Alisson Becker

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Alisson Becker

Alisson Beker is een Braziliaanse doelman. De Zuid-Amerikaan speelt sinds de zomer van 2018 voor de Engelse topclub Liverpool.

  • Alisson speelt momenteel voor Liverpool
  • Met ‘The Reds’ won hij onder meer de Champions League en de Engelse titel
  • In 2021 scoorde de doelman tegen West Bromwich Albion
  • Alisson kwam eerder uit voor Internacional en AS Roma
  • In 2015 debuteerde hij voor de nationale ploeg van Brazilië

Clubcarrière

Op 2 oktober 1992 werd Alisson Becker geboren in het Braziliaanse Novo Hamburgo. Zijn geboortestad werd gesticht door Duitse immigranten, waar ook ook diens voorouders onder vallen. Op tienjarige leeftijd sloot de goalie aan bij het Braziliaanse SC Internacional.

Internacional

Alisson doorliep de jeugd van Internacional en werd in 2013 toegevoegd aan de A-selectie. Bij de club uit Porto Alegre had hij concurrentie van voormalig Braziliaans international Dida en zijn oudere broer Muriel Gustavo Becker, maar dar weerhield hem er niet van om basisspeler te worden. Zijn debuut maakte Alisson op 17 februari 2013 tegen EC Cruzeiro, in de Campeonato Gaúcho (voetbalkampioenschap van Rio Grande do Sul).

In augustus 2013 debuteerde Alisson in de Braziliaanse Série A. De doelman bleef dat jaar nog steken op acht officiële wedstrijden, maar in de daaropvolgende jaren werd hij de nummer één van Internacional. Alisson speelde uiteindelijk 58 wedstrijden voor Internacional in alle competities.

AS Roma

Alisson maakte in de zomer van 2016 de overstap naar Europa. Het Italiaanse AS Roma betaalde acht miljoen euro voor de doelman, die debuteerde in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen FC Porto (1-1). Trainer Luciano Spalletti koos dat seizoen voor de Pool Wojciech Szczesny als nummer één in de Serie A, maar de doelman kreeg de mogelijkheid om zijn keeperskunsten te vertonen in de Europese wedstrijden en het Italiaanse bekertoernooi. Dat leverde in zijn eerste seizoen in Rome vijftien officiële wedstrijden op.

In de zomer van 2017 maakte concurrent Szczesny de overstap naar Juventus, waardoor Alisson ook in de Serie A mocht keepen. Zijn tweede seizoen leverde 49 officiële optredens op, waarvan twaalf in de Champions League. AS Roma imponeerde door FC Barcelona na een 4-1 nederlaag uit te schakelen door thuis met 3-0 te winnen, maar in de halve finale bleek Liverpool over twee wedstrijden nipt te sterk (5-2 nederlaag uit, 4-2 overwinning thuis).

Pro Shots)

Liverpool

Alisson kreeg tegen Liverpool zeven doelpunten om de oren in twee wedstrijden, maar maakte desondanks een uitstekende indruk. In de zomer van 2018 besloot de clubleiding dan ook om 62,5 miljoen euro af te tikken voor de Braziliaan. Op dat moment was hij de duurste doelman aller tijden, maar dat record werd drie weken later alweer verbroken door competitiegenoot Chelsea (tachtig miljoen euro voor Kepa Arrizabalaga).

Alisson beleefde een geweldige start in Engeland. In zijn eerste seizoen hield hij meteen 21 keer de nul in de Premier League, maar met slechts één nederlaag op zak werd Liverpool in de titelstrijd toch nog afgetroefd door Manchester City. In de Champions League was het wel meteen bingo: The Reds bereikten de finale van het miljoenenbal en klopten competitiegenoot Tottenham Hotspur met 2-0. De UEFA verkoos hem tot beste doelman van dit Champions League-seizoen.

Alisson won in 2019 ook de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams. Ondertussen bleef Liverpool geweldig presteren in de Premier League, wat in 2020 alsnog leidde tot het binnenhalen van de Engelse titel. In de daaropvolgende jaren bleef de teamgenoot van Virgil van Dijk schitteren onder de lat op Anfield, maar dat leidde in het seizoen 2020-2021 niet tot een nieuwe trofee. Wel pakte Liverpool in 2022 de FA Cup, de League Cup en de Community Shield.

Op 16 mei 2021 zorgde Alisson voor headlines bij alle sportgerelateerde media. In de uitwedstrijd tegen West Bromwich Albion besloot de Braziliaanse doelman bij een 1-1 stand mee naar voren te gaan en kopte in blessuretijd de winnende treffer tegen de touwen.

Interlandcarrière

Alisson maakte op 14 oktober 2015 zijn debuut voor de nationale ploeg van Brazilië. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Venezuela (3-1 overwinning) stond hij voor het eerst onder de lat bij de Seleção. Alisson veroverde vanaf dat moment een vaste basisplaats, waardoor hij in 2018 en 2022 het doel mocht verdedigen tijdens het WK voetbal. Tussendoor won Brazilië de Copa América van 2019. Tijdens deze Zuid-Amerikaanse eindronde incasseerde de Liverpool-goalie maar één treffer (in de finale tegen Peru) en dus werd hij logischerwijs verkozen tot beste doelman.

Laatste update: 14 februari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie