zijn vertrek in de zomer van 2007 speelde Di María 39 officiële wedstrijden voor Canalla (zes doelpunten).

In dienst van Rosario Central speelde Di María zich in de kijker bij verschillende clubs. De Argentijnse topclub Boca Juniors bracht een miljoenenbod uit op de getalenteerde voetballer, die vanwege de strikte reglementen een overstap naar Premier League-club Arsenal zag mislukken. Uiteindelijk maakte hij in de zomer van 2007 voor acht miljoen euro een transfer naar het Portugese Benfica.

Kampioen met Benfica

Di María speelde tussen 2007 en 2010 voor Benfica. De Argentijn produceerde in 121 officiële wedstrijden vijftien doelpunten en 28 assists, al kwam hij pas in zijn derde contractjaar echt los met tien doelpunten en negentien assists. Hij leverde hiermee een cruciale bijdrage aan het kampioenschap van de Portugese topclub.

Champions League-winst met Real Madrid

Met zijn wervelende prestaties in het seizoen 2009-2010 verdiende Di María een overstap naar Real Madrid. De Spaanse topclub betaalde zo’n 33 miljoen euro voor de aanvaller, die in augustus 2009 zijn debuut maakte in de doelpuntloze competitiewedstrijd tegen Real Mallorca. Gaandeweg het seizoen groeide Di María uit tot een van de smaakmakers in het Bernabéu. Vooral als aangever liet hij zich gelden: 26 assists. Zelf maakte hij er dat seizoen negen.

Di María won in zijn eerste seizoen bij Real Madrid de Copa del Rey. In de finaleronde werd afgerekend met FC Barcelona, dat in de halve finales van de Champions League nog te sterk bleek. Ook in de twee daaropvolgende seizoenen werd de finale van het miljoenenbal net niet bereikt, maar in het seizoen 2013-2014 was het dan toch raak. Uitgerekend Atlético Madrid werd na verlenging met 4-1 verslagen en dat betekende de tiende Europese eindzege uit de clubgeschiedenis.

Met Real Madrid had Di María tussendoor al wel de Spaanse titel van 2012 gewonnen. In 2014 won hij ook nogmaals de Copa del Rey, maar in de wedstrijden om de Spaanse en Europese Supercup werd geen beroep meer op hem gedaan. Dat had alles te maken met zijn vertrek naar Premier League-gigant Manchester United. The Red Devils betaalden 75 miljoen euro voor diens handtekening.

Met Louis van Gaal in betere tijden (Pro Shots)

Moeizame relatie met Van Gaal

De overstap naar Manchester United is misschien wel de slechtste beslissing uit zijn carrière. In zijn eerste maanden maakte de aanvaller een uitstekende indruk, waardoor hij Lionel Messi zelfs opvolgde als Argentijns Voetballer van het Jaar. Toenmalig manager Louis van Gaal bleek daarentegen minder onder de indruk van zijn prestaties. Na één seizoen, 32 officiële wedstrijden, vier doelpunten en twaalf assists werd de samenwerking tussen beide partijen al beëindigd.

Di María haalde in 2021 fel uit naar de Nederlandse trainer. Tegenover TyC Sports verklaarde de Argentijn: “Van Gaal was de slechtste coach in mijn carrière. Ik kon scoren of assists geven, maar de volgende dag liet hij me toch alleen de slechte passes zien. Hij behandelde me bovendien van de ene op de andere dag opeens heel slecht. Het leek alsof hij zichzelf belangrijker vond dan de spelers. (…) Mijn probleem in Manchester was de coach.”

Revanche bij Paris Saint-Germain

Di María was zijn situatie bij Manchester United al na één seizoen spuugzat. Voor 63 miljoen euro maakte de Argentijn de overstap naar Paris Saint-Germain, waar hij zijn voetbalplezier wist te hervinden. Met 93 doelpunten en 119 assists in 295 officiële wedstrijden groeide Di María uit tot een van de sterspelers in Parijs. Twee assists produceerde hij in het seizoen 2018-2019 op Old Trafford tegen Manchester United, maar de 0-2 overwinning bleek niet voldoende door de 1-3 nederlaag in de return.

In het seizoen 2019-2020 had Paris Saint-Germain het beter voor elkaar. In augustus 2020 bereikte de Franse voetbalgrootmacht de finale van de Champions League door RB Leipzig met 0-3 te verslaan in de halve finale, die vanwege de coronpandemie over één wedstrijd werd gespeeld. Di María nam één treffer en twee assists voor zijn rekening. Die bloedvorm had hij willen meenemen naar de finale, maar Bayern München stond die droom in de weg: 0-1.

De Champions League winnen bij Paris Saint-Germain zat er niet in voor Di María. De Argentijnse voetballer kan desalniettemin terugkijken op een prachtige periode in Parijs. Gedurende zijn PSG-periode won hij vijfmaal de Franse landstitel, vijfmaal de Franse Supercup, viermaal de Coupe de France en viermaal de Coupe de la Ligue.

(Pro Shots)

Transfervrij naar Juventus

In de zomer van 2022 maakte Di María transfervrij de overstap van Paris Saint-Germain naar Juventus. In zijn debuutwedstrijd tegen Sassuolo (3-0 overwinning) schitterde hij meteen met een doelpunt en een assist. Door een rode kaart en blessures werd hij in de daaropvolgende maanden afgeremd, maar vooral na de WK-break kwam de Argentijn helemaal los. Di María maakte zelfs een hattrick in de Europa League-wedstrijd tegen het Franse FC Nantes (0-3 zege).

In de eindfase van het seizoen kon Di María de topvorm niet doortrekken. Juventus eindigde door een puntenstraf slechts als zevende in de Serie A en werd door toedoen van Sevilla uitgeschakeld in de halve finale van de Europa League. Di María bleef steken op veertig officiële wedstrijden in Italiaanse dienst, aangezien hij in de zomer van 2023 toehapte na een aanbieding van zijn oude liefde Benfica.

Met Benfica tegen Feyenoord (Pro Shots)

Terugkeer bij Benfica

Di María vierde zijn rentree voor Benfica met een 2-0 zege op FC Porto. Op 9 augustus 2023 wist zijn team daarmee beslag te leggen op de Portugese Supercup.


Interlandcarrière

Di María kroonde zich in 2007 tot wereldkampioen voor spelers onder twintig jaar. In de WK-finale tegen de leeftijdsgenoten van Tsjechië kwam hij niet in actie. In 2008 won hij zijn tweede grote prijs met Argentinië: goud op de Olympische Zomerspelen. In de finale tegen Nigeria (1-0 overwinning) maakte hij het enige doelpunt van de wedstrijd op aangeven van Lionel Messi. Een bijzondere connectie, aangezien zij relatief kort na elkaar in Rosario werden geboren.

Op 6 september 2008 maakte Di María zijn debuut voor de nationale ploeg van Argentinië, dat in de WK-kwalificatiefase op 1-1 bleef steken tegen Paraguay. Hij maakte voldoende indruk om in 2010 deel te mogen nemen aan het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Onder bondscoach Diego Maradona werd de kwartfinale bereikt, maar daarin ging het mis door toedoen van Duitsland: 0-4.

Eindelijk succes met Argentinië

Als A-international moest Di María lang wachten op zijn eerste grote succes. Argentinië bereikte in 2014 de WK-finale en stond ook meermaals in de finale van de Copa América, maar pas in 2021 lukte het eindelijk om met de eindzege van het veld te stappen. In de Copa América-finale tegen aartsrivaal Brazilië maakte Di María het winnende doelpunt door in de 22ste minuut de 1-0 binnen te werken.

In het shirt van Argentinië (Pro Shots)

Argentinië begon met veel vertrouwen aan het WK 2022. In Qatar ging de eerste groepswedstrijd tegen Saudi-Arabië nog verloren (1-2), maar daarna begon de zegereeks. Achtereenvolgens Mexico, Polen, Australië, Nederland (na strafschoppen), Kroatië en Frankrijk (na strafschoppen) werden verslagen met de wereldbeker als beloning. Di María versierde de strafschop waaruit Messi de 1-0 maakte en zelf schoot hij de 2-0 tegen de touwen. Zelf werd hij na ruim een uur vervangen, waardoor hij geen bijdrage meer leverde in de verlenging en de strafschoppenserie.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie