Youri Tielemans

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Youri Tielemans

Youri Tielemans is een Belgische middenvelder van beroep. In de zomer van 2023 maakt hij de overstap van Leicester City naar Aston Villa.

  • Tielemans speelt momenteel voor Aston Villa
  • Met Leicester City won de middenvelder de FA Cup
  • Bij Anderlecht werd hij tweemaal landskampioen
  • Tielemans was eveneens actief bij AS Monaco
  • In 2016 debuteerde hij als A-international van België

Clubcarrière

Tielemans werd geboren op 7 mei 1997 in Sint-Pieters-Leeuw, onder de rook van Brussel. Hij heeft een Belgische vader en een Congolese moeder. Zijn familie is sportgezind, waardoor Tielemans op jonge leeftijd ook basketbal en judo beoefende. Zijn hart lag echter bij het voetbal.

Debuut bij Anderlecht

Op vijfjarige leeftijd werd Tielemans aangemeld bij de jeugdopleiding van Anderlecht. In Brussel doorliep hij het volledige traject, waardoor hij op zestienjarige leeftijd zijn eerste profcontract verdiende. Nog datzelfde jaar maakte de middenvelder zijn debuut in de hoofdmacht van Paars-Wit. Op 28 juli 2013 viel Tielemans al na 24 minuten in tijdens de competitiewedstrijd tegen Sporting Lokeren (2-3 nederlaag).

Tielemans groeide bij Anderlecht uit tot een vaste waarde. Tot de zomer van 2017 speelde de middenvelder 187 officiële wedstrijden voor de Belgische topclub, waar hij 28 doelpunten en 25 assists produceerde. Gedurende zijn verblijf in Brussel werd Tielemans twee keer landskampioen: 2014 en 2017. Anderlecht won in deze periode ook driemaal de Belgische Supercup.

Belgische recordtransfer

In de zomer van 2017 werd Tielemans de duurste voetballer uit de Belgische competitie ooit. AS Monaco telde zo’n 25 miljoen euro neer voor de middenvelder van Anderlecht. Onder Thierry Henry en Leonardo Jardim werd de Belg een vaste waarde in het Stade Louis II, maar echt overtuigen deed hij niet in zijn verblijf van anderhalf jaar. In 65 officiële wedstrijden wist Tielemans zes doelpunten en drie assists voor zijn rekening te nemen.

FA Cup-winnaar met Leicester City

In januari 2019 werd Tielemans uitgeleend aan Leicester City. De Belg debuteerde op 10 februari tegen Tottenham Hotspur (3-1 nederlaag) en groeide in rap tempo uit tot een gewaardeerde schakel. Zijn naam viel zelfs in relatie tot grotere clubs, maar desondanks werd hij in de zomer van 2019 permanent overgenomen door The Foxes. In ruil voor diens handtekening betaalde Leicester City zo’n 45 miljoen euro.

Tielemans won met Leicester City de FA Cup in 2021. Enkele maanden later won de middenvelder tevens de Engelse Supercup met diens broodheer. The Foxes konden dit succes niet uitbouwen, maar degradeerden zelfs in het seizoen 2022-2023. Voor Tielemans was de degradatie voldoende reden om in te gaan op een aanbieding van Aston Villa.

Aston Villa

Met een 5-1 nederlaag bij Newcastle United schoot Tielemans niet lekker uit de startblokken bij Aston Villa. Het team herstelde zich knap, maar de Belg had moeite om zich in de basiself te knokken. Wel maakte hij op 26 oktober 2023 zijn eerste doelpunt voor de club uit Birmingham en droeg daarmee bij aan de 1-4 zege op AZ in de Conference League.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Op 9 november 2016 maakte Tielemans zijn debuut voor de nationale ploeg van België. In de oefeninterland tegen het Nederlands elftal (1-1) mocht hij na 84 minuten invallen voor Steven Defour. Gedurende deze cyclus groeide de middenvelder uit tot een gewaardeerde kracht, waardoor bondscoach Roberto Martínez hem selecteerde voor het WK van 2018. De Rode Duivels werden pas in de halve finale gestuit door de latere winnaar Frankrijk (1-0), waarna het brons werd veroverd ten koste van Engeland (2-0).

Tielemans was basisspeler gedurende het EK in 2021. Ditmaal werd België in de kwartfinale uitgeschakeld door Italië, dat uiteindelijk Europees kampioen werd. Anderhalf jaar was de middenvelder niet meer zeker van een basisplaats bij de nationale ploeg. Tijdens het WK 2022 in Qatar speelde Tielemans weliswaar alle wedstrijden, maar als invaller kon hij het verschil niet maken. België vloog al na de groepsfase naar huis.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie