Aparte situatie bij EK-kwalificatie: nederlaag tegen Oranje komt Ieren goed uit

Foto: Aparte situatie bij EK-kwalificatie: nederlaag tegen Oranje komt Ieren goed uit

Een opmerkelijke situatie over ruim een maand als het Nederlands elftal Ierland ontvangt voor de EK-kwalificatie. Voor de in de poule al uitgeschakelde Ieren komt een nederlaag in de Johan Cruijff ArenA het best uit, om zo via een omweg nog kans te maken op een EK-ticket.

Bijzonder affiche in Johan Cruijff ArenA in november

Ierland staat na zes speelrondes in de groep op drie punten. Door twee nederlagen tegen Frankrijk, twee tegen Griekenland en één tegen Oranje maken ze geen kans meer bij de beste twee te komen. Normaliter goed voor directe plaatsing voor het eindtoernooi. Via de Nations League is er echter een omweg richting het EK en daar zullen de Ieren zich op moeten richten.

De eindresultaten van de vorige editie van de Nations League vormen de basis voor de play-offs richting het EK 2024 in Duitsland. De landen die het best presteerden in de Nations League (2022/23), maar zich niet via de EK-kwalificatieperiode plaatsten voor het eindtoernooi, krijgen een herkansing in de play-offs. Zo weet Nederland, dat vorig jaar de groep won, dat het sowieso een tweede kans krijgt op kwalificatie als het niet lukt in Groep B. In totaal doen twaalf landen mee aan de play-offs.

Ranglijst Nations League

Op de algemene ranglijst van de Nations League 2022/23 eindigde Nederland door de resultaten namelijk op een vierde plek. Omdat veel landen die goed presteerden in de Nations League ook al (bijna) geplaatst zijn voor het EK van volgend jaar, ontstaat er voor Ierland opeens een kans via een zijweggetje.

De ploeg van Stephen Kenny eindigde op de globale ranking van de Nations League slechts als 26ste, maar zien veel landen die anders naar de play-offs waren gegaan al een EK-ticket pakken. Voor Ierland is het daarom zaak dat zoveel mogelijk landen die boven hen eindigden in de Nations League-rangschikking een rechtstreeks EK-ticket pakken en zodoende niet richting de play-offs hoeven te gaan. Dit geldt bijvoorbeeld nu al voor Portugal, België en Frankrijk, terwijl landen als Spanje, Kroatië, Italië en Denemarken er momenteel goed voorstaan in de EK-kwalificaties.

Zo ontstaat de aparte situatie dat ze beter Nederland kunnen laten winnen in Amsterdam. Maar gaat dat ook gebeuren?

Gaat Ierland die wedstrijd anders benaderen?

  • Ja, natuurlijk
  • Nee, dat past niet bij ze
333+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie