Wojciech Szczesny

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Wojciech Szczesny

Wojciech Szczesny is een Poolse doelman. Hij is international van Polen en speelt sinds de zomer van 2017 actief voor het Italiaanse Juventus.

  • Szczesny speelt momenteel voor Juventus
  • De doelman werd driemaal landskampioen
  • Hij kwam eerder uit voor Legia Warschau, Arsenal en AS Roma
  • Szczesny won zowel de FA Cup als Coppa Italia twee keer
  • In 2009 debuteerde hij als international van Polen

Clubcarrière

Szczesny werd op 18 april 1990 geboren in de Poolse hoofdstad Warschau. Hij is een zoon van Maciej Szczesny en Alicja Szczesna. Zijn vader was ook in het betaald voetbal actief als voetbal en schopte het tot zeven A-interlands voor Polen. Broer Jan koos eveneens voor het keepersvak, maar slaagde er niet in om een hoog niveau aan te tikken onder de lat.

Legia Warschau

In 2004 sloot Szczesny zich aan bij Agrykola Warschauw. Zijn potentie werd ontdekt door keeperstrainer Krzysztof Dowhan, die hem een proefperiode aanbood bij Legia Warschau. Al op vijftienjarige leeftijd mocht de getalenteerde Pool meetrainen met de A-selectie. Zijn prestaties waren zodanig dat hij permanent binnenboord werd gehaald.

Arsenal

Legia Warschau kreeg niet de mogelijkheid om Szczesny op te werken tot eerste doelman van de A-selectie. Al in januari 2006 werd de doelman ingelijfd door Arsenal, waar hij werd toegevoegd aan de A-selectie. Tijdens het seizoen 2008-2009 werd hij toegevoegd aan het reserveteam van The Gunners. Een probleem met gewichtheffen kwam hem echter duur te staan: een afwezigheid van vijf maanden vanwege fracturen in zijn voorarmen.

In mei 2009 werd Szczesny voor het eerst toegevoegd aan de wedstrijdselectie van Arsenal. Tegen Stoke City (4-1 zege) bleef hij negentig minuten op de bank, maar in de zomer van 2009 werd hij wel officieel toegevoegd aan de A-selectie. Onder manager Arsène Wenger maakte de Poolse sluitpost zijn debuut in de League Cup-wedstrijd tegen West Bromwich Albion (2-0 overwinning). De Fransman betitelde hem al snel als eerste doelman voor de toekomst.

Szczesny werd in november 2009 uitgeleend aan Brentford, waar hij de kans kreeg om ervaring op te doen. Hij keepte hier 28 officiële wedstrijden (tien clean sheets). De Pool keerde in de zomer van 2010 terug bij Arsenal. Wenger gunde hem op 13 december 2010 een basisplaats in de uitwedstrijd tegen Manchester United, dat met 1-0 te sterk bleek. De Fransman geloofde in zijn eerdere uitspraken en liet Szczesny voortaan staan.

Op 1 oktober 2014 kreeg Szczesny een rode kaart in de Champions League-wedstrijd tegen Galatasaray na een overtreding op Burak Yilmaz. Na zijn schorsing kreeg de Pool opnieuw het vertrouwen bij Arsenal, maar dat veranderde op 1 januari 2015. Hij leidde de 2-0 nederlaag bij Southampton in middels twee flaters en werd later beboet vanwege roken in de doucheruimte van de kleedkamer. Wenger greep in door David Ospina als nieuwe eerste doelman aan te wijzen, al mocht hij de FA Cup-finale van 2015 wel keepen (4-0 zege op Aston Villa).

AS Roma

In de zomer van 2015 vertrok Szczesny op huurbasis naar AS Roma. Onder verschillende trainers veroverde hij een basisplaats, waardoor hij de Romeinse club overtuigde om de huurconstructie met een jaar te verlengen. In het seizoen 2016-2017 presteerde Roma voortreffelijk in de Italiaanse Serie A, maar in de titelstrijd bleek Juventus met vier punten verschil te sterk. Mede dankzij Szczesny werd in beide seizoenen wel Champions League-kwalificatie afgedwongen.

(Pro Shots)

Juventus

Na 81 officiële wedstrijden bij AS Roma maakte Szczesny een definitieve transfer naar de Italiaanse Serie A. Voor ruim elf miljoen euro maakte de Poolse doelman de overstap naar concurrent Juventus. In Turijn kwam hij terecht in een concurrentiestrijd met Gianluigi Buffon. Trainer Massimiliano Allegri kon geen absolute nummer één aanwijzen en besloot volop te rouleren. Buffon kreeg met 34 wedstrijden het merendeel van de wedstrijden toegewezen, maar met 21 wedstrijden was er ook volop ruimte voor Szczesny.

Buffon vertrok in 2018 naar Paris Saint-Germain. Szczesny werd definitief gepromoveerd tot eerste doelman bij Juventus en die status heeft hij sindsdien niet meer afgestaan, hoewel de Italiaanse routinier later nog wel zijn comeback maakte in Turijn. Szczesny heeft inmiddels meer dan tweehonderd wedstrijden onder de lat gestaan bij De Oude Dame. De erelijst bestaat uit drie Italiaanse titels, tweemaal de Coppa Italia en tweemaal de Supercoppa Italiana.

(Pro Shots)

Szczesny zorgde in het voor Juventus tegenvallende seizoen 2022-2023 voor een schrikmoment. Tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Sporting Portugal werd de Poolse sluitpost gewisseld vanwege hartkloppingen, maar uiteindelijk bleek het mee te vallen.


Interlandcarrière

Szczesny debuteerde op 18 november 2009 in de nationale ploeg van Polen, dat een oefeninterland tegen Canada met 1-0 wist te winnen. Pas in februari 2011 mocht de doelman voor de tweede keer in actie komen. Tijdens de daaropvolgende oefencampagne veroverde hij een basisplaats, maar in de eerste groepswedstrijd van het EK 2012 (in Polen en Oekraïne) sloeg het noodlot toe. Szczesny kreeg een rode kaart tegen Griekenland (1-1). De overige wedstrijden moest hij vanaf de kant toekijken, waarvan de laatste als bankzitter.

(Pro Shots)

Op het EK van 2016 speelde Szczesny de eerste groepswedstrijd tegen Noord-Ierland. Polen zegevierde met 1-0, maar desondanks moest hij de rest van het toernooi op de bank toekijken. Op de eindtoernooien van 2018 (WK), 2021 (EK) en 2022 (WK) was hij wel weer de nummer één van de nationale ploeg. In Qatar onderscheidde hij zich middels een fantastische redding op de strafschop van Argentinië-sterspeler Lionel Messi. Polen verloor deze wedstrijd wel met 0-2, maar kwalificeerde zich voor de achtste finale. Hierin bleek Frankrijk een maatje te groot (3-1).

Laatste update: 9 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie