Thibaut Courtois

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Thibaut Courtois

Thibaut Courtois is een Belgische doelman van beroep. Sinds de zomer van 2018 draagt de boomlange sluitpost het tenue van de Spaanse topclub Real Madrid.

  • Courtois speelt momenteel voor Real Madrid
  • De doelman won in 2022 de Champions League
  • Met Atlético Madrid veroverde hij de Europa League
  • Courtois werd landskampioen met KRC Genk, Atlético, Chelsea en Real
  • Sinds 2011 speelde hij meer dan honderd interlands voor België

Clubcarrière

Courtois werd op 11 mei 1992 geboren in het Belgische Bree, niet ver van de grens met Nederland. Zijn voetbalcarrière begon bij de amateurs van Bilzen VV en daar speelde hij zich in de kijker bij KRC Genk. In 1999 werd Courtois opgenomen in de jeugdopleiding van die club, waar hij langzaamaan op wist te klimmen richting de eerste selectie. Zijn debuut in de Belgische Eerste Klasse maakte de toen zestienjarige doelman op 17 april 2009 tegen AA Gent (2-2).

Courtois werd niet meteen de nummer één van Genk. De doelman moest andere keepers voor zich dulden, maar in de zomer van 2010 pakte hij zijn kans gedurende de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Als achttienjarige maakte Courtois meteen een uitstekende indruk en daardoor behield hij het vertrouwen van de technische staf. Mede dankzij een aantal cruciale reddingen in de Belgische play-offs wist Genk de landstitel binnen te slepen. Zelf werd hij in het zonnetje gezet als beste doelman van België.

Via Chelsea naar Atlético

Courtois keepte zich in de kijker bij een aantal grote clubs, waaronder een aantal Premier League-teams. Uiteindelijk maakte de sluitpost voor negen miljoen euro de overstap naar Chelsea. Genk wilde hem bij voorkeur nog een jaar op huurbasis houden, maar de Londenaren kozen voor een uitleenbeurt aan Atlético Madrid. In de Spaanse hoofdstad werd hij de opvolger van David de Gea, die naar Manchester United verhuisde. Bij Atlético wist hij meteen de concurrentiestrijd in zijn voordeel te beslissen.

Courtois kreeg in zijn eerste maanden een aantal tegenvallers te verwerken. Atlético verloor de uitwedstrijd tegen FC Barcelona met 5-0 en de clash met Real Madrid ging met 4-1 verloren, mede dankzij een rode kaart van de Belgische sluitpost na twintig minuten. Courtois bleef echter onverstoorbaar en pakte in zijn eerste seizoen in Madrileense dienst meteen de Europa League dankzij een 3-0 zege op Athletic Bilbao in de finale. Een paar maanden later klopte Atlético ook Chelsea, de eigenlijke werkgever van de Belg, in de Europese Supercup (4-1).

Atlético en Courtois vormden een gelukkig huwelijk. In de zomer van 2013 werd besloten om het verblijf nog met een jaar te verlengen. Het bleek een uitstekende beslissing. Courtois werd in het seizoen 2013-2014 landskampioen met Atlético Madrid door in de laatste speelronde met 1-1 gelijk te spelen bij concurrent FC Barcelona. Zijn Madrileense broodheer won dat seizoen ook nog bijna de Champions League, maar in de absolute slotfase maakte Sergio Ramos gelijk namens aartsrivaal Real Madrid om in de verlenging keihard toe te slaan (1-4).

Succesvol in Londen

Na drie seizoenen Atlético Madrid besloot Chelsea om Courtois dan eindelijk een kans te gunnen in Londen. De Premier League-club kreeg geen spijt van die beslissing. De Belg werd onomstreden onder de lat bij Chelsea, dat in 2015 en 2016 de Engelse titel bemachtigde. Ook won hij twee bekers met de Londenaren: de League Cup van 2015 en de FA Cup van 2018.

Courtois zou uiteindelijk vier seizoenen voor Chelsea spelen. In 154 officiële optredens noteerde de doelman 58 clean sheets, maar ondertussen verlangde hij naar een terugkeer naar Spanje. Courtois kreeg in zijn Atlético-jaren een relatie met Marta Dominguez, met wie hij een aantal kinderen kreeg. De relatie hield geen stand, maar zijn kinderen bleven in Spanje wonen. Om die reden maakte hij gretig gebruik van de kans om in de zomer van 2018 voor Real Madrid te tekenen.

(Pro Shots)

Wereldtop bij Real

In de zomer van 2018 betaalde Real Madrid zo’n 35 miljoen euro voor de handtekening van Courtois. De keeper maakte zich niet populair bij zijn oude club Atlético, maar kreeg geen spijt van zijn overstap naar het Bernabéu. In 2021 besloot Courtois zelfs om zijn contract open te breken tot de zomer van 2026. Met De Koninklijke pakte hij de landstitels van 2020 en 2022.

Courtois pakte in 2022 ook de Champions League met Real Madrid. In de finale tegen Liverpool (1-0 overwinning) groeide de doelman uit tot Man of the Match door maar liefst negen reddingen te verrichten. Als beloning werd Courtois bij de Ballon d’Or verkiezing van 2022 verkozen tot beste doelman ter wereld. In de reguliere verkiezing moest hij genoegen nemen met een zevende plaats, waar hij zich na afloop over beklaagde. “Je wint La Liga, je wint de Champions League, je team wint de finale dankzij al je reddingen en je wordt slechts zevende…”, vertelde de zichtbaar geïrriteerde Courtois aan SPORT.

Real Madrid won in het seizoen 2022-2023 opnieuw drie prijzen: het WK voor clubteams, de Europese Supercup en de Copa del Rey. Courtois passeerde gaandeweg het seizoen de grens van tweehonderd wedstrijden in het keeperstenue van de Spaanse topclub. Hij begon met frisse moed aan zijn zesde contractjaar in Madrid, maar vlak voor de competitiestart sloeg het noodlot toe: een gescheurde kruisband en een langdurige revalidatie.


Interlandcarrière

Courtois werd in maart 2011 voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg van België. Zijn daadwerkelijke debuut volgde later dat jaar, op 15 november 2011 in de oefeninterland tegen Frankrijk (0-0). Bondscoach Georges Leekens koos in die tijd voor Simon Mignolet als nummer één, maar dat veranderde na de komst van Marc Wilmots. Op het WK van 2014 mocht Courtois dan ook alle wedstrijden onder de lat staan. België werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Argentinië (1-0).

(Pro Shots)

Op het EK van 2016 werd België opnieuw verslagen in de kwartfinale, met ditmaal Wales als boosdoener (1-3). Het toenmalige eindtoernooi leidde tot grote onvrede bij Courtois. Na het toernooi uitte de doelman stevige kritiek op de tactiek van bondscoach Wilmots. De coach vertrok na het toernooi en sloeg twee jaar later keihard terug tijdens een tv-interview. Wilmots beschuldigde Thierry Courtois, de vader van Thibaut, van het lekken naar de media. Zo zouden opstellingen aan journalisten zijn doorgebriefd. Vader en zoon Courtois dienden een klacht in vanwege laster en eerroof.

Courtois bleef ook na de periode Wilmots eerste doelman van België. Dat bleek niet voldoende om grote successen te boeken met de gouden generatie. De Rode Duivels eindigden op het WK 2018 als derde, hoewel Courtois werd uitgeroepen tot beste doelman van die eindronde. Op het EK in 2021 kwam België niet verder dan de kwartfinale om in 2022 zelfs al in de groepsfase van het WK naar huis te worden gestuurd.

Laatste update: 10 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie