Nacho Fernández

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Nacho Fernández

Nacho Fernández is een Spaanse centrale verdediger, die ook als links- en rechtsback uit de voeten kan. De international van Spanje speelt al zijn gehele profcarrière voor Real Madrid.

  • Nacho speelt momenteel voor Real Madrid
  • De verdediger won vijf keer de Champions League
  • Hij veroverde drie landstitels met de Madrilenen
  • Nacho won in 2023 de Nations League met Spanje
  • Met de jeugdteams behaalde hij twee Europese titels

Clubcarrière

Nacho Fernández werd op 18 januari 1990 in de Spaanse hoofdstad Madrid geboren als José Ignacio Fernández Iglesias. De verdediger verdiende op elfjarige leeftijd als talent van AD Complutense een kans in de jeugdopleiding van Real Madrid. Hij pakte deze mogelijkheid met beide handen aan en doorliep het gehele traject bij De Koninklijke.

Debuut voor Real B

Op 7 september 2008 maakte Nacho zijn debuut voor Real Madrid Castilia, de B-ploeg van de club. Trainer Julen Lopetegui liet de verdediger de volle negentig minuten spelen in de thuiswedstrijd tegen Sangonera Atlético (2-2). Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte hij op 7 maart 2010 in de uitwedstrijd tegen RSC Alcalá, dat met 2-3 opzij werd gezet. In de 34ste minuut nam Nacho de 1-1 voor zijn rekening.

Nacho groeide uit tot een vaste waarde bij Real Madrid Castilia. In totaal speelde hij 111 officiële wedstrijden voor de B-ploeg van de Madrileense topclub, waarvoor hij viermaal wist te scoren.

In actie voor Real Madrid (Pro Shots)

Succesvol met Real Madrid

Op 23 april 2011 maakte Nacho zijn opwachting in de hoofdmacht van Real Madrid. Trainer José Mourinho liet de Madrileen in de doelpuntrijke uitwedstrijd tegen Valencia (3-6 overwinning) meteen negentig minuten spelen. Een week later speelde hij opnieuw mee als linksback, maar ditmaal wist zijn team geen positief resultaat te behalen. Real Zaragoza zegevierde met 1-2 in het Estadio Santiago Bernabéu.

Nacho werd in het seizoen 2012-2013 officieel overgeheveld naar de A-selectie van Real Madrid. Zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau maakte de multifunctionele verdediger op 10 januari 2015 in de thuiswedstrijd tegen Espanyol (3-0). De rechtspoot kwam in de daaropvolgende seizoenen niet bekend te staan als een makkelijk scorende speler, maar desondanks groeide hij uit tot een gewaardeerde schakel.

Met Real Madrid heeft Nacho een indrukwekkende erelijst opgebouwd. De verdediger won maar liefst vijf keer de Champions League met De Koninklijke, dat ook vijfmaal de wereldbeker voor clubteams veroverde. Zijn team behaalde daarnaast drie landstitels, twee bekers, vijf Spaanse Supercups en vier Europese Supercups.


Interlandcarrière

Nacho doorliep verschillende jeugdelftallen van Spanje. Zowel met de Onder 17 (2007) als de Onder 21 (2013) werd de verdediger Europees kampioen. In het seizoen na zijn tweede EK-titel debuteerde hij voor het nationale team van Spanje, dat op 10 september 2013 een oefeninterland afwerkte tegen Chili (2-2). Bondscoach Vicente del Bosque liet Nacho na 58 minuten invallen voor zijn clubgenoot Sergio Ramos.

In 2014 (WK) en 2016 (EK) ontbrak Nacho in de toernooiselectie van Spanje. Op het WK van 2018 maakte de Madrileen alsnog zijn debuut op een grote eindronde. In de eerste groepswedstrijd tegen Portugal (3-3) maakte de verdediger zijn eerste doelpunt als A-international. Hij zat vervolgens twee wedstrijden op de bank, waarna bondscoach Fernando Hierro tegen Rusland weer een beroep op hem deed. Nacho werd na zeventig minuten vervangen door Daniel Carvajal. Spanje werd door de Russen uitgeschakeld vanaf de strafschopstip.

Nations League-winnaar

Nacho moest het EK van 2021 en het WK van 2022 als toeschouwer volgen. In 2023 maakte hij wel deel uit van de selectie voor de Final Four van de Nations League. De rechtspoot bleef op de bank tijdens de halve finale tegen Italië, maar mocht invallen tijdens de finale tegen Kroatië. Spanje won het mini-toernooi door de strafschoppenserie in De Kuip in eigen voordeel te beslissen.

Laatste update: 9 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie