Eden Hazard

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Eden Hazard

Eden Hazard is een voormalig profvoetballer uit België, die zowel als aanvallende middenvelder als vleugelaanvaller uit de voeten kon. Hij speelde onder meer voor Chelsea, Real Madrid en de Belgische ploeg.

  • Hazard beëindigde zijn carrière in oktober 2023
  • De linksbuiten speelde eerder voor Lille OSC, Chelsea en Real Madrid
  • Hij won één keer de Champions League en tweemaal de Europa League
  • Hazard werd landskampioen in Frankrijk, Engeland (2x) en Spanje (2x)
  • Hij speelde 126 interlands voor België (33 doelpunten)

Clubcarrière

Eden Hazard werd op 7 januari 1991 geboren in het Belgische La Louvière. Hij is de zoon van Thierry en Carine Hazard, die allebei een voetbalcarrière achter de rug hebben. Ook zijn jongere broers Kylian en Thorgan Hazard hebben het tot profvoetballer geschopt. Zijn eigen loopbaan ging van start bij Royal Stade Brainois, dat hij in 2003 inruilde voor AFC Tubize.

Lille OSC

Hazard werd tijdens een jeugdtoernooi met AFC Tubize ontdekt door scouts van Lille OSC. In 2005 maakte de Belgische vleugelaanvaller de overstap naar de Franse club, waarmee hij ‘nee’ zei tegen een traject bij Anderlecht. Zijn debuut voor Lille maakte hij op 24 november 2007 in de Ligue 1-wedstrijd tegen AS Nancy (2-0 nederlaag). Hazard viel in de 78ste minuut in voor Nicolas Fauvergue.

Hazard mocht in het seizoen 2007-2008 vaker opdraven voor Lille OSC, maar de teller bleef beperkt tot 33 speelminuten (vier invalbeurten). De Belgische linksbuiten kreeg de tijd om te wennen. In het seizoen 2008-2009 kreeg Hazard al veel meer speeltijd en gaandeweg de jaren groeide hij niet alleen uit tot een basisspeler, maar hij werd zelfs de grote ster van het elftal.

In 2011 volgde de ultieme bekroning door het winnen van de Franse dubbel (landstitel en Coupe de France) en de trofee Speler van het Jaar. Hazard prolongeerde laatstgenoemde prijs in het seizoen 2011-2012. Na dit contractjaar stond de teller op 194 officiële wedstrijden, vijftig doelpunten en 53 assists voor Lille OSC.

Chelsea

Een mooie transfer kon niet uitblijven. Hazard gaf in mei 2012 zijn jawoord aan Champions League-winnaar Chelsea, dat zo’n 35 miljoen euro voor hem neertelde. Op dat moment was hij de duurste Belgische voetballer ooit. Ook zijn broer Thorgan Hazard volgde hem naar de Londense club, maar hij werd meteen uitgeleend en zou nooit een officiële wedstrijd spelen voor de hoofdmacht van Chelsea. De oudste broer groeide daarentegen uit tot een fenomeen op Stamford Bridge.

Hazard debuteerde op 12 augustus 2012 voor Chelsea, dat met 2-3 verloor van Manchester City in de strijd om de Engelse Supercup. De Belgische dribbelaar veroverde vanaf het begin een vaste basisplaats bij The Blues en voegde daar ook rendement aan toe. In zijn eerste seizoen waren dat nog geen verbluffende statistieken, maar gaandeweg ontpopte hij zich tot dé smaakmaker van Chelsea. Tot de zomer van 2019 liep de teller op naar 352 gespeelde wedstrijden, 110 doelpunten en 92 assists.

Met zijn doeltreffende aanvalsstijl had Hazard een belangrijk aandeel in de behaalde prijzen van Chelsea. Gedurende zijn zevenjarige verblijf op Stamford Bridge won hij twee landstitels (2015 en 2017), twee Europa Leagues (2013 en 2019), één FA Cup (2018) en één League Cup (2015). Zijn erelijst had nog mooier kunnen worden, maar in zijn eerste seizoen ging de finale van het WK voor clubteams verloren door toedoen van het Braziliaanse Corinthians. Hazard werd in 2015 verkozen tot PFA Players’ Player of the Year.

(Pro Shots)

Real Madrid

Hazard had in de zomer van 2019 nog één contractjaar te gaan bij Chelsea. De Londenaren eisten desondanks een megabedrag voor het vertrek van de Belgische aanvaller, maar dat bleek voor Real Madrid geen bezwaar. In september 2020 werd het daadwerkelijke prijskaartje van deze deal bekend dankzij een publicatie van de FIFA: 160 miljoen euro. Deze deal bestond uit een vaste transfersom van honderd miljoen euro, dertig miljoen aan gegarandeerde bonussen en nog eens dertig miljoen aan prestatiebonussen.

Hazard betitelde Real Madrid als zijn droomclub. Bij De Koninklijke maakte hij op 14 september 2019 zijn debuut in de competitiewedstrijd tegen Levante (3-2 overwinning). Hazard moest de eerste wedstrijden missen door een hamstringblessure en dat stond synoniem voor de daaropvolgende jaren. Door blessureleed speelde Hazard nooit meer dan 22 officiële wedstrijden per seizoen, waardoor Real Madrid in juni 2023 besloot om zijn doorlopende contract te ontbinden. Enkele maanden later, in oktober, beëindigde hij zijn voetbalcarrière.

Ondanks de teleurstellende prestaties heeft Hazard zijn prijzenkast behoorlijk aangevuld bij Real Madrid. De teller staat op twee Spaanse titels, twee Spaanse Supercups, een Champions League, een Europese Supercup, een wereldbeker voor clubteams en een Copa del Rey.


Interlandcarrière

Hazard, die verschillende jeugdelftallen van België doorliep, wimpelde de kans af om voor Frankrijk uit te komen. Zijn debuut voor de Rode Duivels maakte de aanvaller op 19 november 2008 in de oefeninterland tegen Luxemburg (1-1). Ook spelers als Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen kwamen deze wedstrijd in actie. Aangevuld met namen als Thibaut Courtois, Toby Alderweireld, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku werd jaren later gesproken van een gouden generatie in het Belgische voetbal.

België ontbrak op het WK 2010 en het EK 2012. Hazard moest tot 2014 wachten voor zijn debuut op een grote eindronde, maar het betekende wel de start van een opleving. België bereikte de kwartfinale van het WK 2014 in Brazilië en veroverde vier jaar later een bronzen medaille op het wereldkampioenschap in Rusland. Op de EK’s van 2016 en 2021 werden de Rode Duivels geëlimineerd in de kwartfinale.

(Pro Shots)

Voor de gouden generatie van België was het WK van 2022 misschien wel de laatste kans om een prijs te winnen. Het werd een grote deceptie. België bleef in de groepsfase steken op vier punten en slaagde er daardoor niet in om de knock-outfase te bereiken. Hazard besloot zijn interlandcarrière te eindigen, waardoor hij op 126 interlands bleef steken. Met 33 doelpunten en 36 assists was hij van grote waarde voor de nationale ploeg.

Laatste update: 10 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie