La Decimaquinta lonkt voor Real Madrid: ‘Mijn laatste klusje’

Foto: La Decimaquinta lonkt voor Real Madrid: ‘Mijn laatste klusje’

Real Madrid telt af naar zaterdagavond 21.00 uur. Op Wembley kan het bijna niet anders of De Koninklijke gaat geschiedenis schrijven met de vijftiende Champions League-titel. Niemand komt in de buurt van de Spaanse koning van Europa. Een oneerlijke strijd wacht in de CL-finale met Borussia Dortmund als rauw voer voor de ploeg van trainer Carlo Ancelotti. “Dit wordt mijn laatste klusje.”

Voorbeschouwing Real Madrid op de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund

Aan het woord is El Míster zelf, zoals Ancelotti liefkozend wordt genoemd in Spanje. De Madrileens kranten citeren een interview van de 64-jarige Italiaan met La Repubblica. Daarin kondigt de succescoach zijn afscheid aan. “Ik wil mijn contract uitdienen en dan zet ik er een punt achter.” Het laatste ‘klusje’ moet dan de vijfde Champions League-titel zijn voor Ancelotti (twee keer met AC Milan, drie keer met Real Madrid) en misschien nog wel meer in de komende twee jaar (contract loopt tot zomer van 2026).

Ancelotti was topcoach van verschillende absolute topclubs, maar voelde zich als Italiaan wonderwel het meeste thuis in het koninklijke gedeelte van Madrid. De coach ademt prijzen en zijn Real Madrid is op weg om 7 prijzen in het jaar te pakken. Een ongekende prestatie, al ligt de volledige focus nu eerst op de Champions League. Wie anders dan Mister Champions League en dé Champions League-club kunnen deze prijs weer in de wacht slepen.

Real Madrid geboren voor prijzen en winnen finales

Real Madrid is geboren voor prijzen en het winnen van finales. Zo won de club twee jaar geleden nog een eenzijdige finale van Liverpool (1-0). Eenzijdig in het feit dat Liverpool véél en véél beter was. Maar Real op z’n reals stand hield. Mede dankzij een buitenaards goed keepende Thibaut Courtois. Datzelfde Liverpool was de laatste tegenstander waarvan Real verloor in een Europese finale. Daarvoor moeten we terug naar 1980-1981. Destijds verloor juist Real met 1-0 van Liverpool in de finale van de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League.

Sinds de entree van de Champions League 31 jaar geleden won Real Madrid 14 van de 30 Champions Leagues. Dat kunnen er straks dus 15 worden. Een ongelooflijk getal, zeker als je weet dat de concurrentie vanuit Engeland de laatste decennia aanzienlijk is gestegen. Premier League-clubs hebben veel meer inkomsten dan het ‘arme’ Real, maar de Spaanse club heeft met voorzitter Florentino Pérez een voetbalinvesteerder waar je u tegen zegt. In Madrid is er nog altijd een limiet en kijkt LaLiga bijvoorbeeld altijd argwanend mee, maar Real Madrid handelt als de allerbeste.

Thibaut Courtois was twee jaar geleden de held van Saint-Denis. Wordt hij ook de held van Wembley?

Keeper Courtois terug onder de lat en ‘sterker dan ooit’

Terug naar de finale van nu. Ancelotti verwelkomt een oude bekende weer terug in de basis voor zaterdagavond. Diezelfde Courtois, de held van Saint-Denis, neemt plaats onder de lat. De Belgische topdoelman is klaar voor weer een wedstrijd waarvoor hij is geboren. Dat terwijl hij er een jaar uitlag door kruisbandblessures. De vraag is dan ook of Courtois er gelijk ook op Champions League-niveau en finaleniveau staat. Aan vertrouwen geen gebrek, zo laat hij merken in een interview met AS. “Ik zal de bekende Thibaut zijn en misschien nog wel beter.”

Ancelotti liet zich al uit over de lastige keeperskwestie. Andriy Lunin heeft namelijk de hele campagne gekeept en niet onverdienstelijk. “Het is erg moeilijk om iets te zeggen, want ze verdienen het allebei om te spelen in de finale. Lunin heeft een geweldig seizoen achter de rug. Courtois is terug na zijn blessure en iedereen kent zijn kwaliteiten. Het is een moeilijk besluit en ik ga de beslissing pas op het allerlaatste moment nemen.”

De beslissing lijkt enigszins voor hem genomen te zijn. Lunin kampt met een griepje en is onzeker voor zaterdag. Courtois heeft bovendien in enkele wedstrijden in LaLiga gelijk laten zien dat hij topfit is. Ook tegen de LaLiga-kleintjes hield het Belgische ijskonijn zijn hoofd koel en doel schoon. Een ander geval voor de opstelling is Aurélien Tchouaméni. Het Franse toptalent kampt met een lichte kwetsuur en wordt uiteraard vervangen door het andere Franse toptalent Eduardo Camavinga.

Vermoedelijke opstelling Real Madrid tegen Borussia Dortmund (1-4-1-2-1-2):

Courtois; Carvajal, Rüdiger, Nacho, Mendy; Kroos; Valverde, Camavinga; Bellingham; Rodrygo, Vinícius Júnior.

Gouden Real Madrid-bank met Modric, Militão, Joselu en Díaz

Over de bank bij Real Madrid hoeven we het nog niet eens te hebben. Over een B-team en C-team kan je bij Real niet praten. Voor LaLiga wisselt Ancelotti regelmatig en zagen we nauwelijks verschillen tussen de ingespeelde Champions League-variant en de afwisselende LaLiga-formaties. Luka Modric is daarin natuurlijk de bijzonderste.

De Kroatische spelverdeler heeft zich onder Ancelotti geschikt in zijn rol. Zoals eigenlijk iedereen zich schikt bij de Italiaan in zijn rol. Bij de charmante Ancelotti zal je nooit een speler horen klagen. Iedereen gaat door het vuur voor de markante Italiaan. Dus ook Gouden Bal-winnaar Modric. Misschien wel in zijn puurheid de beste voetballer die Real Madrid heeft. Op 38-jarige leeftijd kan je ook niet meer verwachten alles te spelen. Zeker met de intensiteit en snelheid die we gewend zijn in de Spaanse hoofdstad. Modric ziet dat ook en kiest zijn momenten uit. Zo is hij een ware pinchhitter geworden. De ideale wissel van die andere ervaren wereldster Toni Kroos.

Groot feest twee jaar geleden toen Real Madrid La Decimaquarta (14) won.

Kroos en Modric (en Nacho) grootse prijzenpakkers van Real Madrid

De Duitse middenvelder hoopt met La Decimaquinta, zoals ze de vijftiende CL-titel in Spanje te pas en te onpas noemen, afscheid te nemen., Kroos, Modric en bijvoorbeeld ook Nacho hebben meer dan 20 titels gewonnen met Madrid. De drie capitano’s zijn niet de enigen met een uitpuilende prijzenkast. Alleen al de laatste 10 jaar won Real 25 titels als straks ook de Champions League wordt gewonnen. En de honger is nog niet gestild. Pinchhitter Modric, die samen met Joselu (2 goals) de halve finale tegen Bayern München omdraaide, heeft bijvoorbeeld nog steeds geen duidelijkheid gegeven over zijn toekomst. Prijzen winnen blijft smaken naar meer.

Wat is La Decimaquinta?

Want iedereen wil nog blijven genieten van de prijzen bij Real Madrid. Ondertussen tellen ze in Madrid al stiekem door naar de volgende prijzen, zoals het nieuwe WK voor Clubs dat er aan zit te komen. Eerst nog even aftellen naar de Champions League-finale. Borussia Dortmund wordt nauwelijks beschreven. Uiteraard komen de interviews aan bod, maar veelal vanuit Jude Bellingham. De Engelse superster van Real Madrid die Dortmund verliet voor De Koninklijke. De jongen uit Birmingham ging voor de prijzen en moet dat nu gaan winnen ten koste van zijn vorige werkgever. Nog ruim twee dagen te gaan, schrijven ze in de Madrileense kranten. Twee dagen vol verhalen. Maar het grootste verhaal moet zaterdagavond geschreven worden door Ancelotti en zijn mannen. De zoveelste, de mooiste, de allerbeste van Europa. Dat is La Decimaquinta.

Wat voorspel jij?

  • Ruime overwinning Real Madrid
  • Nipte zege Real Madrid
  • Real Madrid wint met strafschoppen
  • Real Madrid verliest met strafschoppen
  • Klein verlies Real Madrid
  • Grote nederlaag Real Madrid
136+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie