João Félix

Leeftijd: 0

Het laatste nieuws over João Félix

João Félix is een Portugese aanvaller. Sinds 2019 staat hij onder contract bij Atlético Madrid, dat hem in 2023 voor een jaar verhuurde aan FC Barcelona.

  • Félix speelt momenteel voor Atlético Madrid
  • De aanvaller kwam eerder uit voor Benfica, Chelsea en FC Barcelona
  • In Portugal en Spanje veroverde hij de landstitel
  • In 2019 debuteerde Félix als A-international van Portugal
  • Hij won destijds meteen de Nations League

Clubcarrière João Félix

Félix werd op 10 november 1999 geboren in het Portugese Viseu, een stad met zo’n vijftigduizend inwoners. De rechtspoot trapte zijn voetbalcarrière af in het shirt van Os Pestinhas. Als jeugdspeler vertoonde hij zijn voetbalkunsten eveneens in de shirts van FC Porto, Paroense en Benfica.

Doorbraak bij Benfica

Op 18 augustus 2018 debuteerde Félix in het shirt van Benfica, dat hem een korte invalbeurt gunde tegen Boavista (0-2 overwinning). In de eerste maanden van het seizoen mocht de aanvaller vooral invallen, maar gaandeweg veroverde hij een vaste basisplaats bij de Portugese topclub. Na afloop van het seizoen stond de teller op 43 wedstrijden in alle competities. Félix produceerde twintig doelpunten en bereidde er elf voor. In de Champions League-duels met Ajax kreeg hij geen speeltijd, maar hij maakte wel een hattrick in de Europa League tegen Eintracht Frankfurt.

Megatransfer naar Atlético

Félix had weinig tijd nodig om de aandacht van buitenlandse clubs te trekken. In de zomer van 2019 maakte de aanvaller voor maar liefst 126 miljoen euro de overstap naar Atlético Madrid, dat daarmee het eigen clubrecord verbrak. Félix staat daarmee ook in de toptien van duurste voetballers aller tijden. Nog datzelfde jaar kreeg Félix de Golden Boy Award uitgereikt voor het grootste talent van Europa.

In zijn eerste seizoen bij Atlético Madrid kwam Félix 36 keer in actie (negen doelpunten, drie assists). Tijdens de daaropvolgende seizoenen bleef zijn rendement van dezelfde orde, waardoor de scepsis toenam. In het seizoen 2022-2023 werd Félix dan ook regelmatig op de reservebank gezet door trainer Diego Simeone.

Verhuurd aan Chelsea

Félix was ontevreden over zijn perspectief in de Spaanse hoofdstad en stuurde aan op een vertrek. In januari 2023 werd uiteindelijk een oplossing gevonden in een huurdeal met Chelsea, dat meer dan tien miljoen euro betaalde om hem een half seizoen binnen te halen. Zijn debuutwedstrijd in de Premier League verliep dramatisch: Fulham bleek op 12 januari 2023 met 2-1 te sterk en zelf kreeg de Portugees een rode kaart voor een overtreding op oud-Ajacied Kenny Tete.

João Félix (Chelsea)
In actie voor Chelsea (Pro Shots)

De rode kaart in zijn debuutwedstrijd bleek een voorbode voor de rest van het seizoen. Félix kwam in twintig wedstrijden niet verder dan vier doelpunten en kon daarmee niet verhinderen dat Chelsea op een teleurstellende twaalfde plaats eindigde. In de zomer van 2023 keerde hij terug naar Atlético Madrid, waar hij werd uitgefloten door de eigen achterban. Op 1 september maakte hij een binnenlandse overstap naar FC Barcelona.

Huurling in Barcelona

Félix maakte op 3 september 2023 zijn debuut voor FC Barcelona, dat een 1-2 zege behaalde op het veld van Osasuna. De rechtspoot produceerde zijn eerste doelpunt dertien dagen later in de thuiswedstrijd tegen Real Betis (2-1 zege). Zijn treffer gaf hem vertrouwen, waardoor hij op 19 september zelfs twee treffers en één assist liet aantekenen in het Champions League-duel met Royal Antwerp FC. Met tien doelpunten en zes assists in 44 officiële duels liet de huurling zich gelden in Catalonië.

João Félix (FC Barcelona)
Juichend voor FC Barcelona (Pro Shots)

Interlandcarrière João Félix

Na verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen te hebben doorlopen debuteerde Félix in de zomer van 2019 als A-international van Portugal. De aanvaller mocht opdraven in de halve finale van de Final Four van de Nations League, tegen Zwitserland (3-1 zege). Vier dagen later zag hij Portugal de finalewedstrijd tegen het Nederlands elftal met 1-0 winnen, waardoor de allereerste editie van dit toernooi op de erelijst kon worden gezet.

Félix was ook aanwezig op het EK in 2021 (34 speelminuten) en het WK (vier wedstrijden ingezet). Op het EK van 2024 speelde de aanvaller negentig minuten in de groepswedstrijd tegen Georgië en de tweede helft van de verlenging tegen Frankrijk. Het werd een toernooi om snel te vergeten. Het groepsduel ging verloren, waar hij in de kwartfinalewedstrijd als enige een strafschop onbenut liet.

Laatste update: 10 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie