Antoine Griezmann

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Antoine Griezmann

Antoine Griezmann is een Franse schaduwspits, die ook op meerdere posities in de aanval uit de voeten kan. De international van Frankrijk speelt sinds 2021 opnieuw voor Atlético Madrid.

  • Griezmann speelt momenteel voor Atlético Madrid
  • De aanvaller kwam eerder uit voor Real Sociedad en FC Barcelona
  • Met Atlético Madrid won hij in 2018 de Europa League
  • In het shirt van FC Barcelona won hij de Copa del Rey
  • Griezmann werd in 2018 wereldkampioen met Frankrijk

Clubcarrière

Griezmann werd op 21 maart 1991 op de wereld gezet in Mâcon, een Franse stad in de buurt van Lyon. De familienaam werd aanvankelijk geschreven als ‘Griesmann’, maar is later veranderd door de ‘s’ te vervangen door een ‘z’. Zijn moeder Isabelle Lopes is van Portugese komaf en haar vader heeft als speler van Paços de Ferreira eveneens op niveau gespeeld. Als kind mocht Griezmann regelmatig mee op vakantie naar Portugal.

In eigen land speelde hij voor de bescheiden clubs EC Mâcon (1997-1999) en UF Mâcon (1999-2005). Op dertienjarige leeftijd verliet de Fransman zijn geboortestreek om zich te vestigen in het Baskische San Sebastian. Griezmann werd opgenomen in de jeugdopleiding van Real Sociedad, hoewel beide ouders aanvankelijk sceptisch waren over diens vertrek naar het buitenland.

Real Sociedad

Griezmann werd onder de Uruguayaanse trainer Martín Lasarte toegevoegd aan de A-selectie van Real Sociedad. De Fransman maakte zijn debuut op 2 september 2009 in de Copa del Rey-wedstrijd tegen Rayo Vallecano (0-2 overwinning). Na deze invalbeurt bleef Griezmann deel uitmaken van de selectie en al relatief snel veroverde hij een basisplaats bij de Baskische club.

Met zes doelpunten leverde Griezmann een bijdrage aan het succesvolle seizoen van Real Sociedad. Als kampioen van de Segunda División promoveerde de club naar het hoogste niveau van Spanje. Ook in de Primera División hield hij zich goed staande, waardoor diens statistieken per seizoen een sprongetje in de goede richting maakte. Uiteindelijk bleef de teller voor Sociedad steken op 202 officiële wedstrijden (52 doelpunten).

Atlético Madrid

Zowel Real Sociedad als Griezmann ontwikkelde zich voorbeeldig. In de zomer van 2014 resulteerde dat in een overstap naar landskampioen Atlético Madrid, dat 35 miljoen euro moest ophoesten. Hij debuteerde op 19 augustus in de Supercopa-wedstrijd tegen aartsrivaal Real Madrid. Na het 1-1 gelijkspel in het Bernabéu volstond een 1-0 overwinning in de return om de Spaanse Supercup te bemachtigen. Al in de tweede minuut leverde hij de assist op het winnende doelpunt van Mario Mandzukic.

In het seizoen 2017-2018 won Griezmann zijn tweede prijs als speler van Atlético Madrid. Na twee opeenvolgende seizoenen in de Champions League te zijn verslagen door Real Madrid, in de finale en de halve finale, mocht de formatie van Diego Simeone in de tweede helft van het nieuwe seizoen ‘slechts’ deelnemen aan de Europa League. Mede dankzij een dubbelslag van Griezmann werd de finale tegen Olympique Marseille een simpele prooi voor de Madrilenen: 0-3.

De Europese Supercup van 2018 werd ook een prooi voor Atlético Madrid. Griezmann werd tegen Real Madrid al na 57 minuten gewisseld, maar zag zijn teamgenoten vanaf de strafschopstip zegevierden. Na afloop van het seizoen 2018-2019 vertrok de aanvaller naar competitiegenoot FC Barcelona. Op dat moment stond de teller op 257 officiële wedstrijden in Madrileense dienst (133 doelpunten).

FC Barcelona

FC Barcelona betaalde 120 miljoen euro voor de handtekening van Griezmann. Zijn verblijf in Catalonië ging niet onopgemerkt voorbij. Er ontstonden geruchten dat de Fransman een slechte relatie zou hebben met sterspeler Lionel Messi, die elkaar niet zouden konden luchten. In een interview met Movistar+ deed Griezmann dat af als onzin. “Leo weet dat ik veel respect voor hem heb”, zo liet hij destijds optekenen. “En ik weet dat Leo me er graag bij heeft. Hij zei me meteen dat hij al het jaar ervoor op mijn komst had aangedrongen bij het bestuur.”

Griezmann maakte zijn debuut voor FC Barcelona op 16 augustus 2019 in de uitwedstrijd tegen Athletic Bilbao (1-0 nederlaag). In de tweede speelronde toonde de Fransman voor het eerst zijn meerwaarde namens de Catalaanse topclub. In de thuiswedstrijd tegen Real Betis stond hij met twee doelpunten en een assist aan de basis van de 5-2 overwinning. Echt overtuigen deed Griezmann niet, waardoor hij zijn debuutseizoen eindigde op vijftien doelpunten in 48 officiële wedstrijden.

Na de historische afgang tegen Bayern München (2-8) in de Champions League werd Ronald Koeman voor de spelersgroep gezet bij FC Barcelona. Hij leidde de Catalanen naar de winst van de Copa del Rey in 2020, mede dankzij een treffer van de Fransman in de met 0-4 gewonnen finale tegen Athletic Bilbao. Met twintig doelpunten en dertien assists in 51 gespeelde wedstrijden vloog zijn rendement sowieso omhoog.

(Pro Shots)

Terug bij Atlético

In de zomer van 2021 nam Lionel Messi noodgedwongen afscheid bij FC Barcelona. De Catalaanse topclub stond er financieel slecht voor, waardoor de leiding nog dezelfde zomer ook ‘ja’ besloot te zeggen tegen een aanbod van Atlético Madrid om Griezmann terug te halen. Het betrof een huurconstructie voor maximaal twee seizoenen en een verplichte kooptie van maximaal vijftig miljoen euro.

Griezmann bleef in het seizoen na zijn comeback steken op acht doelpunten en zeven assists. Geen buitengewoon moyenne, waardoor Atlético Madrid niet stond te springen om de maximale prijs te betalen. Volgens FC Barcelona gunde coach Diego Simeone hem zelfs vooral invalbeurten om maar niet te hoeven voldoen aan de voorwaarden voor de permanente overstap. Uiteindelijk werd in oktober 2022 een definitieve oplossing gevonden. Voor twintig miljoen euro plus bonussen verhuisde de Fransman permanent terug naar de Spaanse hoofdstad.

Griezmann nadert inmiddels de 350 wedstrijden in het tenue van Atlético Madrid (eerste en tweede periode). De Fransman staat na het seizoen 2022-2023 op 157 doelpunten en 76 assists.


Interlandcarrière

Griezmann debuteerde op 5 maart 2014 in de nationale ploeg van Frankrijk. Bondscoach Didier Deschamps gunde de schaduwspits een basisplaats in de met 2-0 gewonnen oefeninterland tegen het Nederlands elftal. In zijn derde en vierde wedstrijd als A-international maakte Griezmann zijn eerste doelpunten voor Les Bleus en verdiende daarmee een plek in de definitieve WK-selectie. In Brazilië speelde hij in alle vijf de wedstrijden van Frankrijk, dat in de kwartfinale met 0-1 verloor van Duitsland.

Op het EK van 2016 was Griezmann behoorlijk op dreef. Met zes doelpunten en twee assists had hij een groot aandeel in het bereiken van de finale in eigen land, maar tegen Portugal kon hij het verschil niet maken. De EK-finale eindigde na verlenging in een 0-1 nederlaag. Twee jaar later nam Frankrijk revanche. Op het WK 2018 in Rusland werd de eindzege behaald ten koste van Kroatië (4-2 na verlenging). Zijn aandeel in de wereldtitel betrof vier doelpunten en drie assists.

(Pro Shots)

Na een teleurstellende EK-deelname in 2021 bereikte Frankrijk in 2022 opnieuw de WK-finale. Griezmann wist ditmaal geen indrukwekkende cijfers tot stand te brengen, maar was met twee assists wel van grote waarde in de gewonnen kwartfinalewedstrijd tegen Engeland (1-2). In de eerste wedstrijd na het wereldkampioenschap in Qatar maakte de Atlético-speler de openingstreffer tegen het Nederlands elftal, dat met 4-0 werd verslagen in de EK-kwalificatie.

Laatste update: 7 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie