België

Brussel

Prijzenkast

1x Olympische Spelen

Het laatste nieuws over België

België beschikt sinds het begin van de twintigste eeuw over een nationale ploeg en is uitgegroeid tot een rivaal van het Nederlands elftal. Het team is beter bekend als de Rode Duivels.

  • Het nationale team van België maakt deel uit van de KBVB
  • De bijnaam van het team luidt ‘Rode Duivels’
  • Thuiswedstrijden worden meestal afgewerkt in het Koning Boudewijnstadion
  • België verloor de EK-finale van 1980
  • Op het WK is een derde plaatst de beste prestatie

‘Rode Duivels’ dromen van goud

In 1901 kwam er al een Belgische selectie in actie tegen een Nederlandse selectie, net als in de daaropvolgende jaren. Die wedstrijden werden echter niet erkend door de FIFA. Pas in 1904 speelde België voor het eerst een officieel erkende interland: Frankrijk werd in een doelpuntrijke wedstrijd op 3-3 gehouden. Twintig dagen na deze wedstrijd stonden beide landen aan de basis van de oprichting van de wereldvoetbalbond FIFA.

Derby der Lage Landen

Nederland en België hebben in de loop der jaren veelvuldig tegenover elkaar gestaan. Op 30 april 1905 werd de eerste Derby der Lage Landen gespeeld: 1-4 voor Nederland. In de eerste jaren stonden de buurlanden om de haverklap tegenover elkaar. Die gewoonte werd later nog wel afgebouwd, maar in november 2022 stond de teller al wel op 129 officiële ontmoetingen. Nederland won 57 keer, België 41 keer en 31 keer bleef een confrontatie onbeslist.

Kevin De Bruyne
Kevin de Bruyne baalt tegen Nederland (Pro Shots)

In 2022 troffen België en Nederland elkaar tweemaal in het kader van de Nations League. Oranje won beide keren van de Rode Duivels. In het hol van de leeuw werd een 1-4 zege behaald, waar de wedstrijd in Nederland in 1-0 eindigde.

WK-geschiedenis

België, dat in 1920 de Olympische Spelen wist te winnen, mocht in 1930 voor het eerst deelnemen aan het WK. Het avontuur in Uruguay bleef beperkt tot twee (verloren) wedstrijden. In 1934 en 1938 mochten onze zuiderburen opnieuw deelnemen aan het wereldkampioenschap, maar ook ditmaal wisten de Belgen de eerste ronde niet te overleven. Dat lukte pas in 1982 voor het eerst, met ditmaal de tweede ronde als eindstation.

Op het WK van 1986 gooide België voor het eerst hoge ogen. De Rode Duivels bereikten de halve finale door Denemarken en Spanje uit te schakelen in de knock-outfase, maar uiteindelijk bleek het Argentinië van Diego Maradona in de halve finale te sterk. Pluisje maakte zelf beide doelpunten voor de Zuid-Amerikanen. De troostfinale ging eveneens verloren voor België: 2-4 voor Frankrijk (na verlenging).

België bereikte op daaropvolgende WK’s meermaals de achtste finale, maar nieuw succes bleef lange tijd uit. Op de toernooien van 2006 en 2010 was men überhaupt niet te bewonderen. Pas in 2014 keerden de Belgen terug op het wereldkampioenschap, met de kwartfinale als eindstation. Vier jaar later werd Brazilië in diezelfde fase uitgeschakeld, maar de latere winnaar Frankrijk bleek in de halve finale te sterk. Wel werd de troostfinale een Belgische prooi: 2-0 tegen Engeland.

De gouden generatie van België haalde in 2022 niet het gewenste niveau. De Rode Duivels ontsnapten nog met een 1-0 zege op Canada, maar een 0-2 nederlaag tegen Marokko en een 0-0 gelijkspel tegen Kroatië betekende exit in de groepsfase.

Geen succes in 2022 (Pro Shots)

EK-geschiedenis

België heeft zes keer deelgenomen aan het EK voetbal. In 1980 werd het beste resultaat neergezet door de EK-finale te bereiken, maar in de finale bleek West-Duitsland met 1-2 te sterk. Acht jaar eerder eindigden de Belgen al als derde door de troostfinale tegen Hongarije winnend af te sluiten: 2-1.

Na de verloren finale in 1980 was België nog maar vier keer actief op het EK. In 1984 en 2000 werden de Rode Duivels al in de groepsfase uitgeschakeld. Vooral die laatste uitschakeling deed veel pijn, aangezien België EURO 2000 samen met Nederland organiseerde.

In 2016 en 2020 werd België uitgeschakeld in de kwartfinale van het EK.


Bekende internationals

Jan Vertonghen mag zich recordinternational noemen van België. De voormalig Ajax-verdediger passeerde in 2022 de grens van 140 interlands. In de toptien van meeste interlands staan hoofdzakelijk spelers uit dezelfde periode. Ook Axel Witsel, Toby Alderweireld, Eden Hazard, Dries Mertens, Romelu Lukaku en Thibaut Courtois hebben inmiddels minimaal honderd interlands achter hun naam staan.

Laatste update: 1 december 2022

populaire spelers belgie

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie