Hans Vanaken

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Hans Vanaken

Hans Vanaken is een Belgische middenvelder. Al sinds 2015 draagt hij het tenue van Club Brugge en daarnaast mag hij zich A-international van België noemen.

  • Vanaken speelt momenteel voor Club Brugge
  • De middenvelder won al vijf Belgische titels
  • Hij speelde eerder voor Lommel United en Sporting Lokeren
  • Vanaken werd tweemaal verkozen tot beste speler in de Jupiler Pro League
  • In 2018 debuteerde hij voor de Belgische ploeg

Clubcarrière

Vanaken werd op 24 augustus 1992 geboren in het Belgische Neerpelt. Zijn geboorteplaats ligt net over de grens met Nederland, waar hij tussen 2002 en 2008 zijn voetbalkunsten mocht vertonen in de jeugdopleiding van PSV. De Eindhovense club haalde hem binnen na het faillissement van Lierse SK. Doorbreken deed hij er niet. “Ik wilde absoluut weg bij PSV”, vertelde Vanaken nadien in Het Laatste Nieuws. “Ik had geen zin om een volledig seizoen op de bank te zitten of op twintig minuutjes per wedstrijd in te vallen.”

Lommel United

In 2008 keerde Vanaken terug naar België, waar hij de laatste fase van zijn jeugdopleiding genoot bij Lommel United. Zijn debuut als profvoetballer maakte de middenvelder op 27 mei 2010 in de wedstrijd tegen RAEC Mons (1-1) en produceerde meteen een assist. Voor de club op het tweede niveau speelde Vanaken in totaal 86 wedstrijden in alle competities, waarin hij 21 goals en tien assists liet aantekenen.

Sporting Lokeren

In 2013 verdiende Vanaken een transfer naar Sporting Lokeren. Op 28 juli van dat jaar debuteerde de middenvelder in de Jupiler Pro League en meteen trof hij tweemaal doel in de uitwedstrijd tegen Anderlecht, dat daardoor een verrassende 2-3 nederlaag werd toegebracht. Vanaken veroverde een vaste basisplaats in de hoogste divisie van België en kwam in twee seizoenen tot 92 officiële optredens (22 doelpunten en 21 assists).

(Pro Shots)

Club Brugge

Verschillende Belgische topclubs raakten geïmponeerd door Vanaken. Anderlecht en Club Brugge stonden allebei op de stoep voor de middenvelder, die in 2005 voor circa vier miljoen euro voor de Brugse formatie koos. In dienst van Blauw-Zwart is Vanaken sindsdien uitgegroeid tot een absolute publiekslieveling. Niet alleen bleef hij Club trouw ondanks buitenlandse interesse, maar hij presteerde ook nog eens buitengewoon. Naast vijf landstitels en vier Belgische Supercups leverde dat ook al twee keer de Gouden Schoen voor beste speler van België op (2018 en 2019).


Interlandcarrière

Vanaken debuteerde op 7 september 2018 in de nationale ploeg van België, dat een oefeninterland tegen Schotland met 0-4 wist te winnen. Hij viel overigens in voor Eden Hazard. Vanaken behoorde ook tot de selecties voor het EK van 2021 en het WK van 2022, maar in beide gevallen deed bondscoach Roberto Martínez nauwelijks een beroep op de middenvelder. Alleen op het EK werd hem speeltijd gegund: een invalbeurt van één minuut tegen Finland (0-2 zege).

Laatste update: 17 februari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie