Axel Witsel

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Axel Witsel

Axel Witsel is een Belgische middenvelder. Hij is international van België en speelt sinds de zomer van 2022 voor de Spaanse topclub Atlético Madrid.

  • Witsel speelt momenteel voor Atlético Madrid
  • Eerder kwam hij uit voor Standard Luik, Benfica, Zenit, Tianjin Quanjian en Borussia Dortmund
  • De middenvelder werd landskampioen in België en Rusland
  • In 2008 debuteerde Witsel als A-international van België
  • Na Jan Vertonghen speelde hij de meeste interlands voor de ‘Rode Duivels’

Clubcarrière

Axel Laurent Angel Lambert Witsel werd op 12 januari 1989 geboren in het Belgische Luik. Op vierjarige leeftijd werd hij aangemeld bij RRC Vottem, een amateurclub in de buurt van Luik. In 1997 maakte hij de overstap naar CS Visé, dat hij na twee jaar inruilde voor de jeugdopleiding van Standard Luik. Witsel wimpelde als jeugdspeler de interesse van clubs als Feyenoord en Real Madrid af.

Standard Luik

In het seizoen 2006-2007 werd Witsel door trainer Jan Boskamp toegevoegd aan de A-selectie van Standard Luik. Ook Marouane Fellaini maakte promotie onder de Nederlander, die daarmee een aandeel had in de doorbraak van beide middenvelders. Op 17 september 2006 debuteerde Witsel in de competitiewedstrijd tegen FC Brussels (2-1 overwinning) door één minuut voor tijd in te vallen voor de moegestreden Steven Defour. Dat debuut werd hem overigens gegund door Michel Preud’homme, die het stokje inmiddels had overgenomen van Boskamp.

Onder Preud’homme groeide Witsel uit tot een vaste waarde bij Standard Luik. De middenvelder speelde uiteindelijk 194 officiële wedstrijden voor de Rouches, waar hij 45 doelpunten en achttien assists produceerde. In Standard-tenue won hij vijf trofeeën: twee landstitels (2008 en 2009), twee Belgische Supercups (idem) en een Belgische beker (2011). In 2008 veroverde Witsel de Gouden Schoen voor beste speler van de Eerste Klasse.

Witsel raakte op 30 augustus 2009 ernstig in opspraak. De Standard Luik-middenvelder beging een snoeiharde overtreding op Marcin Wasilewski van Anderlecht, die daarbij een dubbele open beenbreuk opliep. De KBVB veroordeelde hem tot een schorsing van elf wedstrijden en een geldboete van 2.500 euro, maar in hoger beroep werd de straf verminderd tot acht wedstrijden schorsing en een boete van 250 euro. In een poll van Het Laatste Nieuws werd Witsel wel uitgeroepen tot Meest Verwerpelijke Persoon van het Jaar.

Benfica

In het 2011-2012 kwam Witsel uit voor de Portugese Benfica. De club uit Lissabon betaalde zo’n acht miljoen euro voor de Belgische middenvelder, die op 12 augustus 2011 zijn debuut maakte in de wedstrijd tegen Gil Vicente (2-2). Benfica reikte dat seizoen tot de kwartfinales van de Champions League, nadat zijn team in de voorrondes nog FC Twente had uitgeschakeld. In de returnwedstrijd (3-1 overwinning) scoorde de Belg tweemaal.

Witsel won in zijn eerste seizoen bij Benfica de Taça da Liga. Hij begon het voetbalseizoen 2012-2013 in Lissabon, maar na zijn 52ste wedstrijd in Portugese dienst kwam de samenwerking ten einde. Voor circa veertig miljoen euro maakte de middenvelder de overstap naar het Russische Zenit Sint-Petersburg. Hij werd daarmee samen met Eden Hazard de duurste Belgische voetballer aller tijden.

Zenit Sint-Petersburg

Zenit Sint-Petersburg haalde naast Witsel ook de Braziliaanse aanvaller Hulk binnen. Beide voetballers kregen een miljoenensalaris aangeboden, waardoor verschillende teamgenoten hun beklag deden. Zelfs de Russische president Vladimir Poetin mengde zich in de discussie als aanhanger van Zenit. Aleksandr Kerzjakov besloot de situatie te accepteren, maar aanvoerder Igor Denisov niet en werd daarom enige tijd verbannen uit de A-selectie. Pas na excuses te hebben aangeboden was hij weer welkom.

Witsel speelde tot januari 2017 voor Zenit Sint-Petersburg. Hij won er de landstitel van 2015, de Russische beker van 2016 en tweemaal de Russische Supercup. In totaal speelde de Belgische middenvelder 180 officiële wedstrijden voor de Russen (22 doelpunten en veertien assists).

Tianjin Quanjian

Begin 2017 maakte Witsel de overstap naar China, waar hij een contract ondertekende bij het Tianjin Quanjian van trainer Fabio Capello. De middenvelder liet zich overtuigen door het megasalaris van achttien miljoen euro per jaar. In eerder stadium toonden ook verschillende Europese topclubs interesse voor de Belg, maar uiteindelijk gaf hij dus zijn jawoord voor een avontuur op Azië. Witsel debuteerde in de met 2-0 verloren uitwedstrijd tegen Guangzhou R&F voor zijn nieuwe club.

Witsel zou anderhalf jaar het tenue van Tianjin Quanjian dragen. Hij speelde er 47 officiële wedstrijden, waarin hij zes doelpunten liet aantekenen.

Borussia Dortmund

Na het WK van 2018 keerde Witsel terug naar Europa. Voor twintig miljoen euro maakte hij de overstap naar Borussia Dortmund, waar hij als grootverdiener op de loonlijst werd gezet. Op 20 augustus 2018 debuteerde de middenvelder in de uitwedstrijd tegen Greuther Fürth in het tenue van BVB. Witsel viel bij een 0-0 stand in. Drie minuten later leek zich een doemscenario te volstrekken, maar in blessuretijd wist de Belg een verlenging uit het vuur te slepen. Een strafschoppenserie werd vermeden door toedoen van Marco Reus, die in de absolute slotfase (121ste minuut) de zege uit het vuur sleepte.

Witsel veroverde de DFB-Pokal in het seizoen 2020-2021 met Borussia Dortmund. De met 1-4 gewonnen bekerfinale tegen RB Leipzig ging door een gescheurde achillespees voorbij aan de Belg, die een seizoen eerder de Duitse Supercup al had veroverd ten koste van landskampioen Bayern München. Uiteindelijk speelde Witsel 145 officiële wedstrijden voor de club (dertien doelpunten).

(Pro Shots)

Atlético Madrid

In de zomer van 2022 maakte Witsel transfervrij de overstap naar Atlético Madrid. Op 15 augustus maakte hij zijn officiële debuut in de met 0-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Getafe. Trainer Diego Simeone liet hem meteen aan de aftrap plaatsnemen, maar na de WK-break liep de hoeveelheid speeltijd enige tijd terug. Witsel herpakte zich en eindigde het seizoen 2022-2023 op een respectabel aantal van 43 wedstrijden, waaronder drie krachtmetingen met aartsrivaal Real Madrid.


Interlandcarrière

Witsel debuteerde op 26 maart 2008 in de nationale ploeg van België. In de oefeninterland tegen Marokko liet bondscoach René Vandereycken hem halverwege invallen. De middenvelder beschaamde het vertrouwen niet en scoorde meteen voor de Rode Duivels, maar kon een smadelijke nederlaag niet voorkomen: 1-4. De Belgen kwalificeerden zich niet voor het WK van 2010 en het EK van 2012. Een hard gelag gezien het enorme potentieel.

België wist de kwalificatiefase voor het WK 2014 wel succesvol af te sluiten. In Brazilië reikte de nationale ploeg meteen tot de kwartfinales, maar verder succes werd gedwarsboomd door de latere finalist Argentinië (1-0 nederlaag). Witsel was met de Belgen ook actief op het wereldkampioenschap van 2018 en 2022. Waar de Rode Duivels in Qatar al na de groepsfase naar huis werden gestuurd, daar werd vier jaar eerder in Rusland een bronzen medaille veroverd door de troostfinale tegen Engeland winnend af te sluiten.

Witsel maakte tevens minuten op de EK’s van 2016 en 2021. Na het WK 2022 stond diens teller op 130 A-interlands (twaalf doelpunten) voor België. Na Jan Vertonghen (147 interlands) bezet hij de tweede plaats met meeste wedstrijden voor de nationale ploeg.

Laatste update: 9 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie