Hans Vanaken

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Hans Vanaken

Hans Vanaken is een Belgische middenvelder. Al sinds 2015 draagt hij het tenue van Club Brugge en daarnaast mag hij zich A-international van België noemen.

  • Vanaken speelt momenteel voor Club Brugge
  • De middenvelder won in 2024 zijn zesde Belgische titel
  • Hij speelde eerder voor Lommel United en Sporting Lokeren
  • Vanaken werd tweemaal verkozen tot beste speler in de Jupiler Pro League
  • In 2018 debuteerde hij voor de Belgische ploeg

Clubcarrière Hans Vanaken

Vanaken werd op 24 augustus 1992 geboren in het Belgische Neerpelt. Zijn geboorteplaats ligt net over de grens met Nederland, waar hij tussen 2002 en 2008 zijn voetbalkunsten mocht vertonen in de jeugdopleiding van PSV. De Eindhovense club haalde hem binnen na het faillissement van Lierse SK. Doorbreken deed hij er niet. “Ik wilde absoluut weg bij PSV”, vertelde Vanaken nadien in Het Laatste Nieuws. “Ik had geen zin om een volledig seizoen op de bank te zitten of op twintig minuutjes per wedstrijd in te vallen.”

Doorbraak in België

In 2008 keerde Vanaken terug naar België, waar hij de laatste fase van zijn jeugdopleiding genoot bij Lommel United. Zijn debuut als profvoetballer maakte de middenvelder op 27 mei 2010 in de wedstrijd tegen RAEC Mons (1-1) en produceerde meteen een assist. Voor de club op het tweede niveau speelde Vanaken in totaal 86 wedstrijden in alle competities, waarin hij 21 goals en tien assists liet aantekenen.

In 2013 verdiende Vanaken een transfer naar Sporting Lokeren. Op 28 juli van dat jaar debuteerde de middenvelder in de Jupiler Pro League en meteen trof hij tweemaal doel in de uitwedstrijd tegen Anderlecht, dat daardoor een verrassende 2-3 nederlaag werd toegebracht. Vanaken veroverde een vaste basisplaats in de hoogste divisie van België en kwam in twee seizoenen tot 92 officiële optredens (22 doelpunten en 21 assists).

Succesvol met Club Brugge

Vanaken verdiende in de zomer van 2015 een transfer naar Club Brugge. Op 28 juli maakte de rechtspoot zijn debuut in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen Panathinaikos (2-1 nederlaag). Door toedoen van Manchester United wist men niet door te dringen tot de groepsfase van het miljoenenbal, maar alsnog volgde een prachtig seizoen. Voor het eerst in zijn voetbalcarrière wist de middenvelder de landstitel binnen te slepen. In de kampioenswedstrijd tegen Anderlecht (4-0 zege) maakte Vanaken zijn twaalfde treffer van het seizoen. Ook produceerde hij dertien assists in 51 officiële wedstrijden.

In september 2016 debuteerde Vanaken alsnog in de groepsfase van de Champions League. Op dat moment was Club Brugge reeds in het bezit van een nieuwe trofee: de Belgische Supercup. Blauw-Zwart wist het kampioenschap niet te prolongeren, maar met tien doelpunten haalde de middenvelder toch weer dubbele cijfers. Tijdens het seizoen 2017-2018 drukte hij echt zijn stempel met veertien doelpunten en zeventien assists in 48 wedstrijden. Vanaken won daardoor niet alleen de Belgische titel, maar werd ook verkozen tot Voetballer van het Jaar in België.

In 2019 prolongeerde Vanaken de individuele trofee dankzij zeventien doelpunten en negentien assists. Club Brugge greep naast een nieuw kampioenschap, maar in 2020, 2021 en 2022 kroonde men zich steevast tot de nummer één van België. Met achtereenvolgens zeventien, zestien en vijftien doelpunten bleef de middenvelder goud waard voor de Bruggenaren. Zijn teller ging in het seizoen 2022-2023 opnieuw omlaag met één treffer (veertien), maar ditmaal greep Royal Antwerp FC de titel.

Hans Vanaken (Club Brugge)
Met de aanvoerdersband bij Club Brugge (Pro Shots)

Toch weer landskampioen

Vanaken fungeerde inmiddels als aanvoerder van Club Brugge. Met twaalf doelpunten en elf assists bleef hij ook in het seizoen 2023-2024 van grote waarde. In de reguliere competitie liep men een grote achterstand op, maar alsnog wist het team beslag te leggen op de landstitel.


Interlandcarrière Hans Vanaken

Vanaken debuteerde op 7 september 2018 in de nationale ploeg van België, dat een oefeninterland tegen Schotland met 0-4 wist te winnen. Hij viel overigens in voor Eden Hazard. Vanaken behoorde ook tot de selecties voor het EK van 2021 en het WK van 2022, maar in beide gevallen deed bondscoach Roberto Martínez nauwelijks een beroep op de middenvelder. Alleen op het EK werd hem speeltijd gegund: een invalbeurt van één minuut tegen Finland (0-2 zege).

Laatste update: 2 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie