Andriy Lunin

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Andriy Lunin

Andriy Lunin is een Oekraïense doelman. In de zomer van 2017 maakte de international van Oekraïne de transfer van Zorya Lugansk naar Real Madrid.

  • Lunin speelt momenteel voor Real Madrid
  • In 2024 won hij de Spaanse titel en de Champions League
  • Hij kwam eerder uit voor FK Dnipro, Zorya Luhansk, CD Leganés, Real Valladolid en Real Oviedo
  • Lunin debuteerde in 2018 als A-international van Oekraïne

Clubcarrière Andriy Lunin

Lunin werd op 11 februari 1999 geboren in het Oekraïense Krasnohrad. De rechtsbenige doelman genoot zijn jeugdopleiding bij FC Metalist Kharkiv (2012-2015) alvorens hij overstapte naar FK Dnipro. Bij laatstgenoemde club zette hij de laatste stap richting een professionele carrière.

Doorbraak in Oekraïne

Op 16 oktober 2016 maakte Lunin zijn debuut in het betaald voetbal. In de uitwedstrijd tegen Karpaty Lviv (1-1) stond de doelman de volledige negentig minuten onder de lat. Zijn eerste clean sheet als professional noteerde hij tien dagen later in de bekerwedstrijd tegen Desna Chernigiv (winst na strafschoppen). In het restant van het seizoen liep zijn teller op naar 25 officiële wedstrijden en negen clean sheets.

Na zijn debuutseizoen maakte Lunin de overstap naar Zorya Luhansk. De sluitpost maakte op 23 juli 2017 zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen FK Mariupol (1-1). Een kleine twee maanden later stond hij ook voor het eerst tussen de palen tijdens een Europese wedstrijd. In de Europa League-wedstrijd tegen Östersunds FK moest hij zich tweemaal gewonnen geven (0-2). Met tien clean sheets in 36 officiële duels maakte Lunin een sterk seizoen door.

Andriy Lunin
Tijdens de warming-up bij Real Madrid (Pro Shots)

Verhuurd door Real Madrid

Lunin koos in de zomer van 2018 voor een miljoenentransfer naar Real Madrid. Zijn daadwerkelijke debuut voor De Koninklijke maakte de Oekraïner op 20 januari 2021 in de Copa del Rey-wedstrijd tegen CD Alcoyano (2-1 nederlaag na verlenging). In de tussentijd kwam de doelman achtereenvolgens uit voor CD Leganés (zeven wedstrijden), Real Valladolid (twee wedstrijden) en Real Oviedo (twintig wedstrijden).

In aanloop naar het seizoen 2023-2024 raakte Thibaut Courtois zwaar geblesseerd. Real Madrid besloot met Kepa Arrizabalaga een nieuwe doelman aan te trekken, maar uiteindelijk wist Lunin de strijd in zijn voordeel te beslissen. Mede dankzij diens reddingen wist de Madrileense formatie de landstitel en de Supercopa de España binnen te slepen. Real veroverde tevens de Champions League, maar in de finale tegen Borussia Dortmund (2-0 zege) moest hij weer plaatsmaken voor zijn Belgische concurrent.


Interlandcarrière Andriy Lunin

Lunin doorliep de vertegenwoordigende jeugdelftallen van Oekraïne. Zijn debuut voor de nationale ploeg van Oekraïne maakte de doelman op 23 maart 2018 in de oefeninterland tegen Saudi-Arabië. Op 20 november van datzelfde jaar hield hij tegen Turkije (0-0) voor het eerst de nul als A-international. Hij bleef deel uitmaken van de selectie van bondscoach Andrei Shevchenko, maar ontving geen uitnodiging voor het EK van 2021.

In de play-offwedstrijden voor het EK van 2024 stond Lunin weer onder de lat bij Oekraïne. Ditmaal ontving hij wel een oproep voor de eindronde. In de eerste groepswedstrijd ging de doelman echter niet vrijuit bij twee treffers van Roemenië, dat daardoor met 0-3 zegevierde. Met concurrent Anatoliy Trubin onder de lat werd men vervolgens uitgeschakeld met vier punten op zak.

Laatste update: 9 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie