Nemanja Gudelj

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Nemanja Gudelj

Nemanja Gudelj is een Servische middenvelder. Hij is international van Servië en speelt sinds de zomer van 2019 voor het Spaanse Sevilla.

  • Gudelj speelt momenteel voor Sevilla
  • De middenvelder won tweemaal de Europa League
  • Hij speelde in Nederland voor NAC Breda, AZ en Ajax
  • Gudelj speelde ook in China en Portugal
  • Hij debuteerde in 2014 als A-international van Servië

Clubcarrière

Gudelj werd op 16 november 1999 geboren in de Servische hoofdstad Belgrado. Hij is de zoon van Nebojsa Gudelj, die als speler (NAC Breda en Sparta Rotterdam) en trainer (NAC Breda) in Nederland actief is geweest. Ook broer Dragisa Gudelj is als profvoetballer actief.

NAC Breda

Dankzij de voetbalcarrière van zijn vader streek Gudelj neer in Nederland. Hij begon zijn voetbalcarrière bij amateurclub BSV Boeimeer en werd in 2001 opgenomen in de jeugdopleiding van NAC Breda. Voor de Brabantse club debuteerde hij op 15 augustus 2010 in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Utrecht (3-1 nederlaag). Al na 24 minuten mocht Gudelj invallen voor de geblesseerd geraakte Kees Kwakman.

Gudelj wist bij NAC Breda een vaste basisplaats af te dwingen. Tot de zomer van 2013 werd er in 87 officiële wedstrijden een beroep op hem gedaan. De middenvelder produceerde acht doelpunten en zes assists in Bredase dienst. In december 2012 maakte hij de gelijkmaker in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (2-2).

AZ

In de zomer van 2013 maakte Gudelj de overstap van NAC Breda naar AZ. Hij werd daarmee de duurste speler uit de clubgeschiedenis van de Bredanaren, die op de eigen website melding maakten van een ‘historische transfer’. De middenvelder debuteerde op 27 juli 2013 in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Ajax. Na verlenging verloor de Alkmaarse formatie met 2-3.

AZ eindigde in 2014 als achtste in de Eredivisie, verloor de finaleronde van de play-offs om Europees voetbal van FC Groningen en vloog in de halve finale van de KNVB Beker van Ajax. In de Europa League werd een prima resultaat geboekt, maar het Portugese Benfica bleek in de kwartfinales te sterk. Gudelj kon desalniettemin terugkijken op een prima seizoen met 53 officiële wedstrijden, zeven doelpunten en acht assists.

In het seizoen 2014-2015 speelde AZ geen Europese wedstrijden. De Alkmaarse formatie kon zich vooral concentreren op de Eredivisie en daarin werd een fraaie derde plaats behaald. Dat was mede te danken aan Gudelj, die werd beloond met het winnen van de Zilveren Schoen. In 36 officiële wedstrijden noteerde de Serviër twaalf doelpunten en drie assists.

Ajax

In de zomer van 2015 maakte Gudelj de overstap van AZ naar Ajax. De Amsterdammers betaalden zo’n zes miljoen euro voor de handtekening van de middenvelder, die zijn officiële debuut maakte in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen Rapid Wien (2-2). In de returnwedstrijd maakte hij zijn eerste doelpunt voor de Amsterdamse club. Ajax verloor echter met 2-3, waardoor het werd veroordeeld tot Europa League-voetbal. Hierin werd de ploeg al in de groepsfase uitgeschakeld.

Gudelj speelde 46 officiële wedstrijden in zijn debuutseizoen bij Ajax (vijf doelpunten en acht assists). De middenvelder leek met de Amsterdammers op weg naar het kampioenschap, maar op de slotdag van het seizoen 2015-2016 bleek een 1-1 gelijkspel bij De Graafschap fataal in de strijd met PSV. Trainer Frank de Boer vertrok na deze zeperd en werd opgevolgd door Peter Bosz. De nieuwe hoofdtrainer stelde hem aanvankelijk nog op, maar de komst van Hakim Ziyech en enkele blessures gingen ten koste van zijn basisplaats.

De relatie met Bosz verslechterde al snel. In november 2016 werd Gudelj uit de A-selectie van Ajax gezet, na een gesprek met de trainer. Later verklaarde Gudelj tegenover AT5: “In één van die gesprekken heb ik gezegd dat ik het mentaal zwaar had. Welke speler die de afgelopen seizoenen alles heeft gespeeld en op de bank belandt, heeft dat niet? Naar buiten toe werd opeens gezegd dat ik niet meer op de bank wilde zitten en ik zou denken: ‘Stik er maar in’. Juist niet! Om voor elkaar door het vuur te kunnen gaan, vind ik dat je altijd eerlijk naar elkaar toe moet zijn. Dat was ik, maar het werd tegen me gebruikt.”

Chinees avontuur

Gudelj vertrok na anderhalf jaar bij Ajax. De middenvelder transfereerde naar het Chinese Tianjin Teda, waar hij naar verluidt een jaarsalaris van vijf miljoen euro (exclusief bonussen) opstreek. Al na een jaar maakte de Serviër een binnenlandse transfer naar landskampioen Guangzhou Evergrande. Voor de Chinese clubs speelde hij respectievelijk twintig en achttien officiële wedstrijden. Gudelj won bij de club uit Guangzhou wel zijn eerste prijs als prof: de Chinese Supercup.

Sporting Portugal

In het seizoen 2018-2019 werd Gudelj op huurbasis ondergebracht bij Sporting Portugal. De middenvelder verloor zijn basisplaats in China, waardoor hij koos voor een tijdelijk dienstverband in Lissabon. Hij speelde hier 43 officiële wedstrijden (één doelpunt). Met Sporting won hij in 2019 beide bekertoernooien van Portugal, de Taça da Liga en de Taça de Portugal.

(Pro Shots)

Sevilla

Gudelj tekende in de zomer van 2019 een contract bij het Spaanse Sevilla. In zijn debuutseizoen werd hij besmet met het coronavirus, maar hij herstelde hier volledig van. De middenvelder kon hierdoor kort invallen in de Europa League-finale tegen Internazionale. Dankzij een dubbelslag van teamgenoot Luuk de Jong won Sevilla met 3-2 van de Italiaanse topclub. Gudelj speelde 38 officiële wedstrijden in zijn debuutseizoen op Spaanse bodem.

Als speler van Sevilla wist Gudelj pas in het seizoen 2022-2023 zijn eerste doelpunt te produceren. De middenvelder scoorde vanaf dat moment vaker, waaronder in de Europa League-wedstrijd tegen PSV (3-0). Sevilla schakelde in navolging van de Eindhovenaren ook Fenerbahçe, Manchester United en Juventus uit om AS Roma in de finale na strafschoppen opzij te zetten. Gudelj speelde de volle 120 minuten, maar hoefde zelf niet aan te leggen vanaf de penaltystip.


Interlandcarrière

Gudelj debuteerde op 5 maart 2014 als A-international van Servië, dat een oefenwedstrijd tegen Ierland met 1-2 wist te winnen. Hij viel één minuut voor tijd in. De middenvelder besloot zich in 2016 niet meer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg uit onvrede richting de technische staf, maar na het ontslag van bondscoach Radocan Curcic keerde hij weer terug. Ook Dusan Tadic sloot zich daarbij aan.

(Pro Shots)

In 2018 ontbrak Gudelj in de selectie van Servië voor het WK in Rusland. Het team kwalificeerde zich vervolgens niet voor het EK in 2021, waardoor de middenvelder pas in 2022 debuteerde op een grote eindronde. Hij speelde mee in de verloren groepswedstrijden tegen Brazilië (0-2) en Zwitserland (2-3). Tussendoor werd tegen Kameroen nog wel een punt behaald (3-3), maar uitschakeling was al na de groepswedstrijd een feit.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie