César Azpilicueta

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over César Azpilicueta

César Azpilicueta is een multifunctionele verdediger van Spaanse komaf. De international van Spanje was tussen 2012 en 2023 actief voor de Engelse topclub Chelsea, waarna hij overstapte naar Atlético Madrid.

  • Azpilicueta speelt momenteel voor Atlético Madrid
  • De rechtsback maakte furore in het shirt van Chelsea
  • Hij won de Champions League en twee Europa Leagues in Londen
  • Ook veroverde Azpiliqueta tweemaal de Engelse titel
  • Hij debuteerde in 2013 voor de Spaanse ploeg

Clubcarrière

Azpilicueta werd op 28 augustus 1989 geboren in het Spaanse plaatsje Zizur Mayor, onder de rook van Pamplona. In laatstgenoemde stad ging zijn voetbalcarrière in 2001 van start bij Osasuna. De voetballer doorliep hier verschillende jeugdelftallen.

Osasuna

Op 8 april 2007 debuteerde Azpilicueta in de A-selectie van Osasuna, dat met 2-0 verloor van Real Madrid. In zijn beginperiode als professional speelde hij nog op het middenveld, maar door blessureleed werd hij als rechtsback opgesteld en in die hoedanigheid bleek hij veel potentie te hebben. Uiteindelijk werd hij definitief omgeturnd tot vleugelverdediger.

Azpilicueta speelde twee officiële wedstrijden in zijn debuutseizoen voor Osasuna. Na zijn debuut tegen de Madrileense voetbalgrootmacht mocht hij ook Europees debuteren tegen Rangers FC (1-0 overwinning). In totaal mocht hij 107 keer opdraven voor de club uit Osasuna, waarin hij niet wist te scoren.

Olympique Marseille

In de zomer van 2010 maakte Azpilicueta voor 9,5 miljoen euro de overstap naar Olympique Marseille. Zijn debuut volgde op 7 augustus van dat jaar in de thuiswedstrijd tegen SM Caen (1-2 nederlaag). In de Coupe de la Ligue-wedstrijd tegen AS Monaco maakte de Spaanse rechtsback zijn eerste doelpunt als professional en daarmee was hij verantwoordelijk voor de 2-1 overwinning. Eerder dat seizoen scoorde hij ook al, maar tegen Spartak Moskou deed Azpilicueta dat onfortuinlijk in eigen doel.

Door een serieuze kruisbandblessure moest Azpilicueta een groot aantal wedstrijden missen in zijn debuutseizoen bij Olympique Marseille. In de slotfase van het seizoen maakte hij zijn comeback, waardoor hij in zijn tweede contractjaar weer uitgroeide tot een vaste waarde. Zijn teller in Franse dienst eindigde op 68 wedstrijden (twee doelpunten).

Chelsea

Azpilicueta maakte na drie wedstrijden in het seizoen 2012-2013 de overstap van Olympique Marseille naar Chelsea. De Londense club betaalde acht miljoen euro voor de Spanjaard, die op 25 september 2012 zijn debuut maakte in de League Cup-wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers (6-0 overwinning). Chelsea beleefde een frustrerend seizoen door aanvankelijk overal net naast te grijpen, maar het seizoen werd in stijl afgesloten door de Europa League te winnen. In de met 1-2 gewonnen finale tegen Benfica stond Azpilicueta in de basis.

Azpilicueta werd een gewaardeerde schakel bij Chelsea. In het seizoen 2013-2014 werd hij zelfs uitgeroepen tot Player of the Year bij de Londenaren. De Spanjaard werd geprezen vanwege zijn multifunctionaliteit. Hij werd aangetrokken als rechtsback, maar zou in de daaropvolgende seizoenen ook veel wedstrijden als linksback en centrale verdediger spelen. Vanwege zijn belangrijke rol werd hij gaandeweg zijn Londense verblijf zelfs verkozen tot aanvoerder.

In dienst van Chelsea steeg de teller van Azpilicueta naar ruim vijfhonderd wedstrijden. De verdediger heeft hiermee een belangrijk aandeel opgeëist in het succesverhaal van The Blues. De prijzenkast bestaat uit twee landstitels, één Champions League, twee Europa League-bekers, één wereldbeker voor clubteams, één Europese Supercup, één FA Cup en één League Cup.

(Pro Shots)

Atlético Madrid

In de zomer van 2023 beëindigde Azpilicueta zijn Chelsea-periode middels een emotionele video. Kort daarna tekende hij een contract bij Atlético Madrid. Op 14 augustus maakte hij zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Granada (3-1 overwinning).


Interlandcarrière

In 2007 en 2011 werd Azpilicueta Europees kampioen als jeugdinternational van Spanje, met respectievelijk de Onder-19 en de Onder-21 selectie. Zijn debuut voor het nationale team volgde op 6 februari 2013 in de oefeninterland tegen Uruguay (3-1 overwinning). De multifunctionele verdediger behoorde tot de selecties voor de Confederations Cup van 2013 en het WK van 2014.

Na zijn hoopgevende start wist Azpilicueta niet meteen door te stoten als A-international. Op het EK van 2016 bleef zijn teller beperkt tot een invalbeurt van negen minuten, waar hij op het WK van 2018 helemaal geen speeltijd kreeg. Op het EK van 2021 begon hij op de reservebank, maar hij wist gaandeweg een basisplaats af te dwingen. Spanje werd uiteindelijk in de halve finale uitgeschakeld door de latere Europees kampioen Italië.

Azpilicueta behoorde in 2022 tot de WK-selectie van Spanje. In de achtste finale werd zijn team uitgeschakeld door Marokko (na strafschoppen), met de Chelsea-sterkhouder op de bank.

Laatste update: 26 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie