AA Gent

Gent

Prijzenkast

1x landskampioen

4x Beker van België

1x Belgische Supercup

Het laatste nieuws over AA Gent

AA Gent is een Jupiler Pro League-club uit de Belgische stad Gent. De club speelt haar thuiswedstrijden in de Ghelamco Arena, dat een capaciteit van twintigduizend plaatsen heeft.

  • AA Gent werd in 1900 opgericht
  • De club is actief onder stamnummer 7
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Ghelamco Arena
  • De bijnaam van de club luidt ‘De Bufallo’s’
  • AA Gent werd in 2015 kampioen van België

Kampioen van België in 2015

De voetbalafdeling van AA Gent (officieel Koninklijke Atletiek Associatie Gent) werd opgericht in 1900 en staat onder stamnummer 7 ingeschreven bij de Belgische voetbalbond. Voor de Tweede Wereldoorlog speelden De Buffalo’s afwisselend op het eerste en tweede niveau. Gaandeweg werden de Gentenaren een vaste waarde in de Eerste Klasse met een aantal hoge klasseringen in de jaren vijftig als hoogtepunt. In 1964 werd de eerste hoofdprijs in de clubgeschiedenis gewonnen: de Beker van België.

AA Gent degradeerde in 1968 en 1972 uit de Eerste Klasse. De eerste degradatie werd binnen een seizoen gerepareerd middels promotie, maar de jaren zeventig verliepen dramatisch. In 1974 daalde de club zelfs voor één seizoen af naar het derde niveau van België. Pas in 1980 keerde AA Gent weer terug in de hoogste divisie en sindsdien is het bijna altijd een Eerste Klasser geweest, op één seizoen na (1988-1989).

Het stadion van AA Gent

In in de 21ste eeuw is AA Gent uitgegroeid tot een vaste waarde in de Belgische (sub)top. In het seizoen 2014-2015 schreef La Gantoise voetbalgeschiedenis door zich tot landskampioen te kronen. De Gentenaren eindigden in de reguliere competitie als tweede achter Club Brugge, dat in de play-offs werd afgetroefd.


Europees voetbal

AA Gent debuteerde in het seizoen 1963-1964 in het Europese clubvoetbal middels een deelname aan de Jaarbeursstedenbeker. Sindsdien is de club in verschillende toernooien actief geweest, waaronder de Champions League, maar vooralsnog heeft dat geen grote successen opgeleverd. AA Gent is er één keer in geslaagd om de kwartfinales te bereiken: de UEFA Cup-campagne van het seizoen 1991/1992 (uitschakeling door Ajax).


Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 telt de selectie van AA Gent één Nederlander: Tarik Tissoudali, die ook de Marokkaanse nationaliteit heeft. De in Amsterdam geboren Mbark Boussoufa werd als Gent-speler zelfs uitgeroepen tot beste voetballer van de Belgische competitie (2005-2006) en verdiende daarmee een transfer naar Anderlecht, waar hij jarenlang furore maakte. Boussoufa keerde later nog even terug in Gent.

Tarik Tissoudali

Naast de Marokkaanse Nederlanders zijn er veel meer Nederlanders actief geweest voor AA Gent. Dat geldt bijvoorbeeld voor Tom Boere, Foeke Booy, Theo Laseroms, Sergio Padt en Eric Viscaal.

Laatste update: 4 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie