Real Madrid wint vijftiende Champions League

Real Madrid is zaterdagavond voor de vijftiende keer winnaar geworden van de Champions League (voorheen de Europacup I). De Spaanse grootmacht rekende op Engelse bodem af met het Duitse Borussia Dortmund: 0-2.

Ongelukkige rol Maatsen in Champions League-finale

Kort na het eerste fluitsignaal werd Wembley opgeschrikt door een opmerkelijk moment. In no-time wisten meerdere toeschouwers de beveiliging te verrassen door het speelveld te betreden. Eén daarvan slaagde er zelfs in om een selfie te maken met Real Madrid-middenvelder Jude Bellingham, die tegen zijn oude club speelde. De beelden zorgden overduidelijk voor ergernis bij Dortmund-trainer Edin Terzic.

Door de veldbestormers lag het spel meteen enkele minuten stil, maar uiteindelijk kon er ‘gewoon’ worden gevoetbald in Londen. Met name Borussia Dortmund liet zich gelden in de eerste helft. Karim Adeyemi kreeg dé kans om de Bundesliga-formatie op voorsprong te zetten, maar één-op-één met Thibaut Courtois werd hij teveel naar de kant gedreven en daardoor kon Dani Carvajal ingrijpen.

Niclas Füllkrug was op aangeven van Ian Maatsen bijna verantwoordelijk voor de 1-0, ware het niet dat zijn inzet de paal teisterde. Courtois redde daarnaast op schoten van Adeyemi en Marcel Sabitzer. Borussia Dortmund maakte daarmee het meest aanspraak op de openingstreffer. De Madrilenen, toch de topfavoriet op Wembley, stelden daar niet veel meer tegenover dan een weinig verheffend schot van Vinícius Júnior.

Real slaat binnen tien minuten toe

Ook in de tweede helft zorgde Borussia Dortmund voor gevaar. Adeyemi maakte andermaal aanspraak op een doelpunt, maar wéér wist Courtois redding te brengen. In de tweede helft maakte Real Madrid desalniettemin een betere indruk dan voor rust. Toni Kroos deed zijn landgenoten zelfs bijna pijn middels een vrije trap, maar doelman Gregor Kobel bracht redding namens BVB.

Dani Carvajal zag eveneens een kansrijk verloren gaan. De geroutineerde Spanjaard groeide desondanks uit tot de held van de wedstrijd. Vanuit een hoekschop kopte de Real-verdediger de 0-1 tegen de touwen. Uitgerekend Bellingham had de wedstrijd definitief in Duits voordeel kunnen beslissen, maar Nico Schlotterbeck wist de 0-2 te voorkomen. Na een fout van Maatsen zorgde Vinícius in de 83ste minuut alsnog voor de beslissing.

Borussia Dortmund dacht in de eindfase nog wel terug te komen tot 1-2. Niclas Füllkrug werkte de bal tegen de touwen, maar de assistent-scheidsrechter constateerde buitenspel. Real Madrid haalde daardoor probleemloos de vijftiende Champions League-bokaal in de geschiedenis binnen.

Scoreverloop: 0-1 (74′) D. Carvajal, 0-2 (83′) Vinícius

Gaat Real Madrid ooit nog overtroffen worden?