Timothy Fosu-Mensah

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Timothy Fosu-Mensah

Timothy Fosu-Mensah is een Nederlandse verdediger met Ghanese roots. In januari 2021 verruilde hij Manchester United voor Bayer Leverkusen.

  • Fosu-Mensah speelt momenteel voor Bayer Leverkusen
  • De verdediger kwam eerder uit voor Manchester United, Crystal Palace en Fulham
  • Met United won hij zowel de FA Cup als de Europa League
  • Fosu-Mensah speelde in de jeugdopleiding van Ajax
  • Hij debuteerde in 2017 voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Evans Timothy Fosu-Mensah werd op 2 januari 1998 geboren in Amsterdam. Ook zijn broers Alfons en Paul zijn profvoetballer geworden, maar vooral op lager niveau. Zijn eigen voetbalcarrière ging van start bij amateurclub AVV Zeeburgia. De rechtspoot werd tijdens een jeugdtoernooi ontdekt door Manchester United, dat hem medio 2014 overtuigde om naar Engeland te verhuizen.

Debuut voor Manchester United

Fosu-Mensah debuteerde op 28 februari 2016 in de hoofdmacht van Manchester United. Manager en landgenoot Louis van Gaal gunde hem in de Premier League-clash met Arsenal (3-2 overwinning) een invalbeurt in de 55ste minuut. Op 2 maart stond hij tegen Watford, dat met 1-0 werd verslagen, voor het eerst in de basis van The Red Devils. Fosu-Mensah speelde dat seizoen in totaal tien wedstrijden, maar ontbrak in de selectie tijdens de FA Cup-finale tegen Crystal Palace (2-1 zege na verlenging). In de kwart- en halve finale kwam de verdediger wel in actie.

Van Gaal werd ondanks de FA Cup-winst ontslagen bij Manchester United. De manager werd opgevolgd door José Mourinho, die Fosu-Mensah in het seizoen 2016-2017 in totaal elf keer speeltijd gunde. Hij kreeg in een aantal Europa League-wedstrijden speeltijd, maar niet tegen Feyenoord (groepsfase) en Ajax (finale). De Engelse topclub won de Europese bokaal na een 2-0 overwinning op diens oude club. Fosu-Mensah zat in Solna wel op de bank bij Manchester United.

Verhuurperiodes

In augustus 2017 werd Fosu-Mensah voor één seizoen uitgeleend aan Crystal Palace. Frank de Boer was net aangesteld als manager van de Londense club, maar werd al na vier Premier League-wedstrijden ontslagen. De verdediger bleef onder opvolger Roy Hodgson aanvankelijk wel zijn minuten maken. Dat veranderde vanaf februari 2018, maar met 24 officiële wedstrijden deed hij alsnog de benodigde ervaring op.

Manchester United verhuurde Fosu-Mensah in het seizoen 2018-2019 opnieuw, met ditmaal Fulham als bestemming. Voor The Cottagers speelde hij maar dertien officiële wedstrijden. In april 2019 liep de verdediger een kruisbandblessure op, waardoor hij maandenlang uit de running was. Fosu-Mensah keerde in de zomer terug naar Manchester United, dat in het seizoen 2019-2020 zes keer een beroep op hem deed. Met drie optredens verliep de tweede helft van 2020 niet veel beter.

In het shirt van Bayer Leverkusen (Pro Shots)

Transfer naar Bayer Leverkusen

In januari 2021 besloot Fosu-Mensah zijn periode bij Manchester United te beëindigen. De verdediger vertrok naar Bayer Leverkusen, waar hij op 23 januari debuteerde in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen VfL Wolfsburg. Ruim een maand later sloeg het noodlot opnieuw toe. Fosu-Mensah liep op 28 februari thuis tegen SC Freiburg (1-2 nederlaag) opnieuw een zware kruisbandblessure op. Pas in januari 2022 maakte de Amsterdammer zijn rentree namens Die Werkself.

Fosu-Mensah slaagde er na zijn zware blessure niet in om zich vast in het basisteam te knokken. In het seizoen 2022-2023 bleef hij steken op slechts 196 speelminuten, die ook nog eens werden verdeeld over vijftien wedstrijden. Door fysieke problemen speelde de rechtspoot geen enkele wedstrijd in de eerste helft van het daaropvolgende seizoen.


Interlandcarrière

Fosu-Mensah doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. Bondscoach Dick Advocaat liet hem op 31 augustus 2017 debuteren voor het Nederlands elftal, dat met 4-0 verloor van Frankrijk. Oranje plaatste zich niet voor het WK van 2018. Fosu-Mensah mocht tijdens deze cyclus nog aantreden tijdens de oefeninterlands tegen Schotland (0-1 zege) en Portugal (3-0 overwinning), maar na maart 2018 werd hij niet meer geselecteerd.

Laatste update: 19 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie