Zeno Debast

Leeftijd: 20

Het laatste nieuws over Zeno Debast

Zeno Debast is een Belgische centrale verdediger. De international van België speelt momenteel voor Anderlecht, waar hij ook in de jeugd actief was.

  • Debast speelt momenteel voor Anderlecht
  • De verdediger debuteerde in 2021 voor ‘Paars-Wit’
  • In 2022 maakte hij zijn debuut voor de nationale ploeg van België

Clubcarrière

Debast werd op 24 oktober 2003 geboren in het Belgische Halle. In zijn geboorteplaats werd hij op vijfjarige leeftijd aangemeld bij KSK Halle, waar hij na twee jaar de overstap verdiende naar Anderlecht. In de jeugdopleiding van Paars-Wit speelde Debast aanvankelijk op aanvallend ingestelde posities, maar mede vanwege een groeispurt werd hij uiteindelijk omgeturnd tot centrale verdediger.

Doorbraak bij Anderlecht

In oktober 2019 tekende Debast als zestienjarig talent zijn eerste profcontract bij Anderlecht. In februari 2021 werd hij gepromoveerd naar de A-selectie, waar hij op 2 mei in de play-offwedstrijd tegen Club Brugge (2-2) één minuut voor tijd mocht invallen. In de afsluitende wedstrijd van de play-offs tegen Royal Antwerp FC (1-0 nederlaag) mocht de jonge verdediger al na zeventien minuten het veld betreden.

(Pro Shots)

Met de komst van spelers als Wesley Hoedt en Ajax-huurling Lisandro Magallán had Debast in de zomer van 2021 weinig uitzicht op een definitieve doorbraak. Pas eind januari 2022 mocht de verdediger eindelijk zijn derde officiële wedstrijd in het shirt van Anderlecht afwerken. Zijn aandeel bleef dat seizoen beperkt tot een handvol optredens in de hoofdmacht, maar in het daaropvolgende jaargang lukte het Debast om een vaste waarde te worden (49 wedstrijden). Met Paars-Wit werd hij in de kwartfinale van de Conference League uitgeschakeld door AZ.

In de zomer van 2023 werd Debast nadrukkelijk gelinkt aan een transfer naar PSV.


Interlandcarrière

Debast debuteerde op 22 september 2022 in het nationale team van België. Met de Rode Duivels boekte hij een 2-1 overwinning op Wales in de Nations League. Drie dagen later stond hij ook tegen het Nederlands elftal (1-0 nederlaag) in de basis. Debast speelde eveneens mee in de laatste oefenwedstrijd richting het EK (1-2 nederlaag tegen Egypte), maar tijdens het WK in Qatar fungeerde hij als ongebruikte basisspeler. België werd met vier punten al in de groepsfase uitgeschakeld.

Laatste update: 22 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie