Zlatan Ibrahimovic

Leeftijd: 42

Het laatste nieuws over Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic is de bekendste Zweedse voetballer aller tijden. De aanvaller werd veelvuldig uitgeroepen tot beste speler van Zweden en won een groot aantal prijzen met diens clubs. In 2023 zwaaide hij op 41-jarige leeftijd af.

  • Ibrahimovic is de meest succesvolle Zweedse voetballer ooit
  • Hij speelde voor Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, PSG, Manchester United, LA Galaxy en Milan
  • De spits werd landskampioen in Italië (5x), Frankrijk (4x), Nederland (2x) en Spanje
  • Ibrahimovic veroverde de Europa League van 2017, maar won de Champions League nooit
  • Hij speelde 122 interlands voor Zweden (62 doelpunten)

Clubcarrière

Zlatan Ibrahimovic heeft een vader van Bosnische komaf en een moeder met de Kroatische nationaliteit. Zij emigreerden naar Zweden, waar drie dochters en drie zonen werden geboren. Op 3 oktober 1981 zag hij het levenslicht in Malmö. Zlatan groeide op in de immigrantenwijk Rosengård. Zijn jeugd verliep moeizaam: zijn ouders gingen uit elkaar toen hij twee jaar oud was, waar met name zijn vader de draai niet kon vinden. Als gevolg daarvan leefde hij veelvuldig op straat met alle gevolgen van dien.

Malmö FF als grote redding

Als straatvechter had Ibrahimovic zomaar de verkeerde kant op kunnen vallen. Het voetbal bleek zijn grote redding. Hoewel hij zijn temperament mee het veld op nam, lukte het hem om via Malmö Boll & Idrottsförening en FBK Balkan een kans af te dwingen in de opleiding van Malmö FF. Ook hier zorgde Ibrahimovic regelmatig voor problemen, er werd zelfs getracht om hem te verbannen uit de voetbalacademie, maar zijn kwaliteiten brachten hem naar de hoofdmacht van Di Blåe (‘De Blauwen’). Op slechts zeventienjarige leeftijd debuteerde hij officieel voor Malmö FF.

Zweden leerde Ibrahimovic in rap tempo kennen. Als temperamentvolle dribbelaar speelde hij zich al snel in de kijker van de fans, maar ook buitenlandse clubs ontdekten hem al snel. Na slechts 47 wedstrijden maakte Ibrahimovic al de overstap naar Ajax. Leo Beenhakker was namens de Amsterdammers toeschouwer bij de oefenwedstrijd tegen het Noorse Moss FK. In Spanje nam hij een wereldgoal voor zijn rekening en daarmee inspireerde hij Ajax om maar liefst 7,8 miljoen euro voor hem af te tikken.

Vallen en opstaan bij Ajax

In de zomer van 2001 meldde Ibrahimovic zich bij Ajax. In Amsterdam beleefde de Zweed roerige tijden. Hij worstelde met Ahmed ‘Mido’ Hossam om een basisplaats en daardoor ontstond een ongezonde rivaliteit tussen die twee. Het meest bekende voorbeeld is dat de Egyptenaar in de kleedkamer een schaar naar het hoofd van zijn concurrent gooide. Jaren later vertelde Mido in BILD over een ontmoeting kort daarna in de jacuzzi. “We keken elkaar aan en moesten lachen. Ik zei tegen hem: ‘Weet je wel dat ik je bijna vermoord heb?’ Hij antwoordde: ‘Ja, dat weet ik’.”

Het eerste seizoen van Ibrahimovic was meteen een groot succes. In zijn tweede wedstrijd voor Ajax scoorde de Zweed meteen in de beladen uitwedstrijd tegen Feyenoord, dat met 1-2 opzij werd gezet. Met zes doelpunten en vier assists had hij een aandeel in de landstitel van 2002. Ajax won dat seizoen ook de KNVB Beker. In de finale maakte Wamberto in extremis vanuit buitenspelpositie de gelijkmaker tegen FC Utrecht, waarna Ibrahimovic in de verlenging de Golden Goal maakte (3-2).

Met 21 goals in 42 wedstrijden beleefde Ibrahimovic daarna zijn beste seizoen in het shirt van Ajax, hoewel dat niet resulteerde in een hoofdprijs. In het seizoen 2003-2004 daalden zijn statistieken weer, maar ditmaal mocht hij wel zijn tweede landstitel in Amsterdamse dienst op zijn erelijst plaatsen.

In de zomer van 2004 nam Ibrahimovic afscheid in Amsterdam. De Zweedse aanvaller begon ‘gewoon’ als Ajax-speler aan het seizoen, maar in een oefeninterland tegen Nederland leidde hij zijn afscheid in. Ibrahimovic schopte teamgenoot Rafael van der Vaart uit de wedstrijd en daardoor ontbrak de middenvelder in de daaropvolgende wedstrijd tegen NAC Breda. Ibrahimovic speelde wel en maakte een fabuleus doelpunt door verschillende verdedigers én doelman Davy Schollen te dollen, maar dat bleek ook zijn laatste wapenfeit. Op transferdeadlineday verliet hij Ajax voor het Italiaanse Juventus.

Roerige Juventus-jaren

Ajax zat met de gebakken peren door de onhandige timing van zijn afscheid, maar daar kon Ibrahimovic geen traan om laten. De Zweed groeide in no-time uit tot een absolute ster in Italië. Met zestien doelpunten en zeven assists had hij een groot aandeel in de landstitel van 2004. Een jaar later werd Juventus andermaal landskampioen, met ditmaal zeven goals en acht assists als persoonlijk rendement.

In de zomer van 2006 veranderde alles in Turijn. Juventus werd schuldig bevonden in een omvangrijk omkoopschandaal, waardoor het de landstitels van 2005 en 2006 weer moest inleveren. Bovendien werd de club als straf veroordeeld tot degradatie naar de Serie B mét puntenaftrek. Een aantal topspelers zag het niet zitten om een niveau lager te gaan spelen, waaronder Ibrahimovic. De Zweed vertrok voor 25 miljoen euro naar rivaal Internazionale.

Zlatan Ibrahimovic en Alessandro Del Piero (Juventus)
Blijdschap met Alessandro Del Piero (Pro Shots)

Succes bij Inter

Met Ibrahimovic aan boord werd Inter de meest succesvolle club van Italië. Zowel in 2007, 2008 als 2009 lukte het de club uit Milaan om de landstitel te veroverden. De Zweed eiste een absolute hoofdrol op. In zijn eerste seizoen besliste hij beide stadsderby’s tegen aartsvijand AC Milan. Het daaropvolgende seizoen moest Ibrahimovic een aantal maanden missen door een blessure, waardoor hij pas de laatste speelronde weer inzetbaar was. Inter had op dat moment nog één kans om titelprolongatie veilig te stellen en dat lukte. Tegen Parma maakte Ibrahimovic als invaller het verschil door twee keer te scoren.

Voor Inter scoorde Ibrahimovic aan de lopende band. In 89 wedstrijden in de Serie A maakte de aanvaller 57 doelpunten en 28 assists. Hij werd daarvoor beloond met allerlei individuele prijzen en andere onderscheidingen, maar na vijf opeenvolgende Serie A-titels (inclusief de twee afgepakte kampioenschappen bij Juventus) besloot hij af te zwaaien op Italiaanse bodem. In de zomer van 2009 zette de aanvaller zijn handtekening onder een contract bij FC Barcelona.

Geen gelukkig huwelijk in Barcelona

FC Barcelona betaalde ruim 45 miljoen euro plus Samuel Eto’o om Ibrahimovic naar Camp Nou te halen. De lange aanvaller schoot uitstekend uit de startblokken, maar zijn relatie met coach Pep Guardiola bleek dramatisch. In gesprek met Sky Italia verklaarde de Zweed: “Onze slechte verstandhouding ging niet over voetbal. Hij was de meest onvolwassen trainer die ik ooit had. Als ik een kamer zou binnenwandelen, ging hij speciaal naar buiten. Als ik hem opzocht voor een gesprek, moest hij altijd ergens anders naartoe. Hij was niet de slechtste coach die ik ooit had, maar zeker wel de meest onvolwassen. Een echte man lost de problemen op.”

Ibrahimovic leverde in 46 wedstrijden 22 goals en dertien assists voor FC Barcelona, maar dat bleek niet voldoende om er een gelukkig huwelijk van te maken. Ondanks het winnen van de Spaanse titel, de Spaanse Supercup (tweemaal), de Europese Supercup en het WK voor clubteams was de relatie met Guardiola al na één jaar zodanig verslechterd dat beide partijen akkoord gingen met een transfer. Na eerder Juventus en Internazionale te hebben gediend koos hij ditmaal voor een andere Serie A-club: AC Milan.

Terug in San Siro

Ibrahimovic wist zijn reeks landstitels te verlengen door in 2011 met AC Milan de Serie A te winnen. Met veertien doelpunten en twaalf assists had de Zweedse huurling een groot aandeel in dit succes. Logischerwijs hoefde de Italiaanse topclub niet lang na te denken over de optie tot koop van 24 miljoen euro. Ibrahimovic bleef leveren met 28 goals en acht assists in slechts 32 wedstrijden, maar voor het eerst sinds 2003 (bij Ajax) resulteerde dat niet in het kampioenschap.

Paris Saint-Germain

Na twee seizoenen AC Milan koos Ibrahimovic voor een nieuw avontuur. Paris Saint-Germain haalde de aanvaller voor ruim 23 miljoen euro op uit Italië en dat bleek een uitstekende zet. Ibrahimovic werd vier keer landskampioen, won vijf Franse bekers en ook de Trophée des Champions werd driemaal op rij gewonnen door de Parijzenaars. PSG was oppermachtig, met de titel van 2016 als beste voorbeeld. Dankzij een 9-0 zege op AC Troyes (vier keer Ibrahimovic) werd de titel al op 13 maart een feit. Nog nooit wist een club uit één van de vijf grootste competities van Europa zo vroeg de landstitel te veroveren.

Ibrahimovic scoorde ook bij PSG aan de lopende band. In de Ligue 1 scoorde de Zweed in zijn vierde seizoen maar liefst 38 keer en daarmee werd hij voor de derde keer topscorer van Frankrijk. Ibrahimovic werd zelfs topscorer aller tijden van de Parijzenaars, al wist Edinson Cavani dat record in 2018 af te pakken.

(Pro Shots)

Hereniging met Mourinho

In de zomer van 2016 trok Ibrahimovic naar Manchester United. De Zweed wilde nog graag eens in de Premier League spelen en de hereniging met coach José Mourinho maakte het plaatje compleet. Ibrahimovic debuteerde op 7 augustus 2016 tegen Leicester City en met een rake kopbal bezorgde hij zijn nieuwe werkgever meteen de Community Shield (2-1 zege). United won ook de League Cup en voegde een nieuw hoogtepunt toe door de Europa League te winnen ten koste van Ajax.

Door een zware knieblessure wist Ibrahimovic zijn uitstekende start in Manchester niet door te trekken. In 2017 tekende hij nog wel een nieuw contract, maar in maart 2018 werd deze ontbonden vanwege een gebrek aan perspectief. Meteen daarna tekende Ibrahimovic een verbintenis bij het Amerikaanse LA Galaxy.

Revanche in Los Angeles

In de Major League Soccer bewees Ibrahimovic nog altijd goed mee te kunnen. De Zweed besliste meteen de stadsderby tegen Los Angeles FC door twee keer te scoren, inclusief een uithaal van ruim dertig meter. Bij de Amerikaanse club wist de spits geen prijzen te winnen, maar desalniettemin werd hij razend populair. Ibrahimovic had slechts 58 wedstrijden nodig om 53 goals en vijftien assists voor zijn rekening te nemen.

(Pro Shots)

Terug in Milaan

Na twee seizoenen in LA besloot Ibrahimovic zijn comeback te maken in Europa. De aanvaller liet zich verleiden door een lokroep van AC Milan, dat na zware tijden behoefte had aan een doelpuntenkanon. De oud-Ajacied omarmde dit project en bleek nog altijd van grote waarde op topniveau. In anderhalf jaar tijd maakte Ibrahimovic 25 goals in de Italiaanse Serie A, waardoor hij in 2021 besloot om zijn carrière voort te zetten in Milaan.

In het seizoen stokte de teller van Ibrahimovic bij 23 wedstrijden en acht doelpunten voor AC Milan in de Serie A. De Zweed had daarmee een aandeel in de eerste landstitel sinds 2011. Als dank kreeg de inmiddels veertiger een nieuw contract voorgeschoteld, al was reeds duidelijk dat ook een flink deel van het seizoen 2021-2022 aan hem voorbij zou gaan door een blessure. Ook in het seizoen 2022-2023 speelde Ibrahimovic nauwelijks door blessures, waardoor hij geen contractverlenging kreeg aangeboden. In juni 2023 zwaaide hij per direct af als profvoetballer.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Ibrahimovic maakte op 31 januari 2001, nog voor zijn overstap naar Ajax, zijn debuut in de nationale ploeg van Zweden. De aanvaller werd een vaste waarde als international. Ibrahimovic maakte twee WK’s mee (2002 en 2006) en vier EK’s (2004, 2008, 2012 en 2016). Na EURO 2016 stopte hij als international om in 2021 zijn comeback te maken, maar door een operatie moest hij een vijfde EK-deelname uit zijn hoofd zetten.

In totaal speelde Ibrahimovic 122 interlands voor Zweden, waarvoor hij 62 doelpunten maakte. De spits werd veelvuldig uitgeroepen tot beste speler van het land.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie