Kepa Arrizabalaga

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Kepa Arrizabalaga

Kepa Arrizabalaga is een Spaanse doelman. In de zomer van 2023 verruilde hij Chelsea op huurbasis voor Real Madrid.

  • Kepa speelt momenteel voor Real Madrid
  • De Spaanse topclub huurt hem in het seizoen 2023-2024 van Chelsea
  • In 2018 werd hij de duurste doelman ooit
  • Kepa brak door bij Athletic Bilbao
  • Hij debuteerde in 2017 als international van Spanje

Clubcarrière

Kepa Arrizabalaga Revuelta werd op 3 oktober 1994 geboren in het Spaanse Ondarroa. In 2004 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Athletic Bilbao, waar hij het volledige traject wist te doorlopen. De doelman zette zijn eerste stappen als professional in het B-team van de Basken (vijftig wedstrijden), CD Basconia (31), SD Ponferradina (twintig) en Real Valladolid (veertig). Voor de laatste drie clubs kwam hij als huurling in actie.

Doorbraak in Bilbao

In het seizoen 2016-2017 mocht Kepa eindelijk zijn minuten maken voor de hoofdmacht van Athletic Bilbao. Ondanks een vervelende spierblessure mocht de doelman dat seizoen 23 keer opdraven voor de Baskische club, met acht clean sheets als beloning. Bilbao duikelde in het daaropvolgende seizoen van plek zeven naar plek zestien, maar Kepa maakte desondanks een uitstekende indruk onder de lat in Estadio San Mames.

Duurste doelman aller tijden bij Chelsea

In augustus 2018 maakte Kepa de overstap van Athletic Bilbao naar Chelsea. De Londenaren betaalden maar liefst tachtig miljoen euro voor de Spanjaard, die daarmee Alisson Becker van Liverpool aftroefde als duurste doelman aller tijden. Hij maakte zijn debuut op 11 augustus in de Premier League-wedstrijd tegen Huddersfield Town (0-3 overwinning). Kepa mocht in zijn debuutseizoen in totaal 54 keer opdraven (23 clean sheets), waaronder in de met 4-1 gewonnen Europa League-finale tegen Arsenal.

Kepa bereikte in zijn eerste seizoen ook de League Cup-finale met Chelsea. Manager Maurizio Sarri wilde de doelman tegen Manchester City (verlies na strafschoppen) vervangen door Willy Caballero, maar tot verbazing van vriend en vijand weigerde hij van het veld te gaan. Kepa gaf later aan dat hij zich verkeerd begrepen voelde, hoewel hij in The Players Tribune spijt betuigde: “De ophef stopte niet. Het was overweldigend en ik voelde me niet begrepen. Het was nooit mijn intentie om de coach tekort te doen.”

(Pro Shots)

In het seizoen 2019-2020 bleef Kepa de nummer één van Chelsea (41 wedstrijden). De Spanjaard maakte geen overweldigende indruk in Londen, waardoor hij door toedoen van Édouard Mendy naar de reservebank werd verwezen. Het betrof natuurlijk gezichtsverlies gezien zijn transfersom, maar na twee seizoenen lukte het Kepa toch weer om een basisplaats te veroveren. Hij kon alleen niet verhinderen dat Chelsea in het seizoen 2022-2023 het zwakste seizoen sinds lange tijd afwerkte.

Real Madrid

In de eerste speelronde van het seizoen 2023-2024 behoorde Kepa niet tot de wedstrijdselectie van Chelsea. Daags na het gelijkspel tegen Liverpool (1-1) maakte Real Madrid zijn komst bekend. Hij werd op huurbasis aan de selectie toegevoegd met het oog op de zware knieblessure van Thibaut Courtois. In zijn debuutwedstrijd tegen Celta de Vigo hield Kepa meteen zijn doel schoon (0-1 zege). De sluitpost won begin 2024 de Supercopa de España met De Koninklijke.


Interlandcarrière

Kepa doorliep verschillende jeugdelftallen van Spanje en werd met de Onder 19-selectie zelfs Europees kampioen (2012). Op 11 november 2017 mocht hij zijn debuut maken in de nationale voetbalploeg van Spanje, dat Costa Rica in een oefeninterland met 5-0 wist te verslaan. De goalie behoorde tot de definitieve selectie voor het WK van 2018 en het EK van 2021, maar op beide eindtoernooien werd geen beroep op hem gedaan.

Door zijn toenmalige reserverol bij Chelsea verdween Kepa zelfs buiten de selectie van Spanje. Als gevolg daarvan ging er een streep door zijn WK-deelname in 2022, maar hij behoorde als stand-in wel weer tot de selectie tijdens de Nations League. De Spanjaarden wisten deze eindronde te winnen.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie