Ierse spion Maguire: “Ierland laat Nederland nooit expres winnen”

Foto: Ierse spion Maguire: “Ierland laat Nederland nooit expres winnen”

Voor Barry Maguire is de aankomende interland van Nederland tegen Ierland extra bijzonder. De oud-speler van onder meer FC Utrecht en FC Den Bosch heeft zoals zijn achternaam doet verraden familiebanden met de tegenstander. Zijn vader komt uit Ierland en zelf speelde hij een jaar in die Ierse competitie. In gesprek met SoccerNews vertelt de middenvelder van GVVV hoe hij de aanstaande ontmoeting beleeft.

Interview met Barry Maguire over Nederland – Ierland en zijn buitenlandse avonturen

Anouk Hoogendijk: Barry, leuk om je te spreken. Staat je telefoon roodgloeiend deze week?
Barry Maguire: “Vooral vanuit Ierse kant word ik veel gebeld. Voor Nederland is het geen grote wedstrijd, maar voor Ierland is Oranje een groot voetballand met veel historie. De media vragen me bij deze wedstrijden altijd om updates over hoe het gaat met Oranje en wat ze van Ierland vinden.”

Als Nederlandse Ier: wie hoop jij dat er wint?
“Ik hoop altijd dat Ierland het goed doet, maar Nederland heeft uiteindelijk op eindtoornooien meer kans. Ik voel me ook meer Nederlander, omdat ik hier ben geboren en opgegroeid. De vorige keer had gezegd dat het 1-1 zou worden en dat zat erin doordat Ierland op voorsprong kwam. Maar uiteindelijk won Nederland met 1-2. Ik hoop nu ook dat Nederland wint, want zij kunnen dan het EK halen. Dat is voor Ierland niet van toepassing.”

Ierland heeft als ze verliezen zelfs meer kans om zich via de Nations League te kwalificeren. Denk je dat ze Nederland laten winnen?
“Nee, dat denk ik niet. Het past niet bij de Ieren om expres te verliezen, als ik zo naar mijzelf en de Ierse mensen kijk. Ze zouden liever winnen en zich niet kwalificeren dan expres verliezen en zich wel kwalificeren.”

Je hebt zelf één jeugdinterland gespeeld voor Ierland. Koos je daarna toch voor Nederland?
“Ja, ik ben één keer uitgenodigd voor de Onder 17. Daarna ben ik voor Nederland gaan spelen, maar dat was geen bewuste keuze. Later was er zelfs sprake van dat ik mijn debuut zou maken voor het Ierse nationale team, maar dat is er helaas nooit van gekomen. Dat was een mooie ervaring geweest. Ieder persoon wil voor zijn land uitkomen. Ik had twee opties en had het allebei heel mooi gevonden.”

Je hebt ook nog een jaar in de Ierse competitie gespeeld, bij Limerick FC. Voelde dat als thuiskomen?
“Dat was een makkelijke stap, omdat ik daar familie heb wonen. Maar qua taal was het best moeilijk aanpassen met al die dialecten die je daar hebt. Je denkt dat ze Engels spreken, maar je moet goed luisteren de eerste paar weken. Wat dat betreft was het zelfs makkelijker om de mensen in Singapore te begrijpen. Die spreken ook Engels als eerste taal en zijn beter te verstaan.”

In Singapore heb je drie jaar gezeten. Hoe was het om daar te wonen?
“Het is een supermooi land. Het ligt in Azië, maar het is heel westers. Alles is strak geregeld en super schoon. Singapore is eigenlijk één grote stad. Je hebt er geen stranden zoals in Thailand of op Bali, het is meer zoiets als New York met het hele jaar mooi weer. Ook daar voelde ik me snel thuis. Het helpt als voetballer dat je direct twintig teamgenoten hebt die je opvangen. Ik heb veel vriendelijke mensen ontmoet en mooie jaren beleefd in het buitenland.”

Wat doe je tegenwoordig?
“Ik voetbal nog bij GVVV in de Tweede Divisie en werk fulltime als financial consultant. Dat bevalt goed. Het bedrijfsleven voelt in vergeleken met het voetbal best wel ontspannen. In het voetbal komt er meer druk bij kijken. Je moet elke week presteren. Op de werkvloer is het makkelijker. Daar presteer je over een heel jaar. Dat kan ik goed combineren met zelf voetballen en het volgen van de trainingscursus.”

Ga je kijken zaterdag, naar Nederland tegen Ierland?
“Uiteraard! We hebben eerst zelf een wedstrijd en daarna gaan we waarschijnlijk op de club kijken. Dat ligt eraan of we zelf winnen of niet. Als we winnen, blijft het nog wel even gezellig in de kantine. En anders ga ik lekker thuis kijken. Deze wedstrijd mag ik niet missen.”

Lastig duel Oranje en Bart Vriends vraagt om hulp | SN Weekly met Anouk Hoogendijk #18

Gaat Oranje winnen van Ierland?

  • Ja, zonder twijfel.
  • Ik verwacht een gelijkspel.
  • Ierland wint.
86+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie