Alexander Isak

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Alexander Isak

Alexander Isak is een Zweedse aanvaller met Eritrese roots. De international van Zweden maakte in de zomer van 2022 de overstap van Real Sociedad naar Newcastle United.

  • Isak speelt momenteel voor Newcastle United
  • Eerder kwam de aanvaller uit voor AIK Solna, Borussia Dortmund, Willem II en Real Sociedad
  • Hij won zowel de DFB-Pokal als de Copa del Rey
  • Isak debuteerde in 2017 als A-international van Zweden
  • Hij draagt de bijnaam ‘De Giraffe’

Clubcarrière

Isak werd op 21 september 1999 geboren in het Zweedse Solna, een voorstad van Stockholm. Vanwege de aanhoudende burgeroorlog en de onzekere toekomst besloten zijn ouders te vluchten uit Eritrea. De Eritrese cultuur bleef ondanks de reis naar Europa gehandhaafd binnen het gezin. Isak besloot tijdens zijn voetbalcarrière verschillende projecten te ondersteunen om iets terug te doen voor het Oost-Afrikaanse land.

Doorbraak bij AIK

Op zesjarige leeftijd werd Isak aangemeld bij de jeugdopleiding van AIK Solna. De aanvaller doorliep het gehele traject en debuteerde op 28 februari 2016 tijdens de bekerwedstrijd tegen Tenhults IF. In de 86ste minuut bepaalde de ingevallen Isak de eindstand op 0-6. Zijn Allsvenskan-debuut volgde op 7 april in de uitwedstrijd tegen Östersunds FK (0-2) en ook ditmaal wist hij een doelpunt mee te pikken.

In dienst van AIK Solna maakte Isak veel indruk. De rechtsbenige Zweed speelde ‘slechts’ 29 officiële wedstrijden voor de club uit zijn geboortestreek, maar bleek erg productief met dertien doelpunten. Isak, die als bijnaam De Giraffe kreeg, werd zelfs vergeleken met de beste speler uit de Zweedse voetbalgeschiedenis: Zlatan Ibrahimovic. Zijn kwaliteiten werden ontdekt door Borussia Dortmund, dat hem in januari 2017 naar Duitsland haalde.

Bekerwinnaar in Duitsland

Isak debuteerde op 14 maart 2017 in de hoofdmacht van Borussia Dortmund. In de kwartfinale van de DFB-Pokal boekte zijn team een 0-3 overwinning op Sportfreunde Lotte. Trainer Thomas Tuchel liet de Zweed na 86 minuten invallen voor de moegestreden Gonzalo Castro. BVB wist vervolgens ook Bayern München en Eintracht Frankfurt te verslaan, waardoor Isak zich in zijn eerste seizoen op Duitse bodem meteen bekerwinnaar mocht noemen. In de halve finale en de finale zat hij niet bij de selectie.

In het seizoen 2016-2017 speelde Isak überhaupt maar één officiële wedstrijd voor Borussia Dortmund. Het daaropvolgende seizoen werd er vaker een beroep op hem gedaan: twaalf keer. Op 17 september 2017 debuteerde de aanvaller in de Bundesliga tegen 1. FC Köln (5-0 overwinning). Ruim een maand later, op 24 oktober, maakte Isak zijn enige doelpunt in Dortmund-tenue tegen 1. FC Magdeburg in de DFB-Pokal (0-5 overwinning).

Smaakmaker bij Willem II

Isak kreeg in het seizoen 2018-2019 geen speeltijd bij Borussia Dortmund. De Duitse topclub besloot hem in januari 2019 voor een half jaar uit te lenen aan eredivisionist Willem II, waar hij op de 27ste debuteerde tegen FC Utrecht (0-1 nederlaag). In zijn eerste drie Eredivisie-treffers scoorde hij niet, maar op 16 februari brak de huurling de ban in de uitwedstrijd tegen Vitesse (3-2 nederlaag). Na het bezoek aan Arnhem stond een dubbele thuiswedstrijd tegen AZ op het programma. Willem II verloor in de competitie, maar revancheerde zich door in de halve finale van de KNVB Beker te winnen na strafschoppen. Isak maakte de gelijkmaker en verzilverde één van de Tilburgse strafschoppen.

Met Willem II bleek Isak kansloos in de bekerfinale: 0-4 voor Ajax. In het competitieduel met de Amsterdammers scoorde de aanvaller wel, waar ook Feyenoord te maken kreeg met diens klasse. Tijdens dit half jaar maakte hij maar liefst veertien doelpunten in achttien officiële wedstrijden. Het hoogtepunt betrof zijn hattrick in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (3-2 overwinning).

Bekerwinst met Real Sociedad

Borussia Dortmund accepteerde in de zomer van 2019 een aanbod van Real Sociedad, dat tien miljoen euro voor hem neertelde. Op 17 augustus maakte de aanvaller zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Valencia (1-1). Zijn eerste doelpunt in Spaanse dienst volgde ruim een maand later op bezoek bij Espanyol, dat met 1-3 opzij werd gezet. Met negen doelpunten in 37 competitiewedstrijden beleefde Isak een acceptabel debuutseizoen in Baskische dienst. In de Copa del Rey maakte hij er zelfs zeven in acht wedstrijden. Ten koste van Athletic Bilbao (0-1) werd de Copa del Rey een prooi voor Real Sociedad.

Isak maakte op 21 februari 2021 een hattrick in de competitiewedstrijd tegen Deportivo Alavés (4-0 zege). Met zeventien doelpunten uit 44 wedstrijden bleef de Zweed belangrijk voor Real Sociedad. Met tien doelpunten uit 41 wedstrijden verliep zijn derde contractjaar stroever. Eén van die treffers maakte Isak in het Europa League-duel met PSV (2-2), waardoor hij tegen alle Nederlandse topclubs een keer heeft gescoord.

Toptransfer naar Newcastle United

Newcastle United viel eind 2021 in handen van een Saudisch imperium onder leiding van Mohammed Bin Salman. De overname veranderde een heleboel op St. James’ Park, waaronder het versterken van het transferbudget. Dat leidde in de zomer van 2022 tot de grootste aankoop uit de clubgeschiedenis: voor zo’n zeventig miljoen euro werd Isak overgenomen van Real Sociedad. De Zweed beschaamde het vertrouwen niet en scoorde meteen bij diens Premier League-debuut tegen Liverpool (2-1 nederlaag).

Als speler van Newcastle United (Pro Shots)

Isak noteerde ondanks een spierblessure 27 officiële wedstrijden in zijn eerste seizoen voor Newcastle United. De recordaankoop maakte tien doelpunten voor The Magpies, waaronder een dubbelslag in de met 6-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Zijn debuutseizoen had nóg mooier kunnen worden, maar in de League Cup-finale bleek Manchester United met 0-2 te sterk.


Interlandcarrière

Als voormalig jeugdinternational debuteerde Isak op 8 januari 2017 voor het nationale team van Zweden, dat met 1-2 verloor van Ivoorkust. Zijn eerste interlanddoelpunt volgde vier dagen later in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Slowakije (6-0 zege). Met zeventien jaar en 113 dagen werd de aanvaller de jongste doelpuntenmaker ooit namens het Scandinavische land. Het oude record van Erik Dahlström (achttien jaar en één dag) stond al sinds 1912 in de boeken.

Isak behoorde niet tot de Zweedse selectie voor het WK van 2018. In 2022 ontbrak het land op het wereldkampioenschap, maar anderhalf jaar eerder debuteerde de aanvaller wel op een andere grote eindronde: het EK van 2021. Zweden overleefde de groepsfase dankzij overwinningen op Slowakije (1-0) en Polen (3-2) plus een gelijkspel tegen Spanje (0-0). In de achtste finale bleek Oekraïne echter te sterk (1-2 na verlenging).

Laatste update: 11 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie