Sporting stelt Nederlands feestje uit: exit Arsenal

Arsenal is donderdagavond uitgeschakeld in de Europa League. De Londenaren werden in de penaltyserie verschalkt door Sporting Portugal, waardoor Nederland de zesde plaats op de coëfficiëntenlijst van de UEFA nog niet binnen heeft.

Arsenal begon met veel vertrouwen aan de returnwedstrijd op eigen veld. Na negentien minuten resulteerde dit in een voorsprong voor de Londenaren. Het schot van Gabriele Martinelli kon nog worden gepareerd, maar Granit Xhaka verzilverde de rebound: 1-0. De Londenaren lieten vervolgens na om nog voor rust de genadeklap uit te delen aan de Portugezen.

In de tweede helft maakte Sporting Portugal, met Jeremiah St. Juste in de basis, een veel betere indruk. Arsenal creëerde na rust vrijwel niets en een wonderschone treffer bracht de bezoekende club zelfs langszij. Doelman Aaron Ramsdale werd verrast door Pedro Gonçálves, die vanuit de middencirkel een doeltreffende uithaal lanceerde: 1-1. Die stand stond na negentig minuten nog altijd op het scorebord en dus moest er een verlenging aan te pas komen in het Emirates Stadium.

In de verlenging raakte Leandro Trossard de paal namens Arsenal, waar Sporting-doelman Antonio Adán uitgroeide tot smaakmaker. De formatie uit Lissabon moest de slotfase wel afmaken met tien man. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz trok een tweede gele kaart voor Manuel Ugarte, die zich vergreep aan Bukayo Saka. Sporting hield met tien man stand en sleepte er zodoende een strafschoppenserie uit.

St. Juste benutte de eerste strafschop voor Sporting, waar Martin Ødegaard raak schoot voor Arsenal. Bij een 3-4 stand faalde Martinelli als eerste en daar profiteerde de Portugese topclub dankbaar van.

Scoreverloop: 1-0 (19′) G. Xhaka, 1-1 (62′) P. Gonçalves

Exit voor Ajax-beul

Voor 1. FC Union Berlin is het Europa League-avontuur ten einde. De Duitse club won in de vorige ronde nog van Ajax, maar tegen Union Sint-Gillis ging het helemaal mis: 3-0. De heenwedstrijd was in 3-3 geëindigd.

In Berlin wist Union Berlin tot drie keer toe een achterstand ongedaan te maken, maar in België kon dat kunstje niet worden herhaald. Na de openingstreffer van Teddy Teuma maakten Lazare Amani en Loïc Lapoussin in de tweede helft het definitieve verschil voor Union Sint-Gillis. Danilho Doekhi en Sheraldo Becker zijn zodoende klaar in Europees verband, waar Bart Nieuwkoop en consorten in de race blijven voor Europese glorie.

Scoreverloop: 1-0 (18′) T. Teuma, 2-0 (63′) L. Amani, 3-0 (90′) L. Lapoussin

AS Roma maakt geen fout

Ook AS Roma is door in de Europa League. De manschappen van José Mourinho hadden na de 2-0 overwinning in eigen stadion voldoende aan een 0-0 gelijkspel tegen Real Sociedad. Georginio Wijnaldum en Rick Karsdorp stonden allebei aan de aftrap, maar laatstgenoemde viel met een bebloede neus voortijdig uit.

Leverkusen blijft dromen

Bayer Leverkusen blijft in de race voor de eindzege van de Europa League. De heenwedstrijd tegen Ferencváros was al in een 2-0 overwinning geëindigd en de return bleek een formaliteit. Moussa Diaby en Amine Adli maakten het verschil voor de Bundesliga-formatie (0-2), waar Jeremie Frimpong tussendoor een treffer afgekeurd zag worden.

Scoreverloop: 0-1 (3′) M. Diaby, 0-2 (81′) A. Adli