Advocaat geeft Nederlanders de schuld van ‘Vanaken-schandaal’

Foto: Advocaat geeft Nederlanders de schuld van ‘Vanaken-schandaal’

Hans Vanaken is in België momenteel het mikpunt van kritiek nadat hij op het veld ‘kutrefs’, doelend op de arbitrage, uitsprak. Tijdens een Zoom-meeting mochten de tweevoudig Gouden Schoen en zijn advocaten een woordje uitleg verschaffen.

Vanaken kreeg direct rood tegen KAS Eupen en ontplofte daarna. Wat de overtreding zelf betreft kunnen we de verdediging langs Brugse zijde alvast kort samenvatten. Zowel de raadsmannen van Vanaken als de spelverdeler van Blauw-Zwart benadrukken namelijk vooral dat er zeker geen sprake was van een intentie om Andreas Beck te raken, en dat het contact met het been van de Duitser door diens tackle quasi onvermijdbaar was. Daarbij werd tevens gewezen op het nagenoeg blanco strafblad van Vanaken, die zelden op zulke overtredingen te betrappen valt en op dat vlak dus wel degelijk gerust een ‘voorbeeldprof’ genoemd mag worden. Gezien die achtergrond moet een schorsing van twee weken met uitstel, in plaats van het voorstel van twee matchen per direct, voor de fout op zich volgens de verdediging volstaan.

Die voorbeeldfunctie staat dan weer ter discussie door wat er bij het verlaten van het veld gebeurde, wat de Rode Duivel dus nog eens twee bijkomende duels kan kosten. Vanaken slingerde de ref en zijn assistenten immers meerdere verwijten naar het hoofd. Zijn advocaat wijst daarbij echter op de emotie van het moment, aangevuld met het opmerkelijk argument dat de Nederlanders in de kleedkamer zijn vocabulaire mogelijk beïnvloeden. Zelf sloeg Vanaken, die eveneens zijn ontgoocheling en verbijstering na zijn uitsluiting aanhaalt, ondanks die verzachtende omstandigheden mea culpa. “Voor mijn schelden wil ik me excuseren. Dat was niet correct. Ik mag die dingen op dat moment niet zeggen maar het is in een moment van ongeloof en frustratie”, aldus Vanaken.

“Ik denk dat elke voetballer een voorbeeldfunctie heeft en we moeten ons proberen te gedragen, maar soms kan het even te veel zijn en heb je jezelf niet onder controle. Jammer genoeg is dat gebeurd. Ik denk dat ik 132 matchen gespeeld heb zonder ooit agressief te zijn geweest. Daar ben ik een voorbeeld in. Die tien seconden mogen en zullen mijn imago niet schaden”, besloot de regerend Profvoetballer van het Jaar zijn vurig pleidooi. Afwachten of het Disciplinair Comité, die de zaak nu in beraad neemt en dinsdagavond of uiterlijk woensdag uitspraak zal doen, gehoor geeft aan die argumenten. Zo niet, dan mist Vanaken na de korte winterstop de eerstvolgende wedstrijden van de landskampioen tegen Sint-Truiden, Beerschot, KV Oostende en KRC Genk.

Het woord ‘kut’ sloop door de Nederlandse spelers in de kleedkamer van Club Brugge, aldus de verdediging van Hans Vanaken, het is zijn woordenschat niet. Heerlijk, zo een disciplinaire commissie. ?

— Bert Sterckx (@sterckxb) December 29, 2020

Mooi argument van de advocaat van Hans Vanaken (Club Brugge) die ‘kutrefs’ gezegd heeft op het veld: hij heeft het overgenomen van de Nederlanders in de kleedkamer.

Het is, dat geef ik toe, een ondergewaardeerd onderdeel van De Hollandse School.https://t.co/vGmmFS7Lks https://t.co/sfsKcU4ffU

— Michel Doodeman (@micheldoodeman) December 29, 2020

❌ | Hans Vanaken krijgt rood na een tackle op Beck. ?#CLUEUP pic.twitter.com/zJRBak764V

— Eleven Sports (NL) (@ElevenSportsBEn) December 26, 2020

Vier wedstrijden schorsing zou terecht zijn voor Vanaken

  • Eens
  • Oneens
48+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:55
12+
‘Autist’ Schmidt met de grond gelijkgemaakt in Portugal
13:40
8+
Newcastle geeft blessure-update over ‘grote speler’ Botman
13:25
224+
‘KNVB naait Marc Overmars’
13:13
82+
Kritiek op PSV-optreden: “Teleurstellend dat de koploper van de Eredivisie…”
12:50
149+
‘Feyenoord laat oog vallen op groot PSV-talent’
12:35
82+
rvc van Volendam reageert op ontslag Jan Smit: “Sprake van oorlogssituatie”
12:20
1326+
‘Monsterloting voor PSV’
11:56
42+
Dallinga vol ongeloof: “Drie jaar geleden en nu…”
11:41
42+
‘Ten Hag richt pijlen op voormalig Mislintat-target’
11:26
76+
Engelse media lyrisch over uitblinkende Gakpo
11:11
355+
‘Ajax-blunder met Hakim Ziyech’
10:50
173+
‘Avond vol schaamte’ voor Dusan Tadic
10:40
96+
‘Feyenoord wil nieuwe slag slaan met staflid’
10:25
665+
‘PSV-transfer voor Ajax of Feyenoord’
10:10
704+
Advocaat voorspelt opmerkelijke eindklassering Ajax
09:49
141+
Opmerkelijk: Louis van Gaal géén lid van Ajax
09:28
470+
Bizar Berghuis-moment vóór rode kaart
09:18
750+
‘Feyenoord-oorlog’ om Steven Berghuis
09:10
441+
‘Opmerkelijke’ actie Brobbey na Marseille-Ajax
08:45
398+
Ajax-transfer op komst: “Hard nodig…”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie