Daniel Carvajal

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Daniel Carvajal

Daniel Carvajal is een Spaanse rechtsback. De international van Spanje is al sinds 2013 actief voor Real Madrid, waar hij ook in de jeugdopleiding speelde.

  • Carvajal speelt momenteel voor Real Madrid
  • De middenvelder won zes keer de Champions League
  • Ook veroverde hij vier landstitels en twee bekers
  • Carvajal droeg eveneens het shirt van Bayer Leverkusen
  • In 2014 debuteerde hij als A-international van Spanje

Clubcarrière Daniel Carvajal

Daniel Carvajal Ramos werd op 11 januari 1992 geboren in het Spaanse Leganés, onder de rook van Madrid. De rechtsback begon zijn voetbalcarrière in het shirt van ADCR Lemans. In 2002 maakte hij op tienjarige leeftijd de overstap naar de jeugdopleiding van Real Madrid. Carvajal speelde 68 officiële wedstrijden voor het tweede elftal van De Koninklijke (Real Madrid Castilla) en scoorde daarin drie keer. Met dit team promoveerde hij naar de Segunda División A.

Debuut voor Bayer Leverkusen

Carvajal zag ondanks zijn prestaties in het tweede elftal weinig perspectief bij Real Madrid. De Spanjaard maakte in de zomer van 2012 de overstap naar Bayer Leverkusen, dat een transfersom van vijf miljoen euro voor hem neertelde. Bij de Werkself maakte de rechtspoot zijn debuut op het hoogste niveau. Trainer Sascha Lewandowski gunde hem 86 minuten speeltijd in zijn debuutwedstrijd in de Bundesliga tegen SC Freiburg. Leverkusen won deze wedstrijd met 2-0.

Voor Bayer Leverkusen speelde Carvajal in het seizoen 2012-2012 meteen 36 officiële wedstrijden. Met één doelpunt en acht assists werd de rechtsback zeer waardevol voor de Duitse club. Dat merkte ook Real Madrid op, dat een terugkoopclausule had opgenomen in het contract. Voor een afgesproken transfersom van 6,5 miljoen euro keerde hij al na een jaar terug naar de Spaanse hoofdstad.

Doorbraak bij Real Madrid

Carvajal werd door Carlo Ancelotti gezien als een directe versterking voor Real Madrid. In het seizoen 2013-2014 speelde de rechtsback dan ook 45 officiële wedstrijden (twee doelpunten) voor de bespeler van het Bernabéu, waarvan het overgrote merendeel als basisspeler. De Spanjaard stond ook aan de aftrap voor de finales van de Copa del Rey en de Champions League. Real Madrid won beide toernooien door respectievelijk FC Barcelona (2-1) en Atlético Madrid (4-1 na verlenging) te verslaan. In de Primera División eindigde het team als derde op drie punten van de stadgenoot.

Bij Real Madrid stond Carvajal meermaals enige tijd buitenspel door blessures. Deze afwezige periodes hadden nooit een negatieve impact op de rechtsback, die indien fit vrijwel alle wedstrijden mocht spelen. Tot en met het seizoen 2023-2024 speelde hij maar liefst 416 officiële wedstrijden in het shirt van de Spaanse grootmacht. Met dertien doelpunten toonde hij zich niet bijster productief, maar veel vaker fungeerde hij als aangever.

Daniel Carvajal
In het shirt van Real Madrid (Pro Shots)

Champions League-specialist

Carvajal maakte op 1 juni 2024 wel degelijk een bijzondere treffer. In de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund nam de Spanjaard de openingstreffer voor zijn rekening en leidde daarmee een 2-0 zege in. Voor de zesde keer in zijn carrière wist hij het miljoenenbal te winnen. Daarmee evenaarde de verdediger samen met een aantal teamgenoten het stokoude record van clubicoon Paco Gento.

Carvajal won in 2024 eveneens de landstitel en de Supercopa de España. De triomf in LaLiga betekende zijn vierde landstitel namens Real Madrid, waar de Spaanse Supercup viermaal op zijn erelijst prijkt. Daarnaast bestaat diens palmares in clubverband uit vijf wereldbekers en vier Europese Supercups.


Interlandcarrière Daniel Carvajal

Carvajal debuteerde op 4 september 2014 als A-international van Spanje, dat in een oefeninterland afrekende met Frankrijk (1-0). Het glorietijdperk van de nationale ploeg was in de zomer daarvoor beëindigd in Brazilië. De rechtsback moest nieuw elan brengen bij Spanje, maar pas in 2023 leverde dat een prijs op. Op Nederlandse bodem werd twee jaar na de verloren finale tegen Frankrijk alsnog de Nations League gewonnen. Carvajal benutte tegen Kroatië de beslissende strafschop.

Met Spanje was Carvajal actief op de WK’s van 2018 en 2022, maar in beide jaren sneuvelde men al in de achtste finale. Door blessures ontbrak hij op de EK’s van 2016 en 2021. In de editie van 2024 mocht de verdediger wel aantreden op dit podium. Tijdens de eerste groepswedstrijd tegen Kroatië (3-0 zege) nam de rechtspoot zelfs een treffer voor zijn rekening.

Laatste update: 18 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie