Ansu Fati

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Ansu Fati

Ansu Fati is een Spaanse voetballer van Guinee-Bissause afkomst. De aanvaller doorliep de jeugdopleiding van FC Barcelona en beleefde daar ook zijn doorbraak als professional. In 2023 werd hij voor een jaar uitgeleend aan Brighton & Hove Albion.

  • Fati speelt momenteel voor Brighton & Hove Albion
  • De aanvaller is nog eigendom van FC Barcelona
  • Hij won zowel de Spaanse titel als de Copa del Rey
  • Fati speelde in de jeugd van Sevilla
  • Hij debuteerde in 2020 als A-international van Spanje

Clubcarrière

Op 31 oktober 2002 werden Boji en Lurdes Fati vader en moeder van Anssumane Fati Vieira. Hun tweede zoon zag het levenslicht in Bissau, de hoofdstad van Guinee-Bissau. Door een burgeroorlog besloten zij in 2006 te vluchten naar Europa. De familie Fati streek neer in Portugal, dat zij later inruilen voor buurland Spanje. Zijn vader kreeg in 2008 een baan als chauffeur in de regio Sevilla en dus besloot het gezin zich daar te vestigen. Op advies van senior besloten zij hun geluk te beproeven als voetballer.

Via Sevilla naar Barcelona

Broer Braima werd al snel opgepikt door Sevilla, maar de kwaliteiten van Ansu Fati werden nog niet ontdekt. Daarom besloot hij aan de slag te gaan bij CDF Herrera. Na een jaar werd de aanvaller alsnog toegelaten tot de academie van Sevilla, waar hij uiteindelijk maar twee jaar actief zou blijven. Grootmachten Real Madrid en FC Barcelona deden hem allebei een aanbod, waarbij de keuze uiteindelijk viel op de Catalaanse club. Geen toeval, want ook Braima had die overstap een jaar eerder gemaakt.

Hoewel Braima Fati in diens eerste jaren een voorbeeld bleek, was het uiteindelijk Ansu Fati die de meeste potentie bleek te hebben. Waar zijn broer een bescheiden carrière doormaakte, daar wist hij de gehele jeugdopleiding van FC Barcelona te doorlopen. Via het befaamde La Masia groeide Fati uit tot een ware smaakmaker en hij kreeg zelfs regelmatig de aanvoerdersband om zijn arm. Zelfs een zorgwekkende blessure (kuit- en scheenbeen gebroken) weerhield hem niet van de droom om profvoetballer te worden.

(Pro Shots)

Records in Barcelona

Fati herstelde uitstekend ondanks een absentie van tien maanden. In augustus 2019 ondertekende hij zijn eerste profcontract in Barcelona, waarna zijn ontwikkeling een immense vaart nam. De aanvaller mocht nog voor zijn debuut in de B-ploeg voor het eerst opdraven in de A-selectie van de Catalaanse grootmacht. Als invaller tegen Real Betis werd hij de op één na jongste Barcelona-debutant aller tijden. Met zijn zestien jaar en 298 dagen moest hij alleen het Vicente Martínez Alama voor zich dulden. Diens record uit 1941 hield daarmee stand, al was het verschil maar achttien dagen.

In de weken na zijn Barcelona-debuut wist Fati wel een aantal records op zijn naam te zetten. Tegen Osasuna werd de aanvaller de jongste doelpuntenmaker ooit voor de club, waar hij ten koste van Internazionale ook de jongste doelpuntenmaker werd in de Champions League. Uiteindelijk noteerde Fati dat seizoen 33 officiële optredens voor de Catalanen (acht goals, één assist). Barcelona beleefde desalniettemin een desastreus seizoen, met de 2-8 nederlaag in de Champions League tegen Bayern München als dieptepunt.

Blessureleed

Bij aanvang van het seizoen 2020-2021 kreeg Fati te maken met Ronald Koeman als nieuwe coach. De Nederlander kreeg de aanvaller meteen aan de praat met vijf goals en vier assists in de eerste tien wedstrijden als bewijs. In de met 5-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Real Betis sloeg het noodlot echter toe. Fati viel halverwege geblesseerd uit en na onderzoek bleek er sprake van een scheurtje in de meniscus van zijn linkerknie. Er werd gedacht aan een afwezigheid van een aantal maanden, maar tegenslagen hielden hem uiteindelijk bijna een jaar aan de kant.

(Pro Shots)

Ondanks zijn blessureleed besloot FC Barcelona het magische rugnummer 10 aan Fati te gunnen. De aanvaller mocht daarmee in de voetsporen treden van de net vertrokken Lionel Messi en daarnaast tekende hij een contract tot medio 2027 met een gelimiteerde transfersom van één miljard euro. Op 26 september 2021 maakte Fati zijn comeback in de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Levante. Hij viel welgeteld negen minuten voor tijd in, maar nam desalniettemin de laatste goal voor zijn rekening.

Zijn teller in het seizoen 2021-2022 eindigde op dertien officiële wedstrijden (zes goals). Fati bleef in het seizoen 2022-2023 grotendeels fit en kon daardoor 51 officiële duels spelen, maar zijn bijdrage aan het kampioenschap van FC Barcelona bleef bescheiden. De aanvaller noteerde tien doelpunten en vier assists.

Brighton & Hove Albion

In de zomer van 2023 besloot Fati gebruik te maken van de mogelijkheid om FC Barcelona tijdelijk te verlaten. Hij maakte op huurbasis de overstap naar Brighton & Hove Albion, dat hem op 16 september liet debuteren tegen Manchester United (1-3 overwinning). Zijn eerste doelpunt voor The Seagulls maakte de aanvaller op 30 september in de Premier League-wedstrijd tegen Aston Villa (6-1 overwinning).


Interlandcarrière

In september 2019 verkreeg Fati officieel de Spaanse nationaliteit. De Barcelona-aanvaller debuteerde in september 2020 in de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland om drie dagen later tegen Oekraïne al zijn eerste interlandgoal op te eisen. Met zijn zeventien jaar en 311 dagen verbrak hij het stokoude record van Juan Errazquin uit 1925.

In oktober 2020 speelde Fati nog twee interlands voor Spanje, maar door blessureleed verdween hij daarna voor lange tijd uit de nationale ploeg. Ook het EK in 2021 ging aan zijn neus voorbij. In 2022 was hij er wel bij op het WK, maar in Qatar bleef zijn inbreng beperkt tot twee invalbeurten van elk 22 minuten. Fati won in het daaropvolgende jaar wel zijn eerste prijs als international van Spanje: de Nations League.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie